Pudding z chia to deser genialny w swej prostocie, bazujący na nasionach szałwii hiszpańskiej. To malutkie ziarenka, które pod wpływem wilgoci pęcznieją, zwiększając swoją objętość i zagęszczając płyn, do którego zostały dodane. W klasycznej wersji do przygotowania na zwykłym lub roślinnym mleku, śmietance lub jogurcie, z dodatkiem wanilii i ulubionych owoców. Natomiast najbardziej smakuje mi w wersji z mlekiem kokosowym i musem z mango! Można podać go w szklankach, kieliszkach lub miseczkach. Najpierw udekorować świeżymi owocami, a potem „dokończyć” przetworami, polewą lub bitą śmietaną. Zobaczcie jak zrobić pudding chia krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów na proste desery
Przepis na pudding chia? Wystarczy wymieszać płyn z wanilią i odrobiną soku z cytrusów, który podkreśli smak deseru. Potem dodać nasiona szałwii hiszpańskiej oraz posłodzić. Mieszając co jakiś czas, żeby całość równo tężała, można przygotować łatwy i wyjątkowo smaczny, a przy tym efektowny deser.
Przepis na pudding z chia
Mój pudding z chia słodzę ksylitolem lub erytrytolem, zastępując nimi zwykły, biały cukier. Można też wykorzystać miód lub syrop z agawy. Przygotowując pudding z bardzo słodkimi dodatkami, czasami całkiem rezygnuję z dosładzania. Bez cukru to najlepszy deser fit pod słońcem :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding
- 2 szklanki mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe; lub krowiego, albo śmietanki 6-8%)
- 8 łyżek nasion chia
- 4 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy, klonowym lub ksylitolem)
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 2-4 łyżki soku z limonki (lub cytryny, pomarańczy; opcjonalnie)
Do dekoracji
- świeże lub suszone owoce i bakalie, polewy lub musy owocowe (np. zmiksowany w blenderze miąższ z malin, mango lub jagód), bita śmietana (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mleko kokosowe – przepis
- Mleko migdałowe – przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam w miseczce i odstawiam w chłodne miejsce na ok. 30 minut. Co kilka minut mieszam całość, żeby nasionka równomiernie rozprowadziły się po całym puddingu.
- Przekładam pudding z chia do pucharków, dekoruję i chłodzę jeszcze przez 30 minut.
Wartości odżywcze
Pudding z chia przepis
Można przyrządzić go w takiej klasycznej lub kakaowej wersji. Dodać różne musy owocowe, które zapewnią mu słodycz oraz piękny kolor. Zamiast na mleku roślinnym czy zwierzęcym przyrządzam go czasem wyłącznie na owocowych sokach. Wtedy to już bliżej mu do musu, ale liczy się to, że doskonale smakuje. Z pewnością się ze mną zgodzicie, że najważniejszy jest smak. A zaraz po nim apetyczny wygląd. A może odwrotnie? W końcu najpierw widzimy deser, a dopiero potem go jemy :).
Bardzo jestem ciekawa, czy też należycie do grona wielbicieli tego prostego deseru :). Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami najchętniej go jadacie!