Pierwsze w tym roku karczochy kupiłam w marcu we Włoszech. W przydrożnym sklepie, w drodze powrotnej ze stoku do hotelu, czekały na mnie obok szparagów i importowanych z Hiszpanii truskawek. Do zakupu skłoniła mnie ciekawość – nigdy nie przygotowywałam z nich samodzielnie żadnej potrawy, a w naszym hotelu, w którym niestety nie karmiono nas zbyt dobrze, risotto z karczochami było jedną z nielicznych, udanych potraw.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze dania kuchni włoskiej
Moje karczochy nieco zbyt długo czekały na swoją kolej w mojej kuchni, dlatego sporo zewnętrznych liści zdążyło się zestarzeć i stwardnieć.
Risotto z karczochami przygotowałam dwukrotnie. Za drugim razem, przed zalaniem ryżu bulionem, wlałam do garnka 2 lampki białego, półwytrawnego wina.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 szklanki ryżu arborio
- 6 karczochów
- 1,5 l wywaru warzywnego
- 1 cytryna (tylko wyciśnięty sok)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 cebula
- natka pietruszki
- parmezan
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak oczyścić karczochy
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Karczochy oczyszczam i namaczam w lodowatej wodzie z sokiem z cytryny przez 10 minut, następnie odcedzam i kroję wzdłuż na plastry o grubości ok. 5 mm.
- Cebulę szklę na dużej patelni, na małym ogniu, na roztopionym maśle.
- Dodaję plastry karczochów, podsmażam jeszcze przez ok 5 minut.
- Do karczochów i cebuli dodaję suchy ryż i, cały czas mieszając, podsmażam na małym ogniu, aż stanie się przezroczysty.
- Na średnim ogniu zalewam stopniowo (chochla po chochli, cały czas mieszając) ryż wywarem.
- Gdy ryż się ugotuje (powinien być al dente i nieco wilgotny), doprawiam go solą i pieprzem.
- Tuż przed podaniem posypuję natką pietruszki i serem. Dokładnie mieszam, aż do uzyskania kremowej konsystencji. W razie potrzeby risotto można rozcieńczyć dodatkowym wywarem.
@Kucibaba zielone są najlepsze i młode. Potem mocniej dojrzewają i ciemnieją, a na koniec zaczynają im wysychać zewnętrzne liście.
[..YouTube..] @Kucibaba zielone są najlepsze i młode. Potem mocniej dojrzewają i ciemnieją, a na koniec zaczynają im wysychać zewnętrzne liście.
[..YouTube..] @Kucibaba zielone są najlepsze i młode. Potem mocniej dojrzewają i ciemnieją, a na koniec zaczynają im wysychać zewnętrzne liście.
Bardzo ładnie wygląda. U nas widziałam tylko karczochy zielone, czy te kolorowe po wierzchu też takie są ( mam na myśli zewnętrzne liście)?
[..YouTube..] Bardzo ładnie wygląda. U nas widziałam tylko karczochy zielone, czy te kolorowe po wierzchu też takie są ( mam na myśli zewnętrzne liście)?
[..YouTube..] Bardzo ładnie wygląda. U nas widziałam tylko karczochy zielone, czy te kolorowe po wierzchu też takie są ( mam na myśli zewnętrzne liście)?
Pysznie:)
O, to chyba u mnie będzie jutro, bo mam cały jeden brokuł w lodówce i jakoś trzeba go wykorzystać :D.
Ja dziś na obiad robię zupe-krem na bazie brokuła 🙂
Fotograf zrobił dobrą robotę 😀
:)) Twoje Twoje :)) bardzo świeże i takie pozytywne:)
@Agata ale moje czy karczochów? 😉
Planuje zmierzyc sie z wytrawnymi ptysiami. No i duzo, duuuzo szparagow.
Fajne masz zdjęcie:)