fbpx
Czytasz właśnie
Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

To właśnie od przygotowywania sashimi warto rozpocząć naukę, bo, wbrew pozorom, pokrojenie mięsa na sushi ma równie duże znaczenie co odpowiednie jego zawinięcie. Sashimi z łososia to podstawa, którą warto opanować na samym początku, a dopiero w kolejnym etapie nauczyć się gotować ryż do sushi i rolować maki.

Zobacz też: Więcej przepisów na sushi

Sashimi, dziś jadane w eleganckich restauracjach i barach oferujących sushi, jako potrawa prawdopodobnie zostało wymyślone przez japońskich rybaków. Udając się na wielodniowe połowy, zjadali kawałki surowych ryb.

Zobacz też
Kurczak egipski Morg Polo

Sashimi, podobnie jak sushi przygotowywane z surowej ryby, nie może być spożywane przez kobiety w ciąży. Surowa ryba może zawierać pasożyty i bakterie szkodliwe dla zdrowia, dlatego jej spożycie warto ograniczyć do minimum, a sashimi z łososia najlepiej przygotowywać z ryby mrożonej lub takiej, która do Polski dotarła w hermetycznych opakowaniach, w które zamknięto ją bezpośrednio po odłowieniu.

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia

Sashimi z łososia ułożone w dekoracyjny kształt róży lub ślimaczka.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 1 godzina 5 minuty
Razem: 1 godzina 5 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Japońska
Przepis na: sashimi z łososia
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 98kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 100 g świeżego łososia (filet; obrany ze skóry; jeśli nie jest to specjalny łosoś zapakowany hermetycznie, z przeznaczeniem na sashimi, należy na 28 godzin przed przygotowaniem sashimi włożyć go do zamrażalnika (-23 st. C w celu pozbycia się bakterii; na 4 godziny przed przygotowaniem sashimi łososia ułożonego w głębokim talerzu lub misce rozmraża się w lodówce))
  • sos sojowy
  • pasta wasabi
  • kiełki fasoli mung, rzodkiewki lub brokuła (opcjonalnie; do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

W ten sam sposób można przygotować sashimi z innych rodzajów ryb, np. tuńczyka, ryby maślanej, tilapii.

Jak zrobić

  • Z obranej ze skóry ryby odkrawam wyglądające nieapetycznie, ciemniejsze kawałki (można je ugrillować na folii lub tacce i wykorzystać do sushi maki z grillowanym łososiem).
  • Ponieważ filet z łososia jest z reguły dość płaski, za pomocą ostrego noża (najlepiej specjalnego, do sashimi), tnę łososia, wbijając ostrze w rybę pod kątem 45 stopni, na plastry o grubości ok. 0,5-1 cm.
  • Cięcie pod kątem umożliwi uwidocznienie pasków na rybie i uzyskanie większych, lepiej wyglądających kawałków.
  • Pokrojone cieniej sashimi można ułożyć dekoracyjnie w kształt kwiatka lub róży. Pokrojone grubiej, najlepiej prezentuje się ułożone na talerzyku podobnie jak wędlina czy pasztet.
  • Sashimi z łososia serwuję z sosem sojowym i pastą wasabi, można też podać obok niego odrobinę kiełków.

Wartości odżywcze

Serving: 60g | Kalorie: 98kcal (5%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 14g (28%) | Fat: 3g (5%) | Cholesterol: 27mg (9%) | Sód: 2033mg (88%) | Potas: 321mg (9%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina C: 2.4mg (3%) | Wapń: 13mg (1%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sashimi z łososia
Sashimi z łososia
Zobacz komentarze (1)
5 from 2 votes (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom