fbpx
Czytasz właśnie
Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Tradycyjnie już, na różne okazje, sernik budyniowy przygotowuje moja mama. Nazywa go budyniowym, choć tak naprawdę to zwykły sernik waniliowy, do którego, przed pieczeniem, dosypuje do masy budyń z torebki. A taki proszek który jest przecież zwykłą mieszanką mąki ziemniaczanej, cukru i aromatu wanilii. Duża blaszka sernika mojej mamy jest jednym z ulubionych w całej rodzinie ciast. Starsze pokolenie przepada u nas za mocno wypieczonym sernikiem z ciemniejszą skórką. Z kolei młodsi wolą jasny wierzch. Pokażę Wam dzisiaj, jak zrobić sernik budyniowy elegancki, nieprzypieczony z wierzchu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Mój sernik budyniowy jest nieco inny, uwielbiany przez przyjaciół i kuzynki. Wszystkim kojarzy się z klasycznym sernikiem kawiarnianym, zwłaszcza że zawsze piekę go na spodzie z herbatników. Do masy, przed pieczeniem, dodaję własnoręcznie ugotowany, domowy budyń z mleka, cukru waniliowego, mąki ziemniaczanej i pszennej lub kukurydzianej.

Sernik z prawdziwym budyniem

Pamiętam wieczór, kiedy po raz pierwszy przygotowałam to ciasto. Umówiona ze znajomymi na obejrzenie filmu w letnim kinie na wrocławskim Rynku, biegłam z jeszcze niewystudzonym sernikiem na spotkanie. Czekało na mnie towarzystwo wyposażone w dobry humor i słodkie, deserowe wino. Na karimatach rozłożonych bezpośrednio na bruku, ku uciesze otaczającego nas tłumu, w osiem osób jedliśmy ciepły sernik budyniowy łyżeczkami, z jednej tortownicy. Nie wiem czy to ze względu na smak, czy może na wspomnienie tamtego ciepłego, przyjemnego lata i mile spędzonego czasu, kilkoro znajomych do dziś uważa, że to moje najlepsze ciasto.

Zobacz też
Pierogi leniwe

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy

Sernik budyniowy, bardzo delikatny, jasny i kremowy, o waniliowym aromacie i gładkiej konsystencji, upieczony na kruchym spodzie z ciasteczek.
4.67 z 3 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 15 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik budyniowy
Liczba porcji: 16 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 272kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 250 g herbatników (najlepiej digestive; zmielone w blenderze)
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)

Budyń

  • 500 ml mleka lub śmietanki kremówki
  • 3 łyżki cukru
  • 3 łyżki ekstraktu waniliowego lub miąższ z 1 laski wanilii
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; opcjonalnie można wymieszać pół na pół z mascarpone)
  • ¾ szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

Budyń

  • Do 1 szklanki mleka wsypuję cukier i obie mąki oraz dodaję ekstrakt waniliowy lub ziarenka wanilii. Dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję. Zmniejszam ogień i wlewam powoli mieszankę mleka, cukru, mąki i wanilii, cały czas intensywnie mieszając.
  • Nadal na niewielkim ogniu, gotuję budyń, dokładnie mieszając, aż do zgęstnienia masy. Kiedy masa zacznie gęstnieć, zdejmuję garnek z ognia i nadal mieszam, aż do uzyskania bardzo gęstej konsystencji (UWAGA: zbyt wysoka temperatura budyniu pod koniec gotowania może spowodować, że zrobi się z powrotem rzadki).
  • Odstawiam budyń do ostudzenia.

Spód

  • Masło mieszam dokładnie z herbatnikami i wylepiam powstałą mieszanką dno i boki tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do lodówki na ok. 10 minut.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z cukrem i ugotowanym, ostudzonym budyniem.
  • Do masy serowej wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze chwilę mikserem.
  • Przekładam masę do tortownicy.

Pieczenie

  • Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.

Chłodzenie

  • Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Po wystudzeniu schładzam przez min. 3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 272kcal (14%) | Carbohydrates: 31g (10%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 68mg (23%) | Sód: 377mg (16%) | Potas: 167mg (5%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 355IU (7%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 100mg (10%) | Żelazo: 0.9mg (5%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik budyniowy
Sernik budyniowy

Bardzo jestem ciekawa, czy również i Wy pokochacie sernik z budyniem! Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszedł i smakował!

30 komentarzy
4.67 from 3 votes (3 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom