Sernik cytrynowy – przepis, po który proponuję Wam sięgnąć po dość słodkich sernikach o zbitej konsystencji, które ostatnio pokazywałam. To pyszny sernik cytrynowy o orzeźwiającym smaku i oczywiście aromacie soku z cytryny oraz cytrynowej skórki. Przygotowałam go na spodzie o zapachu imbirowych ciastek. To świetny sernik o wiosennych kolorach. Jest idealny na tę porę roku, kiedy jeszcze nie możemy cieszyć się smakiem sezonowych owoców, ale nasz wzrok z utęsknieniem szuka za oknem słońca. Zobaczcie jak zrobić sernik z cytryną krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Sernik cytrynowy, za sprawą jajek zniesionych przez babcine, dobrze karmione kury, ma piękny, intensywnie żółty kolor. To cudownie apetyczna barwa, która pięknie komponuje się z listkami zielonej, świeżej mięty i brązowym spodem.
Słoneczny sernik z cytryn
To ciasto naprawdę wnosi mnóstwo słońca i pozytywnej energii do każdej wiosennej kuchni. Po zjedzeniu kilku „nadprogramowych” kawałków będzie świetna wymówka do wyjścia na długi, wiosenny spacer. Możecie też udekorować go kolorowymi owocami. Ciekawa jestem, czy się skusicie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 2 szklanki zmielonych ciastek imbirowych lub herbatników digestive
- 150 g masła (¾ kostki; stopione)
Masa serowa
- 1 kg kremowego sera (np. mascarpone)
- 7 jajek
- 1¾ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- ¾ szklanki kwaśnej śmietany
- 2 łyżki skórki startej z cytryny (cytryna wcześniej wyszorowana i wyparzona)
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 łyżki mąki kukurydzianej lub ziemniaczanej
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić lukier
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Spód
- Masło mieszam ze zmielonymi ciastkami, ugniatam i wylepiam mieszanką dno tortownicy wyłożone folią aluminiową albo grubo wysmarowane masłem.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 190 °C i zapiekam przez ok. 10 minut.
Masa serowa
- Ser ucieram w dużej misce za pomocą elektrycznego miksera, aż do uzyskania puszystej konsystencji.
- Cały czas ucierając, wbijam do masy serowej po 1 jajku. Kolejne jajko wbijam dopiero gdy poprzednie zostało całkowicie roztarte z masą.
- Dodaję sok z cytryny i skórkę oraz śmietanę z mąką i mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji.
Pieczenie sernika
- Przelewam masę do tortownicy o grubo wysmarowanym masłem lub wyłożonym folią aluminiową albo papierem do pieczenia boku i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 °C.
- Piekę ciasto przez 30 minut, następnie obniżam temperaturę do 160 °C i trzymam w piekarniku przez kolejne pół godziny (albo dłużej, jeśli masa serowa pozostaje zbyt wilgotna). Pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto jest upieczone (powinien wyjść lekko wilgotny).
Studzenie, chłodzenie, dekoracja
- Studzę sernik w wyłączonym piekarniku przy otwartych drzwiczkach. Wystudzony wstawiam do lodówki na min. 2 godziny.
- Sernik cytrynowy podaję polany klasycznym lukrem, udekorowany świeżą miętą i plasterkami cytryny.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy sernik z cytrynami przypadnie Wam do gustu. Możecie ozdobić go dodatkowo kolorowymi owocami lub tylko plasterkami cytryny. Z pewnością wymyślicie coś ładnego :). Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał i czy smakował!
SWIETNE…!!!:)
[..YouTube..] SWIETNE…!!!:)
yayyyyy ! :)))) thank you very much! Lovely Greetings from Vienna 😉
[..YouTube..] yayyyyy ! :)))) thank you very much! Lovely Greetings from Vienna 😉
Crust: 2 cups of crumbled ginger cookies or digestive bisquits
150 grams of melted butter
Filling:
1 kg of cream cheese (e.g. mascarpone or philadelpia)
7 eggs
1 and 3/4 cups of sugar
3/4 cups of sour cream
2 tablespoons of lemon zest (pour it with boiled water before scratching from lemon)
3 tablespoons of lemon juice
3 tablespoons of cornstarch or potatostarch
1 dash of salt
[..YouTube..] Crust: 2 cups of crumbled ginger cookies or digestive bisquits
150 grams of melted butter
Filling:
1 kg of cream cheese (e.g. mascarpone or philadelpia)
7 eggs
1 and 3/4 cups of sugar
3/4 cups of sour cream
2 tablespoons of lemon zest (pour it with boiled water before scratching from lemon)
3 tablespoons of lemon juice
3 tablespoons of cornstarch or potatostarch
1 dash of salt
can you write the list 00:38 in english please?? :(((
[..YouTube..] can you write the list 00:38 in english please?? :(((
Nie, to tylko zabezpieczenie przed wypłynięciem masła z nieszczelnej tortownicy 😀
On jest pieczony w kąpieli wodnej?
Strasznie kaloryczny… Ja robie sernik cytrusowy, ale na pomaranczach i z zapiekana polewa jogurtowa ze skorka cytrynowa 😉
[..YouTube..] Nie, to tylko zabezpieczenie przed wypłynięciem masła z nieszczelnej tortownicy 😀
[..YouTube..] On jest pieczony w kąpieli wodnej?
[..YouTube..] Strasznie kaloryczny… Ja robie sernik cytrusowy, ale na pomaranczach i z zapiekana polewa jogurtowa ze skorka cytrynowa 😉