Niedawno gościł na moim stole, a właściwie na stole mojej przyjaciółki, która obchodziła tego dnia urodziny, sernik jagodowy pieczony, z dodatkiem kremu, na spodzie z biszkoptu czekoladowego. Dziś z kolei zapraszam na ciąg dalszy szalonej przygody sernikowej w odcieniach fioletu czyli sernik jagodowy na zimno, przygotowany w podobnym zestawieniu smakowym i kolorystycznym, choć tym razem wierzch udekorowałam słodką polewą z białej czekolady.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze ciasta
Jagody w cieście to doskonała okazja do stworzenia małego, cukierniczego arcydzieła we własnej kuchni. W proponowanej przeze mnie wersji sernik jagodowy na zimno jest ciastem jednokolorowym, ale wyobraźcie sobie, że zmiksowaną masę, przed dodaniem jagód i galaretek, dzielicie na dwie równe części, ostatecznie mieszając w blenderze, z jagodami, tylko jedną połowę, galaretkę dodając w dwóch równych częściach do białego i fioletowego koloru, a potem, już w tortownicy, tworzycie fantazyjne esy-floresy, nakładając obie masy naprzemiennie za pomocą łyżki i delikatnie „cieniując” całość przy pomocy szpatułki czy drewnianego patyczka. A może macie pomysł jak wykorzystać w podobny sposób jagody w innych ciastach albo… inne owoce w podobnie przygotowywanym serniku na zimno?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- biszkopt klasyczny lub czekoladowy upieczony z proporcji dla 2 jajek lub gotowe ciastka, biszkopty, herbatniki
Masa serowa
- 500 g twarogu
- 500 g mascarpone
- ½ szklanki cukru waniliowego
- 250-500 g jagód (kilka łyżeczek odłożone do dekoracji)
- 4 opakowania galaretki (smak owoców leśnych lub wiśniowy; na każdym opakowaniu powinna być informacja, że wystarcza na 500 ml wody; można zastąpić 8 łyżkami żelatyny)
- ½ szklanki gorącej wody
Polewa
- 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
- 50 g masła (¼ kostki)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić biszkopt klasyczny lub biszkopt czekoladowy
- Polewa z białej czekolady– przepis
- Jak zrobić cukier waniliowy
Jak zrobić
- Wszystkie składniki, oprócz galaretki, miksujemy w blenderze.
- Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie (pół szklanki) i bardzo dokładnie i szybko mieszamy, żeby nie porobiły się grudki.
- Dodajemy rozpuszczoną galaretkę do masy serowej i mieszamy dokładnie łyżką, mikserem lub w blenderze, na niskich obrotach.
- Przelewamy masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub folią aluminiową, na przygotowany wcześniej, wystudzony spód. Można też wykorzystać ułożone na dnie tortownicy ciastka, np. biszkopty lub herbatniki.
- Wstawiamy sernik do lodówki, do stężenia, na ok. 2-3 godziny.
- Schłodzony, stężały sernik jagodowy na zimno dekorujemy polewą z białej czekolady rozpuszczonej w kąpieli wodnej razem z masłem, a na wierzchu, opcjonalnie, układamy kilka łyżek świeżych jagód i listki mięty.
Wartości odżywcze