Jeden z serników, które od dłuższego czasu chciałam przygotować to sernik pistacjowy, wielkie wyzwanie, bo niełatwo jest nałuskać 200 g pistacji i nie zjeść wszystkich od razu po łuskaniu, a nawet jeszcze w trakcie. Połączenie smakowe, na które wpadłam, próbując po raz pierwszy masła pistacjowego. Wyobraziłam je sobie jako dodatek do masy, do tego czekoladowy spód i biała czekolada… I tak, od dłuższego czasu, sernik pistacjowy nie dawał mi spokoju.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Okazja do upieczenia ciasta znajdzie się zawsze, ale w moim wykonaniu sam wybór ciasta to często po prostu przypadek. Widzę w sklepie dodatek, który chciałabym wykorzystać, w głowie natychmiast pojawia się plan, robię zakupy składników, które potencjalnie mogą się przydać, a w domu wymyślam przepis w ostatecznym kształcie i… zaczynam pieczenie. Kupiłam pół kilograma pistacji. Siedziałam na sofie z miską na kolanach i rozmawiając z przyjaciółką przez telefon, łuskałam. Upiekłam wspaniały sernik pistacjowy. Prosty, bo to kilka klasycznych już składników. Ale zapewniam, że zupełnie inny niż te, które większość z Was jadła dotychczas.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- 4 łyżki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 2½ łyżki mąki (przesiana przez sitko; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa)
- 1½ łyżki kakao (przesiane przez sitko)
- ⅔ łyżki soku z cytryny
Masa sernikowa
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
- 4 jajka
- ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
- 200 g pistacji (zmiksowane w blenderze na proszek lub do konsystencji masła orzechowego; można zastąpić masłem pistacjowym ze słoiczka)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
- 100 g białej czekolady (opcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej)
Do dekoracji
- 100 g białej czekolady
- 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
- świeże owoce, mięta, utarte pistacje (do wyboru)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
- Jak zrobić masło pistacjowe
- Jak zrobić biszkopt czekoladowy
- Polewa z białej czekolady– przepis
- Mąka bezglutenowa - przepis
Jak zrobić
Spód
- Białka ubijam na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania, kiedy piana zbieleje, sok z cytryny, a pod koniec ubijania dosypując cukier.
- Dodaję żółtka, mąkę i kakao i mieszam całość na niedużych (naprawdę niedużych, żeby nie uszkodzić piany) obrotach miksera lub za pomocą łyżki.
- Wlewam masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 160 °C piekarnika (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg) i piekę ok. 20 minut.
- Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
- Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystudzenia na kratce z piekarnika.
Masa serowa
- Twaróg miksuję z cukrem, pistacjami, wanilią i, opcjonalnie, czekoladą.
- Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
- Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Studzę w otwartym piekarniku.
- Dekoruję sernik pistacjowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodat
jakiej srednicy jest tortownica na podana ilosc skladnikow ?
Są wymiary nad listą składników. Moja to 21 cm.
rewelacyjny przepis:)
Ojej, ale bym zjadła kawałek takiego serniczka ! 🙂 Pistacje- mniamm…
pewnie jeden kawałeczek takiego sernika i więcej nie da rady zjeść 😛
#przepis na #sernik pistacjowy – eleganckie, nietypowe i proste #ciasto z
pistacjami na czekoladowym spodzie