fbpx
Czytasz właśnie
Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Jeden z serników, które od dłuższego czasu chciałam przygotować to sernik pistacjowy, wielkie wyzwanie, bo niełatwo jest nałuskać 200 g pistacji i nie zjeść wszystkich od razu po łuskaniu, a nawet jeszcze w trakcie. Połączenie smakowe, na które wpadłam, próbując po raz pierwszy masła pistacjowego. Wyobraziłam je sobie jako dodatek do masy, do tego czekoladowy spód i biała czekolada… I tak, od dłuższego czasu, sernik pistacjowy nie dawał mi spokoju.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Okazja do upieczenia ciasta znajdzie się zawsze, ale w moim wykonaniu sam wybór ciasta to często po prostu przypadek. Widzę w sklepie dodatek, który chciałabym wykorzystać, w głowie natychmiast pojawia się plan, robię zakupy składników, które potencjalnie mogą się przydać, a w domu wymyślam przepis w ostatecznym kształcie i… zaczynam pieczenie. Kupiłam pół kilograma pistacji. Siedziałam na sofie z miską na kolanach i rozmawiając z  przyjaciółką przez telefon, łuskałam. Upiekłam wspaniały sernik pistacjowy. Prosty, bo to kilka klasycznych już składników. Ale zapewniam, że zupełnie inny niż te, które większość z Was jadła dotychczas.

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy

Sernik pistacjowy delikatny i kremowy, na czekoladowym spodzie, z polewą z białej czekolady, która idealnie uzupełnia smak pistacji.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 20 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 35 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik pistacjowy, sernik z pistacjami
Liczba porcji: 1 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 279kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Spód

  • 2 jajka (żółtka oddzielone od białek)
  • 4 łyżki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • łyżki mąki (przesiana przez sitko; pszenna typ 400-450 lub orkiszowa typ 630, albo uniwersalna mąka bezglutenowa)
  • łyżki kakao (przesiane przez sitko)
  • łyżki soku z cytryny

Masa sernikowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
  • 4 jajka
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o niższym indeksie glikemicznym i mniejszej liczbie kalorii)
  • 200 g pistacji (zmiksowane w blenderze na proszek lub do konsystencji masła orzechowego; można zastąpić masłem pistacjowym ze słoiczka)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
  • 100 g białej czekolady (opcjonalnie; rozpuszczona w kąpieli wodnej)

Do dekoracji

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
  • świeże owoce, mięta, utarte pistacje (do wyboru)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Jak zrobić masło pistacjowe
  3. Jak zrobić biszkopt czekoladowy
  4. Polewa z białej czekolady– przepis
  5. Mąka bezglutenowa - przepis

Jak zrobić

Spód

  • Białka ubijam na sztywną pianę, dodając w trakcie ubijania, kiedy piana zbieleje, sok z cytryny, a pod koniec ubijania dosypując cukier.
  • Dodaję żółtka, mąkę i kakao i mieszam całość na niedużych (naprawdę niedużych, żeby nie uszkodzić piany) obrotach miksera lub za pomocą łyżki.
  • Wlewam masę do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Wstawiam do rozgrzanego do temperatury 160 °C piekarnika (góra+dół) lub 140 °C (termoobieg) i piekę ok. 20 minut.
  • Nakłuwam ciasto patyczkiem w środkowej części i sprawdzam czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), spód jest gotowy.
  • Wyjmuję tortownicę z piekarnika i odstawiam do wystudzenia na kratce z piekarnika.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z cukrem, pistacjami, wanilią i, opcjonalnie, czekoladą.
  • Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
  • Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut. Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny. Studzę w otwartym piekarniku.
  • Dekoruję sernik pistacjowy polewą z białej czekolady (czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej) oraz dodat

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 279kcal (14%) | Carbohydrates: 24g (8%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 15g (23%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 77mg (26%) | Sód: 274mg (12%) | Potas: 259mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 255IU (5%) | Witamina C: 0.7mg (1%) | Wapń: 100mg (10%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik pistacjowy
Sernik pistacjowy
5 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom