fbpx
Czytasz właśnie
Sernikobrownie

Sernikobrownie

  • dwie masy: jasna i ciemna, ułożone w fantazyjny wzorek
  • na bazie gorzkiej i białej czekolady
  • bardzo proste do zrobienia i efektowne
Sernikobrownie

Sernikobrownie to proste do przygotowania ciasto, z pewnością się zgodzicie po próbie upieczenia. Przepis na sernikobrownie wymyśliłam po powrocie do domu z USA. Dwukolorowe ciasto sernik i brownie w jednym. Czekoladowo-serowe kawałki, które wypatrzyłam pewnego dnia w jednej z sieciowych kawiarni. Niezbyt duże, biało-brązowe, o fantazyjnych wzorach, uśmiechały się do mnie z półki pod ladą. Ja z kolei uśmiecham się na samo wspomnienie, że one po prostu czekały aż wybiorę jeden z nich do ulubionej kawy, którą rozgrzeję się w chłodniejszy, wietrzny poranek w San Francisco. Choć pod koniec września kalifornijska pogoda wciąż dopisuje, wietrzne miasto położone na brzegu oceanu potrafi czasem zaskoczyć chłodem. Z pewnością zgodzą się ze mną ci z Was, którzy mieli już to szczęście zobaczyć to piękne miasto.

Zobacz teżWięcej przepisów na najlepsze ciasta

Ubrana w jedyny ciepły sweter, który spakowałam do walizki. Z kubkiem w jednej i kawałkiem ciasta w drugiej ręce, ruszyłam w kierunku przystani, gdzie tego dnia miały odbywać się zawody żeglarskie. Zrobiłam wtedy sporo pamiątkowych zdjęć! Spacerowałam po pagórkowatych ulicach pięknego San Francisco, słuchając muzyki w wykonaniu ulicznych zespołów w Fisherman’s Wharf i oglądając ścigające się pod mostem Golden Gate łódki.

Przepis na sernikobrownie

W mojej głowie powoli powstawał przepis na sernikobrownie. Wiedziałam, że muszę wymyślić, jak zrobić serniko-brownie po powrocie do Polski. A potem wróciłam i zrobiłam!

Sernikobrownie

Sernikobrownie

Proste i efektowne, dwukolorowe ciasto czyli sernikobrownie, połączenie czekoladowego brownie i delikatnego, kremowego sernika waniliowego. Gotowe w 30 minut ciasto serniko-brownie dla zapracowanych.
4.77 z 17 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 35 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: serniko-brownie, sernikobrownie
Liczba porcji: 1 kwadratowa blaszka o boku 23 cm
Kalorie: 304kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa brownie

  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g masła (½ kostki)
  • 3 jajka
  • szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub orkiszowa, typ 630-700 (zdrowsza, o niższym indeksie glikemicznym; w wersji bezglutenowej można wykorzystać mąkę bezglutenową))
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)

Masa sernikowa

  • 500 g kremowego sera (np. mascarpone)
  • ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Sernikobrownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą.
  2. Jak zrobić sernik idealny

Jak zrobić

Masa sernikowa

  • Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze. Można też połączyć je za pomocą miksera: na średnich obrotach, w misce, ucieram ser z cukrem, następnie dodając po 1 jajku, a na koniec dokładając mąkę i wanilię, do uzyskania gładkiej masy.

Masa brownie

  • Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
  • W misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
  • Powoli dosypuję mąkę i ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.

Łączenie dwóch mas

  • Wlewam ⅔ masy brownie do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
  • Na masę brownie w blaszce wykładam delikatnie całą masę sernikową.
  • Na wierzchu masy sernikowej wykładam delikatnie pozostałą masę brownie, robiąc dekoracyjne kleksy.
  • Za pomocą cienkiego, drewnianego patyczka tworzę z obu mas fantazyjne wzorki. Zanurzam patyczek na głębokość ok. 1 cm w cieście i zataczam nim po całej powierzchni większe i mniejsze ruchy w kształcie ósemek, wyjmując patyczek dopiero gdy cała masa będzie przemieszana, a wzorek gotowy.

Pieczenie sernikobrownie

  • Wstawiam sernikobrownie do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę przez 10 minut, obserwując czy masa serowa się nie przypala (w razie potrzeby przykrywam wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę ciasto jeszcze przez kolejnych 10 minut.
  • Nakłuwam sernikobrownie patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
  • Od razu wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy wystygnie, można schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 75g | Kalorie: 304kcal (15%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 96mg (32%) | Sód: 83mg (4%) | Potas: 71mg (2%) | Cukier: 14g (16%) | Witamina A: 670IU (13%) | Wapń: 58mg (6%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Najpierw zadecydowałam, że będzie to klasyczna receptura na masę sernikową. Koniecznie kremowa i delikatna serowa warstwa! Potem pomyślałam, że może przydałby się w niej dodatek białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Postanowiłam, że połowa porcji mojego sprawdzonego, klasycznego brownie na gorzkiej czekoladzie sprawdzi się do ciemnej masy. Mogłabym pokusić się o dodanie wiśni, takich ze słoiczka, przygotowanych w lekkim syropie, wcześniej wypestkowanych… Ale nie chciałam przekombinować. A może powinnam? Jak myślicie?

Sernikobrownie przepis

Pomyślałam, że mogłabym upiec to ciasto zaraz po powrocie. Tydzień później przyleciałam do kraju. Rozpakowałam walizkę, stanęłam na środku swojej kuchni, wzięłam głęboki wdech. Potem uśmiechnęłam się, że znów, z głową pełną pomysłów oraz masą energii, mogę przystąpić do swoich ulubionych zajęć. Następnie upiekłam to proste, ładne ciasto.

Sernikobrownie
Sernikobrownie

Ciekawa jestem, czy znajdzie ono szczególne miejsce również w Waszych sercach. Jest mało skomplikowane i z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło!

27 komentarzy
4.77 from 17 votes (17 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom