Sernikobrownie to proste do przygotowania ciasto, z pewnością się zgodzicie po próbie upieczenia. Przepis na sernikobrownie wymyśliłam po powrocie do domu z USA. Dwukolorowe ciasto sernik i brownie w jednym. Czekoladowo-serowe kawałki, które wypatrzyłam pewnego dnia w jednej z sieciowych kawiarni. Niezbyt duże, biało-brązowe, o fantazyjnych wzorach, uśmiechały się do mnie z półki pod ladą. Ja z kolei uśmiecham się na samo wspomnienie, że one po prostu czekały aż wybiorę jeden z nich do ulubionej kawy, którą rozgrzeję się w chłodniejszy, wietrzny poranek w San Francisco. Choć pod koniec września kalifornijska pogoda wciąż dopisuje, wietrzne miasto położone na brzegu oceanu potrafi czasem zaskoczyć chłodem. Z pewnością zgodzą się ze mną ci z Was, którzy mieli już to szczęście zobaczyć to piękne miasto.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
Ubrana w jedyny ciepły sweter, który spakowałam do walizki. Z kubkiem w jednej i kawałkiem ciasta w drugiej ręce, ruszyłam w kierunku przystani, gdzie tego dnia miały odbywać się zawody żeglarskie. Zrobiłam wtedy sporo pamiątkowych zdjęć! Spacerowałam po pagórkowatych ulicach pięknego San Francisco, słuchając muzyki w wykonaniu ulicznych zespołów w Fisherman’s Wharf i oglądając ścigające się pod mostem Golden Gate łódki.
Przepis na sernikobrownie
W mojej głowie powoli powstawał przepis na sernikobrownie. Wiedziałam, że muszę wymyślić, jak zrobić serniko-brownie po powrocie do Polski. A potem wróciłam i zrobiłam!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa brownie
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 100 g masła (½ kostki)
- 3 jajka
- ⅓ szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 405-450 lub orkiszowa, typ 630-700 (zdrowsza, o niższym indeksie glikemicznym; w wersji bezglutenowej można wykorzystać mąkę bezglutenową))
- ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
Masa sernikowa
- 500 g kremowego sera (np. mascarpone)
- ½ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 2 jajka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z ½ laski wanilii)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Sernikobrownie bezglutenowe można przygotować, zastępując mąkę pszenną mąką bezglutenową uniwersalną najlepszą.
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
Masa sernikowa
- Wszystkie składniki miksuję na gładko w blenderze. Można też połączyć je za pomocą miksera: na średnich obrotach, w misce, ucieram ser z cukrem, następnie dodając po 1 jajku, a na koniec dokładając mąkę i wanilię, do uzyskania gładkiej masy.
Masa brownie
- Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej, stale mieszając (w ten sposób nic się nie przypali). Odstawiam do przestygnięcia.
- W misce ubijam jajka z cukrem. Wlewam ostudzoną masę czekoladową, dalej ubijając.
- Powoli dosypuję mąkę i ubijam wszystkie składniki na jednolitą masę.
Łączenie dwóch mas
- Wlewam ⅔ masy brownie do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki.
- Na masę brownie w blaszce wykładam delikatnie całą masę sernikową.
- Na wierzchu masy sernikowej wykładam delikatnie pozostałą masę brownie, robiąc dekoracyjne kleksy.
- Za pomocą cienkiego, drewnianego patyczka tworzę z obu mas fantazyjne wzorki. Zanurzam patyczek na głębokość ok. 1 cm w cieście i zataczam nim po całej powierzchni większe i mniejsze ruchy w kształcie ósemek, wyjmując patyczek dopiero gdy cała masa będzie przemieszana, a wzorek gotowy.
Pieczenie sernikobrownie
- Wstawiam sernikobrownie do rozgrzanego do temperatury 200 °C piekarnika i piekę przez 10 minut, obserwując czy masa serowa się nie przypala (w razie potrzeby przykrywam wierzch papierem do pieczenia lub folią aluminiową). Zmniejszam temperaturę do 180 °C i piekę ciasto jeszcze przez kolejnych 10 minut.
- Nakłuwam sernikobrownie patyczkiem w środkowej części i sprawdzam, czy się upiekło. Jeśli patyk jest „prawie suchy” (musi zostać na nim parę okruszków), ciasto jest gotowe. Powinno być suche z wierzchu i lekko wilgotne w środku.
- Od razu wyjmuję ciasto z piekarnika i odstawiam do wystudzenia. Kiedy wystygnie, można schłodzić je przez 1 godzinę w lodówce.
Wartości odżywcze
Najpierw zadecydowałam, że będzie to klasyczna receptura na masę sernikową. Koniecznie kremowa i delikatna serowa warstwa! Potem pomyślałam, że może przydałby się w niej dodatek białej czekolady roztopionej w kąpieli wodnej. Postanowiłam, że połowa porcji mojego sprawdzonego, klasycznego brownie na gorzkiej czekoladzie sprawdzi się do ciemnej masy. Mogłabym pokusić się o dodanie wiśni, takich ze słoiczka, przygotowanych w lekkim syropie, wcześniej wypestkowanych… Ale nie chciałam przekombinować. A może powinnam? Jak myślicie?
Sernikobrownie przepis
Pomyślałam, że mogłabym upiec to ciasto zaraz po powrocie. Tydzień później przyleciałam do kraju. Rozpakowałam walizkę, stanęłam na środku swojej kuchni, wzięłam głęboki wdech. Potem uśmiechnęłam się, że znów, z głową pełną pomysłów oraz masą energii, mogę przystąpić do swoich ulubionych zajęć. Następnie upiekłam to proste, ładne ciasto.
Ciekawa jestem, czy znajdzie ono szczególne miejsce również w Waszych sercach. Jest mało skomplikowane i z pewnością poradzicie sobie z jego przygotowaniem. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszło!
Nie wiem dlaczego u mnie po 20 minutach pieczenia to ciasto pływa;) Zostawiam na kolejne 20 min, spieka mi się góra, ale ciasto jest dopieczone i tak pyszne że wszyscy się nim zajadaja z rozkosza. Ale co robię nie tak?
Napisz coś więcej – na której półce stawiasz, jaki serek wykorzystujesz i czy to ten sam rozmiar foremki co moja :).
Witam! Jadlam u przyjaciolki to ciacho, ktore przygotowala z Twojego przepisu i urzeklo mnie! Teraz mam zamiar przygotowac je w domu, ale zastanawiam sie czg Twoim zdaniem mozna w tym przypadku uzyc odtluszczonej maki migdalowej lub kokosowej? Nie mam wprawy w pieczeniu, pomyslalam, ze podpytam speca, co o tym mysli:)
Cześć Maju! Nie testowałam jeszcze tej mieszanki z samą mąką kokosową, ale duża liczba jajek w stosunku do mąki powinna się trzymać i nie rozwarstwiać po upieczeniu. Na wszelki wypadek dodałabym do mąki kokosowej lub migdalowej jedną płaską łyżeczkę mąki ziemniaczanej lub tapioki. Daj znać jaki był efekt końcowy :).
Coraz bardziej dopracowane te Twoje odcinki 🙂
Właśnie zabieram się za pieczenie:) Super! 🙂
u mnie w domu nazywa się to Isaura. Kocham…! O, dobry plan, muszę zrobić
odchudzoną wersję:)
Mozna uzyc gotowego sera do sernika? Takiego z wiaderka:))?
Wygląda apetycznie, do tego stopnia,że postanowilam go zrobić w najbliższą sobotę 🙂
Pyyycha ! Kolejne pyszności od 6 rano 😛
chcialbym zastapic czekolade gorzka czekolada mleczna ale czy ciasto czasem
nie bedzie bardziej lepkie albo sie nie zwazy?
Piecze i gotuje Pani takie pyszności a ma taką ładną figurę. Pozazdrościć.
Ja czasami mam wrażanie że tyję od powietrza:) Pozdrawiam:) Niestety
przepisu nie wypróbuje bo już od samego pomysłu czuje że rośnie mi tyłek:)
#przepis na sernikobrownie – połączenie dwóch ciast w jednym #food #recipe
Spróbowałam dzisiaj Pani przepisu i ciasto jest po prostu cudowne ! To połączenie sera z brownie .. mm niebo w gębie 🙂
Bardzo mnie to cieszy, że się udało i że smakowało. Chodzi za mną ostatnio sernikobrownie i to chyba znak, że trzeba je przygotować jeszcze raz :).
Nie wiem jakie wilgotne powinno byc, ale jest bardzo puszyste i niesamowicie smaczne z serem. Nastepnym razem zrobie bez proszku do pieczenia, poprostu spanikowalam , nigdy nie robilam brownie wiec wydalo mi sie dziwne ciasto bez proszku . Nie wyroslo za duze , wyglada jak Twoje na zdjeciu, zapraszam z kawa nam bedzie smakowalo. Dziekuje za przepis Wiesia ,
Wiesia: podejrzewam, że jak dodałaś odrobinę proszku do pieczenia, to pewnie bardziej podrosło i było nieco mniej wilgotne w środku, prawda?
Nic nie pisze o proszku do pieczenia w masie czekoladowej, ja dodalam 1 lyzeczke , czy to ciasto mozna robic bez proszku?
Dzisiaj zrobilam sernikobrownie, zapomnialam o dzemie, ale wyszedl wspanialy.
Gratulacje! Ja nad moimi ciastami z reguły muszę się trochę napracować, ale widzę postępy :). Dżem to na szczęście dodatek, który zawsze można zamienić na coś innego :).
Dziękuję serdecznie za komplementy. Nabyłam niedawno nowy obiektyw i pracuję na pożyczonej lampie z parasolką, więc zdjęcia powinny zyskać na jakości :).
piękne 🙂
Mi się bardzo podoba. Pięknie wygląda na zdjęciu.
Zdecydowanie bardzo mi się podoba. Sernik, czekoladowe brownies… Mniam!
Ja właśnie zawsze podziwiam i jakoś nie mogę się wziąć do pieczenia.
Choć brownie bardzo lubię. :]
to coś zdecydowanie dla takiego łasucha, jak ja 🙂
dodatek dżemu zawsze podobał mi się w tym połączeniu