Śledzie z burakami to z pewnością opcja dla tych, którym brakuje cierpliwości lub czasu do układania warstwowej sałatki. Śledzie z burakiem w tak pięknym, purpurowym kolorze! Zaskoczą nietypowym wyglądem i fantastycznym smakiem. Łagodne ziemniaki i buraki oraz majonezowy sos świetnie smakują z kiszonymi ogórkami lub kaparami z zalewy, które dodają całości kwaskowatego smaku. Zobaczcie jak zrobić śledzia z burakami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Można pokroić rybę w większe lub mniejsze kawałki. Ta w drobniejszej kostce umożliwi eleganckie uformowanie sałatki na talerzu, np. w kształt walca, podobnie jak podaje się czasem tatar. Z kolei grubsze kawałki to krótszy czas przygotowania. Z pewnością jedna i druga wersja wyjdzie Wam świetnie! Zamiast kiszonych ogórków czy kaparów można też wykorzystać kiszone brokuły lub paprykę, albo kalafior. Śledzie z burakami zaskoczą Was, domowników i gości intensywnym kolorem. To po prostu piękna, różowa sałatka śledziowa z burakiem, którą koniecznie trzeba posypać natką pietruszki. A może widzielibyście tu jeszcze jakiś dodatkowy kolor do dekoracji?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g śledzi (z solanki lub zalewy; śledzie z solanki wcześniej wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku; pokrojone na kilkucentymetrowe kawałki)
- 1 cebula (duża; pokrojona drobno lub w piórka)
- 4 ogórki konserwowe (pokrojone w kostkę; można zastąpić 1 słoikiem (350 g kaparów))
- 4 ziemniaki (średnie; ugotowane w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 4 buraki (średnie; ugotowane lub upieczone w mundurkach, obrane i pokrojone w kostkę)
- 4 jajka (ugotowane na twardo; pokrojone w kosteczkę lub starte na tarce o grubych oczkach)
- 1 szklanka majonezu (połowę lub całość można zastąpić jogurtem greckim z dodatkiem szczypty soli i 1 łyżeczki musztardy)
- pieprz
- kilka łyżek nasion słonecznika (uprażony na suchej patelni)
Do dekoracji
- kilka łyżek posiekanej natki pietruszki
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Majonez (lub mieszankę z jogurtem i musztardą, albo sam jogurt i musztardę z solą) doprawiam pieprzem.
- Wszystkie składniki mieszam w misce, do uzyskania różowego koloru.
- Wstawiam miskę na 2 godziny do lodówki.
- Serwuję udekorowane natką pietruszki.
Wartości odżywcze
Ciekawa jestem, czy Wam się podoba, czy może jednak taka purpura na talerzu kojarzy się wyłącznie z czerwonym, surowym mięsem? Podejrzewam, że zdania mogą być podzielone, dlatego ciekawi mnie to tym bardziej :).
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały Wam śledziki z burakami. Jakie dodatki wykorzystaliście?