Sos z orzeszków ziemnych, obok tego przygotowanego na bazie sezamu, jest doskonałym i prostym do zrobienia dipem bez gotowania. Można wykorzystać go na wiele sposobów, serwując jako dodatek do sałatek, grillowanych warzyw, pieczonych mięs i ryb. Spróbujcie maczać w nim surowe, pokrojone w słupki warzywa. Poezja! Zobaczcie jak zrobić sos z masła orzechowego – pyszny sos arachidowy krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Można go przyrządzić zarówno z kremowego masła orzechowego, jak i z całych orzeszków. W przypadku tych ostatnich konieczny będzie blender, chyba że chcecie rozcierać orzechy na wilgotnym kamieniu, drugim kamieniem (tak jak robi się to np. w Indonezji czy Afryce). Blendowanie to oczywiście najprostszy i najszybszy sposób. Uzyskacie aksamitną konsystencję sosu o charakterystycznym smaku. Orzeszki mogą być lekko uprażone, jeśli chcecie odrobinę wzmocnić, podkręcić smak całości.
Trzeba się oczywiście powstrzymywać przed wyjedzeniem samego sosu, zanim wykorzysta się go np. do sałatki lub makaronu!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki masła orzechowego (korzystając z blendera można zastąpić orzeszkami ziemnymi niesolonymi (mogą być delikatnie prażone))
- ½ szklanki oliwy extra vergine
- 4 łyżki łyżeczki musztardy dijon (można zastąpić 2 ząbkami czosnku drobno posiekanymi oraz 1 łyżeczką rozgniecionych w moździerzu nasion kolendry lub kuminu lub 1 łyżeczką świeżo startego imbiru)
- 4-6 łyżek soku z cytryny (można zastąpić sokiem z limonki lub pomarańczy)
- 2 łyżki miodu (w wersji wegańskiej można zastąpić syropem z agawy lub klonowym)
- 2 łyżki lodowatej wody
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczki pieprzu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Blender
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Masło orzechowe - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki (oprócz pieprzu i lodowatej wody) umieszczam w miseczce lub blenderze i ubijam do połączenia składników.
- Gdy składniki się połączą, stopniowo, po 1 łyżeczce, dolewam lodowatą wodę, cały czas ubijając, do uzyskania pożądanej konsystencji i gęstości. Na koniec doprawiam pieprzem.
Wartości odżywcze
Do ryżu, makaronu, gotowanej kaszy: wystarczy dodać odrobinę i wymieszać przed podaniem. Banalny sposób na podkręcenie smaku, nieprawdaż?
Tak przygotowany sos może postać, pod przykryciem, do 5 dni w lodówce. Świetnie sprawdzi się także jako dodatek do kanapek. Jego najprostsze wykorzystanie to także wymieszanie z listkami dowolnej sałaty.
Bardzo jestem ciekawa, czy sos z masła orzechowego będzie gościł często w Waszej kuchni. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam smakuje!