fbpx
Czytasz właśnie
Szare kluski żelazne

Szare kluski żelazne

Szare kluski

Niech nie zwiedzie Was prosty skład, bo szare kluski, znane też jako przecieraki czy żelaziaki, to dość kapryśne do przyrządzenia danie. Przygotowywane z surowych ziemniaków, mąki i jajek, kładzione łyżką do gotującej wody. Brzmi mało skomplikowanie, ale nie mając sypkich ziemniaków, nie próbujcie ich przyrządzać! Muszą być przygotowane z odpowiednich kartofli, a swój kolor zawdzięczają ciemniejącej po utarciu masie ziemniaczanej. Zobaczcie jak zrobić szare kluski krok po kroku.

Szare kluski

Szare kluski

Szare kluski z surowych ziemniaków, jajka i mąki. Znane też jako przecieraki lub żelaziaki - kluski żelazne.
4.50 z 8 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: kluski żelazne, przecieraki, szare kluski
Liczba porcji: 45 sztuk po 20 g każda
Kalorie: 26kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 600 g ziemniaków (sypkie, o dużej zawartości skrobi)
  • 200 g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odciskam na sicie nad miską. Zachowuję odciśnięty płyn. Odstawiam na kilkanaście minut.
  • Zlewam z miski płyn po ziemniakach, a do uzbieranej na dnie skrobi dodaję ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawiam dużą szczyptą soli.
  • Mieszam masę łyżką, dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale nie będzie nadawać się do formowania ręcznego.
  • Za pomocą łyżki wrzucam porcje ciasta do gotującej się, osolonej wody. Na próbę 3-4 kluski, żeby sprawdzić, czy się nie rozpadną. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna garnka. 
    Jeśli kluski się rozpadają, trzeba zagęścić ciasto mąką. Jeżeli się nie rozpadają, można gotować dalej :).
    Gotuję pod przykryciem, 3-5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.
  • Odcedzam kluski i serwuję z cebulą karmelizowaną na maśle, bułką tartą lub ulubionym sosem. Można podawać je także z zasmażaną kapustą.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (20 g) bez dodatków | Kalorie: 26kcal (1%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 28mg (1%) | Potas: 64mg (2%) | Witamina A: 5IU | Witamina C: 1.5mg (2%) | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 0.7mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (1)
  • Bardzo dużo osób już mi zachwalało te kluski żelazne, że inaczej smakują niż placki ziemniaczane i kopytka czy knedle. Postanowiłem wypróbować to na bazie tego przepisu i muszę powiedzieć że okazały się świetne, doskonały przepis i smak. Fajnie też smakują z śmietaną oraz jogurtem naturalnym.

4.50 from 8 votes (8 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom