Tarta z brzoskwiniami, pyszny i prosty deser na kruchym cieście. To tarta brzoskwiniowa, którą upiekłam z okazji swoich urodzin. Delikatny, chrupiący spód ze śmietankowym wierzchem i oczywiście, obowiązkowi, słodkimi brzoskwiniami. Całość posypana płatkami migdałów. Doskonałe połączenie smaku owoców i bakalii. Na samo wspomnienie leci mi ślinka! Zobaczcie jak zrobić tartę z brzoskwiniami krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Gdybym miała marcepan, dodałabym go pod śmietankową warstwę, smarując nim podpieczone, kruche ciasto. Mogłabym też przełamać słodkie smaki kwaskowatą skórką z pomarańczy lub cytryny, dodaną do masy. Moja tarta z brzoskwiniami pięknie pachniałaby w trakcie pieczenia. A może po prostu jeszcze piękniej? Moja propozycja to prosty skład, jednak z pewnością przypadnie Wam do gustu!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki mąki (krupczatka lub inna, np. bezglutenowa)
- 200 g masła (1 kostka; schłodzone w lodówce)
- 5 łyżek cukru (polecam zastąpić cukrem brzozowym czyli ksylitolem dla obniżenia liczby kalorii i indeksu glikemicznego)
- 1 jajko
Wierzch
- 1 puszka brzoskwiń w lekkim syropie lub świeżych, dojrzałych, obranych ze skórki i wypestkowanych (ok. 500 g; odcedzone)
- 1 kubek kwaśnej śmietany 12% lub 18% (ok. 200 g)
- 3-5 łyżek cukru waniliowego
- 2 jajka
- 100 g płatków migdałowych
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić kruche ciasto
- Jak zrobić cukier waniliowy
Jak zrobić
- Składniki na ciasto szybko zagniatam w kulę (najpierw siekam mąkę z masłem za pomocą drewnianej łopatki) i odstawiam do lodówki.
- Miksuję jajka z cukrem i cukrem waniliowym, następnie dodaję śmietanę i ucieram jeszcze chwilę.
- Ciasto rozwałkowuję i wylepiam nim blaszkę.
- Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 220 °C i piekę przez ok. 15 minut (ciasto powinno uzyskać złoto-żółty kolor, w środku nie może być miękkie, dlatego nie wolno wyjmować go, kiedy jest zbyt jasne).
- Wyjmuję z piekarnika, układam na wierzchu połówki brzoskwiń, zalewam mieszanką waniliowo-śmietanowo-jajeczną, posypuję płatkami migdałowymi i zapiekam jeszcze przez ok. 20-30 minut, aż mieszanka się zetnie.
- Po upieczeniu ciasto od razu wyjmuję z piekarnika i odstawiam do wystudzenia.
Wartości odżywcze
Aromat pieczonych brzoskwiń i migdałów unoszący się po mieszkaniu, nawet bez tych opcjonalnych dodatków, kusi ogromnie. Ach, chociaż jeden kawałek odkroić zaraz po wyjęciu z piekarnika i zjeść na ciepło… Właściwie, czemu nie? Podać z gałką lodów waniliowych, trochę jak szarlotkę? Nie, nie ma mowy. Schrupana później, po wystudzeniu, będzie o wiele bardziej krucha. I nabierze pełnego smaku.
Jak Wam smakuje moja tarta z brzoskwiniami? Może dodalibyście do niej coś jeszcze? Ciekawa jestem, jak Wam wyszła brzoskwiniowa tarta. Dajcie znać w komentarzach!
witam, ja do ciasta kruchego nie dodaję białka bo czesto wychodzi zakalec (to że ciasto sie nie udaje własnie powoduje białko). Piekę juz od 20 lat więc troche na ten temat wiem
Zakalec w kruchym? Czy może chodzi o to, że się nie dopieka i jest surowe w środku? Bo pojęcie „zakalec” dotyczy raczej ciast, które wyrastają.
Witam, tarta wyszła w smaku cudowna, ale ciasto miało mega zakalca:( Niby robiłam wszystko zgodnie z przepisem, ale pewnie coś po drodze poszło nie tak, masz może jakieś przypuszczenia:)?
Dzięki za odpowiedź, zrobiłam właśnie taką tartę, jednak nie obrałam moreli i posypałam ciasto posiekanymi migdałami. Efet końcowy wizualny był świetny, a o smaku już nie wspomnę :).
W takim razie cieszę się ogromnie z Twojego sukcesu kulinarnego :).
I wtedy obrać te morele ze skórki ?
Tak, obrane morele. Możesz posypać je po wierzchu cukrem, przed wstawieniem tarty do piekarnika.
Czy zamiast brzoskwinii mogę dać morele? Świeże 😀
Jasne :).
Zaraz wyjmuję z piekarnika… Wygląda świetnie, pachnie jeszcze lepiej o smak raczej się nie boję 🙂
gdzieś wyczytałam,że to wina jajka…podobno można bez jaja albo z samym żółtkiem…
Przepisów na kruche ciasto jest cała masa, a ja od czasu, kiedy publikowałam przepis na tartę brzoskwiniową, zdążyłam przetestować kilka. Zerknij jeszcze raz na listę składników, podlinkowałam tam przed chwilą poradnik o kruchym cieście, może się przyda :).
zrobilam wg przepisu ale spód jest bardzo twardy…i jakby za słodki.Co zrobiłam nie tak??
Może spód za mocno się przypiekł?
A jakiej śmietany używasz? pozdrawiam
Używam zwykłej, kwaśnej, 12 albo 18%. Zaraz dopiszę tę uwagę do przepisu :).
Właśnie zrobiłam to ciastoooo 🙂
Przepyszne – to za mało powiedziane..
Mąż wraca z pracy za godzinę, a ja się obawiam, że tarta chyba nie doczeka na niego, bo wciąż się koło niej kręcę i podjadam 🙂 pół już nie ma..
ps. przepis na spód też rewelacyjny – ciacho przepysznie kruchutkie!! (posłuchałam Twojej rady droga Dorotko i bardzo dokładnie posiekałam mąkę z masłem – a właściwie z miksem maślanym – tańsze od masła, a ciacho wychodzi na nim równie rewelacyjnie!)
Kilka dni temu również robiłam tartę z tego przepisu, ale że nie miałam brzoskwiń i śmietany, to w zamian użyłam truskawek, a zalałam.. czekoladowym budyniem na mleku. Też wyszło przepysznie :)) No i .. dla chcącego nic trudnego 🙂
Dziękuję za te wspaniałe przepisy Dorotko!! Jesteś prawdziwą Mistrzynią! 🙂