Powoli za oknem widać słońce. Kto wie, może w końcu zawita do nas wiosna? :). Tymczasem, póki jeszcze jest chłodno, warto rozgrzać się delikatnie czymś smacznym. Zupa marchewkowa z imbirem, której pomarańczowy kolor rozweseli wszystkich, którzy tęsknią za piękną pogodą.
Zobacz też: Więcej pomysłów na pyszne obiady i inne przepisy na zupy
Połączenie marchewki i imbiru oraz kremowej śmietanki, inspirowane przepisem na zupę z dyni z mlekiem kokosowym, odrobinę inspirowane smakiem indyjskich koktajli, sprawdza się świetnie w tej prostej, kilkuskładnikowej recepturze. Jeśli brakuje Wam kremowej śmietanki, możecie wykorzystać mleko kokosowe z puszki lub zwykłe, z butelki czy kartonika. Zupa marchewkowa z imbirem zaskoczy Was łagodnością, ale też charakterem. Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg marchewki (umyta, oskrobana, pokrojona w 2-centymetrowe kawałki)
- 1 ziemniak (średniej wielkości; pokrojony w kostkę)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 łodyga selera naciowego (umyta, pokrojona w 1-centymetrowe kawałki)
- 1 łyżka utartego, świeżego korzenia imbiru
- 1 l wywaru drobiowego lub warzywnego
- 1 łyżka masła
- 5 łyżek śmietanki kremówki (można użyć lżejszej, 12% wersji do zup i sosów)
- świeżo utarta gałka muszkatołowa
- sól i pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Na maśle duszę przez ok. 5 minut cebulę i seler.
- Gdy zmiękną, dodaję ziemniak, marchew i imbir. Zalewam wywarem.
- Zagotowuję całość, ustawiam średni płomień i gotuje pod przykryciem przez ok. 20 minut (nie można rozgotować ziemniaka).
- Studzę i miksuję w blenderze na gładką masę.
- Z powrotem wlewam do garnka, dodaje śmietankę, gałkę muszkatołową, sól i pieprz, gotuję jeszcze przez chwilę.
Taka zupa nie powinna być podawana „na gorąco”, dlatego świetnie nadaje się na wiosenną i letnią pogodę. Przed podaniem wystarczy ją lekko podgrzać, a na zimno smakuje równie wybornie :).
zamiast kremówki mleczko kokosowe:-)palce lizać
Wow! Takie proste, a takie dobre – właśnie siedzę z miseczką zupy obok ;))) Chyba nigdy bym nie wpadła, żeby połączyć marchewkę z imbirem, ale jak się okazuje jest to strzał w 10. Nie ma mowy o jakiejś marchewkowej papce (której troszkę się obawiałam) – jest zupa z pazurem ;)) Dzięki ;))
Wygląda świetnie. Będę musiała jej spróbować – ale trochę dopasuję przepis do South Beach.
Mniam !!! Aż ślinka cieknie 😀
do tej pory wszystko co z marchewką mi smakowało, więc pewnie i ta zupa jest super 🙂