Zupa szczawiowa na poniedziałkowy obiad. Gdybym tylko użyła zwykłej, kwaśnej śmietany, smakowałaby jak ta z letnich czasów beztroskiego dzieciństwa, kiedy babcia wołała mnie na obiad. Zupy mojej babci nie należały nigdy do szczególnie udanych, ale szczawiową potrafiła zrobić naprawdę dobrą. Z jajkiem na twardo, o lekko kwaskowatym smaku, z dodatkiem chrzanu i koperku. Zjadałam ją, aż mi się uszy trzęsły. Pokażę Wam dziś przepis na zupę szczawiową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na zupy
Wiele jest receptur na tę zupę. Z najróżniejszymi dodatkami, nawet orzechami, rodzynkami i morelami… Miksowana na krem, podawana z kawałkami mięsa… Ale najlepsza jest ta tradycyjna. O prostym składzie, za to na wywarze warzywnym. To będzie moje odstępstwo od babcinej receptury, w której wywar był zawsze drobiowy.
Przepis na zupę szczawiową
Z żółtym serem lub ziemniakami i koperkiem oraz śmietanką – to klasyczny smak. Ale jeśli lubicie korzenne aromaty, koniecznie wypróbujcie dodatek gałki muszkatołowej. Która wersja lepsza?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 250 g świeżego szczawiu (dokładnie umyte i opłukane listki, usunięte twarde łodyżki)
- 150 g żółtego sera (starty na tarce o dużych oczkach; można zastąpić gotowanymi ziemniakami pokrojonymi w kostkę; jeśli ziemniaki są surowe, można po pokrojeniu dodać je do gotowania na ostatnich 5 minut)
- 1 łyżka startego chrzanu (najlepiej świeży, ale może być też ze słoiczka)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego lub warzywnego
- 250 ml śmietanki kremówki
- 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
- 4 jajka (ugotowane na twardo, pokrojone na ćwiartki albo na plasterki)
- 2 łyżki masła
- 3 łyżki koperku (drobno posiekany; można zastąpić ½-1 łyżeczką tartej gałki muszkatołowej)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Cebulę szklę na maśle.
- Dodaję szczaw. Podsmażam całość, aż do uzyskania papki (można rozdrabniać go podczas podsmażania przy pomocy drewnianej łopatki).
- Łączę w garnku z wywarem, chrzanem i śmietaną. Zagotowuję
- Zmniejszam ogień, żeby zupa delikatnie bulgotała. Doprawiam solą, pieprzem i 1 łyżką koperku lub gałką muszkatołową. Dosypuję ser i mieszam. Zupa ma lekko zgęstnieć.
- W razie potrzeby dolewam do smaku sok z cytryny.
- Zupę wlewam do talerzy, a na środku układam pokrojone na plasterki jajka. Dekoruję pozostałym koperkiem.Można podać z grzankami, groszkiem ptysiowym albo po prostu z kromkami chleba.
Wartości odżywcze
Moja zupa ze szczawiu wyszła rewelacyjna! Według prostego przepisu bez udziwnień (chociaż chętnie spróbowałabym np. wersji z rodzynkami i morelami lub z orzechami, których w poniedziałek niestety było u mnie brak).
Zniknęła z garnka błyskawicznie.
Jak zrobić zupę ze szczawiu z jajkiem – smak dawnych lat
Przez chwilę znów mogłam powspominać ten cudowny czas, kiedy wakacje trwały przez cały rok, a lato niemiłosiernie się dłużyło. Upalne letnie dni mijały pod znakiem zabaw na podwórku, w ogrodzie i lesie. Małe nóżki biegały przez cały dzień, a kolana niejednokrotnie pokaleczyły się o asfalt. Tak wiele zmieniło się od tamtych lat. Nogi o wiele dłuższe, a wakacji już nie tyle co kiedyś. O dawnych czasach przypominają blizny na kolanach i smak babcinej zupy. Smacznego :). Dajcie znać w komentarzach, jak wrażenia!