Czerwiec płata nam pogodowe figle, a ja „na otarcie łez ” pokazuję Wam mój zeszłotygodniowy obiad – który w cieple późnowiosennego słońca jadłam na swoim balkonie. Oto zupa z bakłażana. A teraz pozostaje tylko wyglądać przez okno i czekać na choćby jeden, słoneczny promyk.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne zupy
Wyjątkowo dużo składników w tej mojej zupie i gdybym postarała się ładnie ją udekorować, mogłabym pochwalić się pięknym, apetycznym zdjęciem. Moja zupa z bakłażana może nie wygląda, ale zapewniam, że smakuje rewelacyjnie :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 500 g bakłażanów (umyte, pokrojone w małą kostkę)
- 1,5 l wywaru z drobiu i warzyw lub wywaru warzywnego (w wersji wegańskiej zastępuję wywarem warzywnym przygotowanym na oleju roślinnym)
- 1 marchewka (obrana, pokrojona w słupki)
- 1 pietruszka (obrana, pokrojona w słupki)
- 2 łodygi selera naciowego (usunięte łyko, umyte i pokrojone na plasterki grubości ok. 0,5 cm)
- 1-2 łyżki mąki (pszenna lub kukurydziana)
- 1 szklanka soku pomidorowego 100%
- 2 łyżki mrożonego groszku
- kilka orzechów włoskich (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
- olej lub oliwa z oliwek
- sól, pieprz, rozmaryn, curry (po 1 szczypcie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Zasmażka - jak zrobić
Jak zrobić
- Warzywa podsmażam na patelni na oliwie przez ok. 10 minut.
- Przekładamy do garnka z wrzącym wywarem i gotuję przez kolejnych 10 minut na średnim ogniu.
- Dolewam oliwę na patelnię, rozgrzewam i posypuję mąką. Chwilę zasmażam, cały czas mieszając.
- Zasmażkę łączę z orzechami, sosem pomidorowym, groszkiem i przyprawami, chwilę gotuję i doprawiamy.
- Rozprowadzam zasmażkę niewielką ilością zupy, dokładnie mieszam.
- Wlewam mieszankę do garnka z zupą, dokładnie mieszam i gotuję jeszcze chwilę.
Oczywiście zupa będzie lepsza na drugi dzień :).
Dzieki za przepis, bakłażany to dla mnie nowość i szukałem oryginalnego połączenia aby wyszła dobra zupa.