fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z bobem

Zupa z bobem

Zupa z bobem

Zupa o nazwie „Aegyptum”, którą znalazłam w mojej prastarej książce kucharskiej „Zupy Świata” autorstwa Danuty i Henryka Dębskich. Co ma wspólnego z Egiptem? Nie mam pojęcia :). Za to smak ma bardzo przyjemny i tylko niestety ten bób długo się obiera… Smaczna zupa z bobem i makaronem, polecam!

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze zupy

Zupa z bobu z soczystymi pomidorami i parmezanem

Zupa z bobem

Smaczna i łatwa zupa z bobu na wywarze warzywnym, z dodatkiem orzechów, pomidora, cebuli i makaronu, pachnąca koperkiem.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 45 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z bobem
Liczba porcji: 8 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw (można zastąpić wywarem warzywnym)
  • 500 g młodego bobu
  • 2-3 łyżki makaronu do zupy (nitki, kolanka, muszelki)
  • 1 pomidor (sparzony, pokrojony w kostkę)
  • 5 orzechów włoskich (sparzone, obrane ze skórki, posiekane)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • tłuszcz do smażenia (olej, smalec, masło klarowane lub oliwa)
  • 1-2 łyżki mąki
  • 2 łyżki keczupu
  • 50 g żółtego sera (starty na tarce o grubych oczkach)
  • sól, pieprz
  • szafran, tymianek

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Zupa ma wyśmienity smak! Młody bób można też ugotować na wywarze, a po odcedzeniu w tym samym wywarze ugotować makaron. Oczywiście zupę powinno się zjeść następnego dnia po przyrządzeniu, nabiera wówczas wszystkich smakowitych aromatów.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak ugotować bób
  4. Jak ugotować makaron

Jak zrobić

  • Bób płuczę i gotuję w lekko osolonej wodzie przez ok. 20 minut.
  • Wyjmuję i obieram ze skórki (będzie wygodniej jeśli bób jest przed obraniem skropiony stopionym masłem i delikatnie przemieszany).
  • W wywarze gotuję makaron „al dente”.
  • Cebulę zasmażam na oliwie, dosypuję mąkę i lekko rumienię.
  • Dokładam obrany bób i pomidora. Duszę kilka minut, a następnie łączę z wywarem i makaronem.
  • Dodaję orzechy i starty ser oraz przyprawy.
  • Podaję posypaną niewielką ilością koperku i tartego żółtego sera.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

7 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom