O letniej świeżości owoców i warzyw możemy niestety tylko wspominać, ale na szczęście w marketach ciągle można kupić składniki na całkiem dobrą zupę. Moja mama wielokrotnie przygotowywała ją w naszym domu, to nasza faworytka imieninowa: zupa z ogórka, a właściwie krem ogórkowy.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 2 zielone ogórki (umyte, zmiksowane razem ze skórką w blenderze lub utarte na tarce o drobnych oczkach)
- 1,5 l wywaru drobiowo-warzywnego (można zastąpić wywarem warzywnym)
- 50 g sera pleśniowego brie lub camembert (ze skórką)
- 1 ziemniak (ugotowany; zmiksowany razem z ogórkiem lub utarty na tarce o grubych oczkach)
- 6-8 łyżek ziaren słonecznika lub płatków migdałów (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)
- 1 łyżeczka koperku (świeży, drobno pokrojony lub suszony)
- 200 ml słodkiej śmietanki do zup i sosów
- pieprz i sól
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Zagotowuję wywar.
- Dodaję zmiksowane/utarte ogórki i ziemniaka, gotuję przez ok. 5 minut.
- Dodaję serek i śmietanę, doprawiam solą i pieprzem, gotuję przez kolejnych 5 minut, cały czas mieszając.
- Na koniec dodaję koperek. Gdy zupa delikatnie ostygnie, można jeszcze raz zmiksować całość w blenderze – będzie wtedy bardziej kremowa.
- Zupę przelaną do talerzy można posypać słonecznikiem lub migdałami.
zupka smaczna zrobiłam dziś pierwszy raz , ja dodałam jeszcze ryż 😉 i Vegety troszkę i wyszła pyszna jak dla Mnie …
Też jej kiedyś używałam, ale teraz wiem już, że vegeta zawiera glutaminian sodu i zabija naturalny smak składników, zamiast go wydobywać i podkreślać. W efekcie wszystko smakuje z nią tak samo, a wyczucie smaku jest przytępione. Polecam zamienić na sól i suszone zioła, na początku będzie się wydawać, że dania są niedoprawione, ale po kilku tygodniach wszystko wraca do normy :).
….. i świetnie smakuje z orzechami laskowymi (wrzuconymi w całości kilka minut przed podaniem)
Przepyszna, delikatna, baaardzo ogórkowa i aromatyczna, dostępna o każdej porze roku, niedroga, łatwa i szybka 🙂 Polecam!
też mam Termomix i kiedys jedliśmy zupe z ogórka praktycznie non stop 🙂
ja polecam również zupe krem z sałaty moim zdaniem jest nawet smaczniejsza a równie łatwa w przygotowaniu ;D
Zrobiłam tę zupkę dzisiaj i…mnie ona jakoś szczególnie nie urzekła robiąc wg dokładnego przepisu. Po prostu za mało wyrazista, za delikatna dla mnie. Na pewno dobra gdy mamy małe dzieci w domu. Ja nie mam, więc dodałam do niej czosnek i chili, co wzmocniło smak. Dałam też trochę więcej ziemniaczków (miałam takie maluteńkie ale na pewno wyszło więcej niż jeden duży-musiałam się ich pozbyć) i gotowałam je bezpośrednio w zupie. Wszystko zmiksowałam blenderem, na koniec posypałam juz wg przepisu koperkiem. Od siebie posypałam z góry prażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi. Taka trochę bardziej doprawiona mi smakowała bardzo 🙂 Ale-co kto lubi. Dzięki za przepis!
Dzięki za sugestie odnośnie przyprawiania. To prawda, ta zupa jest kremowa i delikatna. Z czosnkiem i chili może dostać pazura :).
Pychotka 😉 !!!! Pozdrowionka :*:*
Pierwszy raz robiłam zupę z zielonego ogórka… Podałam z drobnym makaronem . Bardzo nam smakuje! Dziękuję za przepis i pozdrawiam autorkę -:)
nigdy nie jadłam zupy z zielonego ogórka!
ależ ona musi byc aromatyczna!
Jest bardzo dobra Asiu, jak tylko dzisiaj wieczorem zawinę do swojego domu, zamieszczę przepis.
Bardzo fajna zupka 🙂