fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Gorące popołudnie, powrót z pracy, stanie w korkach, pusty żołądek. Siedzę w samochodzie, patrzę na korek w ruchu wahadłowym i marzę o pysznym posiłku, który ukoi moje skołatane nerwy. A właściwie to czemu skołatane? Przecież stanie w korku też ma swoje plusy :). Można na spokojnie przemyśleć nurtujące nas sprawy, po raz setny uśmiechnąć się do swojego odbicia w lusterku, pośmiać się z innych kierowców… Zastanowić się, co na obiad. Dziś zupa z selera naciowego.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze zupy

Jeżdżąc moim Seicento mam niezły ubaw widząc wszystkich ważniaków w luksusowych samochodach, nieuprzejmych wobec innych uczestników ruchu drogowego. Jeżdżąc moim Seicento zastanawiam się, kiedy wreszcie we Wrocławiu będzie przejezdnie. Zastanawiam się nad sobotnim wypadem nad jezioro – gdzie w końcu się poopalam i popływam pierwszy raz w tym roku. Zaraz, czy na pewno mam wszystko co trzeba w lodówce?

Zobacz też
Koktajl z awokado

Z selera, śmietanki lub mleka, rodzynek, kilku przypraw i wywaru, którego zapas mam zawsze w zamrażalniku, można zrobić całkiem fajne danie. Szybko i smacznie, a potem nic tylko pójść do sklepu i zrobić porządniejsze zakupy na weekend. Zupa z selera naciowego to danie awaryjne dla tych, którzy niewiele mają zapasów w lodówce.

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego

Zupa z selera naciowego czyli prosta zupa z kilku składników, pachnąca cytryną i chrzanem, aromatyczna choć kilkuskładnikowa. Łatwa i szybka do zrobienia zupa z selera naciowego.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa z selera naciowego
Liczba porcji: 3 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 ml wywaru warzywnego lub z kości
  • 4 łodygi selera naciowego (umyte, z usuniętym łykiem, pokrojone na drobne plasterki lub utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 2 łyżki miękkiego masła
  • 2 łyżki rodzynek (opłukane)
  • ¼ szklanki śmietanki kremówki
  • 1 łyżka zasmażki (1. lub 2. stopnia)
  • 50 g żółtego sera (utarty na tarce o grubych oczkach)
  • 1 łyżeczka utartego chrzanu
  • ½ łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • sól, biały pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak zrobić zasmażkę

Jak zrobić

  • Na maśle podsmażam seler na niedużym ogniu, podduszając go pod przykryciem.
  • Zalewam wrzącym wywarem, dodaję rodzynki i gotuję przez ok. 5 minut.
  • Śmietankę mieszam z zasmażką i wlewam do zupy.
  • Dodaję ser, chrzan i skórkę cytrynową.
  • Chwilę podgotowuję, przyprawiam i można podawać. Najlepiej z bagietką czosnkową.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zobacz komentarze (0)
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom