Wielokrotnie planowałam jego klasyczną, jasną wersję. Wyobrażałam sobie prostotę, z jaką przekłada się go kremem z mascarpone z dodatkiem białej czekolady, a wierzch dekoruje prostą polewą i owocami, posypuje migdałami lub orzechami. Ostatecznie jako pierwszy przygotowałam tort naleśnikowy czekoladowy. Zaplanowałam przygotowanie go z okazji wieczoru panieńskiego koleżanki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy z czekoladą
Część uczestniczek imprezy nie jada nabiału, więc na ciasto naleśnikowe wybrałam wersję z olejem i mlekiem roślinnym. Polewę czekoladową, zamiast z jogurtem, wymieszałam z gęstym mlekiem kokosowym z puszki. Naleśniki przełożyłam dwoma rodzajami kremu – na jednej połowie znalazł się klasyczny krem czekoladowy, na drugiej zagościł wegański krem z awokado.
Smażyłam naleśniki po niecałych 4 godzinach snu, zanim obudziła się nocująca w domku obok, przyszła panna młoda. Zapomniałam zabrać ze sobą blendera, więc awokado, na szczęście w większości dojrzałe, na zmianę z dwiema dziewczynami, ugniatałyśmy widelcem. Jedno awokado było zbyt twarde, dlatego kremu wyszło odrobinę za mało. Na śniadanie, po kryjomu, zjadłyśmy 3 „nadmiarowe” naleśniki. Na patelni, na widoku, został jeden, zauważony nieco później przez organizatorkę imprezy, która, na szczęście, nie domyśliła się, że w naszej lodówce czeka na nią tort naleśnikowy czekoladowy udekorowany ukradzionymi z jej domku, wcześniejszego wieczoru, kilkoma truskawkami, bo borówki i kiwi na szczęście kupiłam po drodze.
Wykorzystałam mąkę orkiszową i ksylitol, żeby uzyskać niższy indeks glikemiczny deseru. Byłam bardzo zdziwiona, że krem awokado cieszy się większym uznaniem od klasyki. Polecam spróbować, nawet jako samodzielny deser zaserwowany w małych pucharkach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Naleśniki
- 6 jajek
- 4 szklanki mleka (krowie lub roślinne, np. kokosowe lub migdałowe; można wykorzystać też maślankę)
- 2 łyżeczki cukru (najlepszy będzie cukier brzozowy czyli ksylitol, zdrowszy od klasycznego, o niższym indeksie glikemicznym; można wykorzystać też syrop z agawy, erytrytol lub miód)
- 1⅔ szklanki mąki (najlepsza mąka na naleśniki to mąka pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; polecam też mąkę orkiszową typ 630-700, która ma najniższy indeks glikemiczny)
- 4 łyżeczki oleju lub stopionego masła
Krem (do wyboru)
- krem czekoladowy z 1 kg mascarpone
- 6-8 awokado + ⅓ szklanki miodu lub cukru + 12 łyżek kakao + szczypta soli + 1 łyżka ekstraktu z wanilii (zamiast cukru polecam ksylitol; wszystkie składniki zmiksowane w blenderze lub uduszone widelcem)
Do dekoracji
- polewa czekoladowa (50 g oleju kokosowego lub masła + 2 łyżki kakao + 2-3 łyżki cukru (najlepiej ksylitolu + 2 łyżki mleka kokosowego -> tłuszcz roztopiony z cukrem w kąpieli wodnej, wymieszany z kakao, następnie na koniec rozcieńczony mlekiem kokosowym, dokładnie wymieszany))
- 3-4 truskawki (1 w całości, pozostałe pokrojone na połówki lub plasterki)
- 1 kiwi (obrane, pokrojone na plasterki)
- jagody lub borówki amerykańskie
- świeża mięta (opcjonalnie)
- migdały w płatkach (opcjonalnie; uprażone na suchej patelni)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Tort naleśnikowy czekoladowy wegański - stosujemy połączenie zamienników dla naleśników bez mleka krowiego i bez jajek, a masło zastępujemy olejem roślinnym, np. kokosowym, wykorzystując do przełożenia krem z awokado Naleśniki czekoladowe można zastąpić klasycznymi crepes lub innymi naleśnikami, np. grubymi pancakes lub biszkoptowymi. Przydatne poradniki:
- Krem czekoladowy - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
Jak zrobić
Ciasto naleśnikowe
- Wszystkie składniki rozkłócam w misce lub wysokim naczyniu za pomocą widelca lub trzepaczki.
- Na dobrze rozgrzanej patelni, o średnicy 24 cm, posmarowanej cienko tłuszczem (trzeba dosmarowywać co drugi naleśnik), unosząc ją powyżej palnika na czas wylewania ciasta, smażę z obu stron cienkie naleśniki (ok. 10-12 sztuk).
- Odkładam na talerz, studzę.
Składanie tortu
- Wystudzone naleśniki, na talerzu przeznaczonym do serwowania tortu lub paterze, układam jeden na drugim, przekładając każdy cienką warstwą wybranego kremu. Przykrywam ostatnim naleśnikiem i delikatnie dociskam dłonią, wyrównując powierzchnię tortu.
- Ostatni, wierzchni naleśnik, dekoruję polewą czekoladową i owocami oraz, opcjonalnie, migdałami i innymi dekoracjami cukierniczymi. Odstawiam do lodówki na min. 2 godziny do stężenia.
Wartości odżywcze
Tort naleśnikowy czekoladowy, bez pieczenia, podbił serca dziewczyn. Jeśli nie macie możliwości, na imprezie wyjazdowej, zamówić tortu w cukierni lub upiec go samodzielnie, wersja naleśnikowa, do której nie trzeba miksera, poleca się na przyszłość :).
Wygląda obłędnie… <3