Deser z chia
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Deser z chia czyli nasionami szałwii hiszpańskiej. Są świetne jako dodatek do słodkich deserów. Pomimo że zawierają co prawda mniej kwasów omega-3 niż nasze rodzime siemię lniane, są za to łagodniejsze w smaku i łatwiejsze do wykorzystania w przygotowywaniu prostych i zdrowych deserów. Wystarczy zalać je sokiem, mlekiem lub jogurtem i zostawić na ok. 20 minut. Potem, gdy dwukrotnie zwiększą swoją objętość i zagęszczą otaczający je płyn, można serwować lub wykorzystać jako bazę do warstwowych deserów, a nawet ciast. Podane z dodatkiem owoców i granoli to jedna z moich propozycji. Zobaczcie przepis na deser z chia, kolorowy, zdrowy i smaczny, a w dodatku bez cukru.
Zobacz też: Najlepsze przepisy fit
Można przygotować go na tak wiele sposobów, na ile pozwoli Wasza wyobraźnia.
Przepis na deser z chia
Polecam łączyć w zestawy sezonowe owoce lub wykorzystywać te tropikalne, sprowadzane lotniczo do Polski. Ważne, żeby było kolorowo i różnorodnie. Oczywiście bez cukru, bo sam pudding można posłodzić miodem, a dodatek dojrzałych owoców to wystarczająca słodycz dla tego lżejszego deseru.
Deser z chia
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Pudding
- 1 szklanka mleka roślinnego (najlepsze będzie kokosowe, migdałowe lub z nerkowców; można wykorzystać też mleko krowie lub jogurt naturalny)
- 4 łyżki nasion chia
- 2 łyżeczki miodu (można zastąpić syropem z agawy)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
Dodatki
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub ziarenka z laski wanilii (niewielka ilość, na czubku noża))
- ⅔ szklanki granoli
- 2 garście jagód (można zastąpić borówkami amerykańskimi)
- 2-4 truskawki (można zastąpić garścią malin)
- 1-2 kiwi
- 1 mango (lub połowa małej papai; można zastąpić brzoskwiniami lub morelami)
- 6-8 winogron
- 1 plaster pitai (opcjonalnie; pitaja czyli dragonfruit (przekrojony w dwa półksiężyce))
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Domowa granola – przepis
- Mleko kokosowe, migdałowe lub orzechowe – przepisy
- Jak obrać mango
Jak zrobić
- Składniki na pudding mieszam w miseczce i odstawiam na 20 minut. W czasie tężenia masy kilka razy mieszam całość, żeby nasiona pęczniały równomiernie.
- Truskawki kroję w plastry, kiwi w dwa dekoracyjne plastry i kostkę, mango lub papaję w kostkę, a winogrona na połówki.
- Do pucharków wkładam na dno po 2 łyżki puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli.
- Na granoli układam kilka jagód, parę kawałków kiwi, mango, winogron i truskawek.
- Przykrywam owoce 2 łyżkami puddingu i zasypuję 2 łyżkami granoli. Powtarzam czynności, a jako ostatnią, wierzchnią warstwę układam dekoracyjnie większe kawałki owoców.
- Serwuję od razu lub ostawiam do lodówki do schłodzenia.
Wartości odżywcze
Polecam wykorzystać domową granolę, którą warto przygotować na zapas i trzymać w lodówce.
Deser z chia przepis
Wystarczy kilka minut mieszania i krojenia, a potem kilkadziesiąt na stężenie puddingu i deser z chia gotowy.
Ciekawa jestem, które owoce najbardziej przypadną Wam do gustu – wybierzecie polski zestaw, czy postawicie na tropikalne smaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie