Może się wydawać, że trudno będzie osiągnąć efekt podobieństwa smaku, skoro klasyczna receptura to mleko, masło i mąka oraz przyprawy. Jednak to możliwe i oto przed Wami sos beszamelowy wegański. Do przygotowania w prosty sposób. Ma odpowiednio gęstą konsystencję i jest bardzo smaczny! Zobaczcie jak zrobić beszamel wegański krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie
Sos beszamelowy wegański przygotowuję na mleku kokosowym. Im tłustsze i gęstsze, tym bardziej ciągnąca konsystencja przypominająca roztopiony ser. Możecie ją regulować, wybierając rzadsze, mniej tłuste mleko roślinne lub zastępując jego część dodatkowym wywarem warzywnym lub wodą.
Dodatek płatków drożdżowych nie jest obowiązkowy, choć bardzo dobrze wpływa na smak sosu. Jeśli wolicie łagodniejszą wersję, można je pominąć lub zastąpić dodatkową solą albo sosem sojowym. Polecam dodatek soku z cytryny lub limonki. Przełamie delikatnie łagodny, słodkawy smak mleka i kalafiora. Dodaję go również do klasycznego beszamelu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kalafiora (ok. 500 g; bez grubego trzonu, podzielony na różyczki)
- 1 cebula (nieduża; pokrojona w półksiężyce)
- 200 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym mlekiem roślinnym)
- 200 ml wywaru warzywnego
- 1,5 łyżki mąki (pszenna lub ziemniaczana)
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka soku z cytryny (opcjonalnie)
- 2 łyżki płatków drożdżowych nieaktywnych (opcjonalnie; bez płatków sos można mocniej doprawić solą lub dodać sos sojowy)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (świeżo starta)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak zrobić mleko kokosowe lub inne mleko roślinne
- Mąka bezglutenowa - przepis
Jak zrobić
- Cebulę solę i szklę na niedużym ogniu na oliwie.
- Dodaję kalafior i duszę pod przykryciem, nadal na niewielkim ogniu, przez ok. 5 minut.
- Zasypuję warzywa mąką, mieszam i zasmażam. Mąka powinna delikatnie ściemnieć.
- Dodaję mleko i wywar. Dobrze mieszam. Zagotowuję.
- Zmniejszam ogień do minimum i gotuję przez ok. 10-15 minut, do uzyskania miękkości kalafiora. W ostatnich kilku minutach gotowania dodaję pieprz i gałkę muszkatołową.
- Zdejmuję garnek z ognia i dolewam sok z cytryny. Dosypuję płatki drożdżowe.
- Miksuję całość blenderem do uzyskania kremowej konsystencji.
Wartości odżywcze
Beszamel wegański możecie zaserwować wszędzie tam, gdzie chcecie zastąpić klasyczny sos beszamelowy jego wegańskim odpowiednikiem. Do warzyw, lasagne. Nawet jeśli weganizm to nie Wasza codzienna dieta, warto przemycić trochę dodatkowych warzyw do codziennego jadłospisu, obniżając odrobinę dzienną dawkę nabiału.
Wegański sos beszamelowy bezglutenowy
Klasyczna receptura wymaga dodania mąki pszennej. Alternatywnie, w wersji bezglutenowej, proponuję moją uniwersalną, najlepszą mieszankę. Sprawdziłam też przygotowanie wersji bezmącznej, dodając do gotowania kalafiora, zamiast mąki, jeden spory ziemniak pokrojony w grubszą kostkę.
Bardzo jestem ciekawa, czy sos beszamelowy wegański przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakiego mleka go przygotowaliście i z czym został zaserwowany.