fbpx
Czytasz właśnie
Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Sernik z musem malinowym

Moja miłość do serników jest odwzajemniona i sernik z musem malinowym także jest obiektem moich westchnień. Tak bardzo uwielbiam je piec, a one tak uwielbiają mi się udawać! Mam sprawdzony, klasyczny sposób przygotowania sernika waniliowego, który odpowiednio modyfikuję, dodając różne składniki i wymyślając w ten sposób nowe receptury. I dlatego właśnie tym razem mam dla Was sernik z musem malinowym. Jest cudownie kremowy i delikatny za sprawą dobrze zmielonego twarogu, delikatnie „dotłuszczonego” masłem. To bardzo proste do przygotowania ciasto na spodzie z czekoladowych herbatników przekładanych waniliową masą, udekorowane malinami rozgniecionymi widelcem. Zobaczcie jak zrobić sernik z musem z malinami.

Zobacz teżWięcej przepisów na najlepsze ciasta

W sezonie na jagody możecie zastąpić nimi maliny potrzebne do przygotowania wzorku. Dokładnie w ten sam sposób sernik można też udekorować, wykorzystując kajmak, pastę tahini lub mocno rozmiksowane masło orzechowe. Dodajcie na każdą jaśniejszą kropkę kolejną, z roztopionej, gorzkiej czekolady, a wzorek będzie jeszcze piękniejszy! Po prostu sernik z efektem WOW :). A jeśli nie sernik z musem malinowym, to może ze zmiksowaną dynią lub mango? Z jasną masą i ciemnym, czekoladowym spodem każdy dowolny kolor będzie prezentować się świetnie! Możecie nawet pokusić się o zmiksowanie szpinaku z cukrem i powstanie w ten sposób zielony wzór, nie żartuję! Jeśli kiedykolwiek widzieliście jak wygląda ciasto leśny mech i próbowaliście jak smakuje, na pewno dacie się namówić na taki eksperyment. Sami wybierzcie swój ulubiony kolor i smak :).

Zobacz też
Sernik Raffaello

Sernik z musem z malin

Sernik z musem malinowym

Delikatny i doskonale kremowy sernik z musem malinowym rozprowadzonym po wierzchu ciasta za pomocą wykałaczki. Na ciemnym, czekoladowym spodzie, idealne połączenie smaków!
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 15 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 1 godzina 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik z malinowym musem, sernik z musem malinowym, sernik z musem z malin
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 24 cm
Kalorie: 241kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
  • 5 jajek
  • 100 g serka homogenizowanego
  • 100 g masła (½ kostki; stopione)
  • ½ szklanki cukru (warto zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy))
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 50-100 g malin (ugniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
  • 200 g herbatników czekoladowych z nadzieniem (pokruszone)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Twaróg domowy - jak zrobić
  2. Sernik idealny - nie pęka i nie opada - porady

Jak zrobić

  • Twaróg ucieram z cukrem za pomocą miksera.
  • Kiedy cukier się rozpuści, dodaję stopione masło i znów ucieram na gładko.
  • Dodaję do masy serek homogenizowany i ekstrakt z wanilii i rozmiksowuję całość.
  • Do gładkiej masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypuję do masy mąkę ziemniaczaną i miksuję całość na gładko.
  • Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładam pokruszone ciastka i ugniatam je, żeby utworzyły równą warstwę.
  • Na warstwę z ciastek wylewam masę serową i wyrównuję wierzch.
  • Masę serową dekoruję kleksami z musu malinowego, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”, ciasno i wewnątrz plamki lub daleko poza nią - w obu przypadkach uzyskuje się nieco inny wzorek.
  • Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piekę przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzę przez kilka godzin w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 110g | Kalorie: 241kcal (12%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 9g (18%) | Fat: 14g (22%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 82mg (27%) | Sód: 350mg (15%) | Potas: 138mg (4%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 400IU (8%) | Witamina C: 0.9mg (1%) | Wapń: 76mg (8%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z musem z malin
Sernik z musem z malin
Sernik z malinowym musem
Sernik z malinowym musem

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam sernik z musem z malinami. Bardzo jestem ciekawa i liczę na to, że wypróbujecie też dekoracje z innych składników!

71 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom