Naleśniki są kultową potrawą w wielu krajach. Czy to w nadmorskich kurortach, czy w naleśnikarniach, czy w domowym zaciszu. Na całym świecie uwielbiamy jeść naleśniki na słodko lub wytrawnie. Pancakes to naleśniki amerykańskie. Są grube, usmażone z ciasta przygotowanego na bazie maślanki lub mleka, mąki, jajek i sody lub proszku do pieczenia. Z pewnością to najpopularniejsza w USA receptura. Warto jednak pokusić się o zrobienie takich, które będą wyrastać na pianie z białek. Grube i puszyste, serwuje się po kilka sztuk. „Pankejki” koniecznie ułożone na talerzu jeden na drugim, polane stopionym masłem i syropem klonowym.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na naleśniki
Obudziłam się pewnego poranka i chociaż pod ręką nie miałam syropu klonowego, w lodówce stał jogurt naturalny. Zmiksowałam wszystkie składniki, wymieszałam i usmażyłam sobie cały stos szczęścia. Nie mogłam oprzeć się pokusie, żeby dołożyć do nich trochę owoców. Mam słabość do naleśników, a pancakes w amerykańskim stylu prezentują się wyjątkowo kusząco. Lubię sobie czasem w taki sposób dogodzić, a Wy?
„Pankejki” z proszkiem, czy na pianie?
Przygotowując naleśniki amerykańskie wyobrażam sobie, że jestem idealną kurą domową z lat ’50-60 XX wieku. Krzątam się po mojej ogromnej kuchni w pełnym makijażu, zapiętym na jeden guziczek, kolorowym sweterku i rozkloszowanej spódnicy. Mam pięknie ułożone włosy, nakręcone na wałki, fantazyjnie upięte nad czołem za pomocą spinki. Serwuję najlepsze na świecie śniadanie. Czar pryska równie szybko co nadmiar oleju wylanego na rozgrzaną patelnię. Choć przyjemnie wcielić się w taką rolę raz na jakiś czas, na co dzień nie byłabym szczęśliwa, spędzając życie na wyłącznie na sprzątaniu, gotowaniu, pięknym wyglądzie i dogadzaniu innym. Układam owoce na naleśnikach i cieszę wzrok tym apetycznym widokiem. Potem przekrawam stos nożem i biorę pierwszy kęs. Kura domowa czy businesswoman – takie śniadania lubię w każdym swoim wcieleniu :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto na pancakes
- ⅔ szklanki mleka (można zastąpić maślanką lub jogurtem naturalnym, albo wykorzystać mleko roślinne)
- 3 jajka (żółtka oddzielone od białek)
- ½ szklanki mąki
- 2 łyżki cukru lub cukru waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szczypta soli
Dodatkowo
- olej do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Piana z białek - jak ubić
- Polewa czekoladowa - przepis
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- W większej misce mieszamy żółtka z cukrem, mlekiem, przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia za pomocą trzepaczki lub miksera.
- Białka (o temperaturze pokojowej) ubijamy na sztywno ze szczyptą soli za pomocą miksera lub ręcznej trzepaczki.
- Przekładamy białka do miski z ciastem jajecznym i delikatnie mieszamy całość łyżką.
- Dobrze rozgrzaną patelnię smarujemy olejem (można wykorzystać do tego specjalny, silikonowy pędzelek lub papierowy ręcznik czy serwetkę).
- Na patelni, od razu po przygotowaniu ciasta, smażymy z obu stron niewielkie naleśniki o średnicy ok. 15-18 cm i grubości ok. 5-10 mm (ok. 1-2 minuty z każdej strony). Usmażone od razu serwujemy z dodatkami lub przekładamy do piekarnika nagrzanego do 180-200 °C, żeby nie wystygły i smażymy kolejne partie.
- Naleśniki układamy po kilka sztuk, jeden na drugim, na talerzu i przekładamy niewielką ilością masła. Polewamy syropem klonowym lub jogurtem naturalnym, opcjonalnie dekorując owocami.
Wartości odżywcze
W wersji ekspresowej polecam naleśniki amerykańskie pancakes na maślance, wyrastające na proszku do pieczenia. Bardzo łatwe do zapamiętania proporcje: 1 szklanka mąki, 1 maślanki, 1 jajko, a do tego 2 łyżki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia i 2 łyżeczki oleju lub stopionego masła. Wszystko miesza się widelcem, następnie smaży na patelni. Z pewnością sobie poradzicie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 1-2 łyżki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo miodem)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie)
- 1 szklanka maślanki (można zastąpić mlekiem zwierzęcym lub roślinnym, kefirem lub jogurtem naturalnym)
- 2 łyżki oleju (lub stopionego masła)
- 1 jajko (duże)
- tłuszcz do smażenia
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Pancakes bezglutenowe - zwykłą mąkę pszenną można zastąpić uniwersalną mąką bezglutenową najlepszą
- Pancakes bez laktozy - mleko można zastąpić maślanką, rzadkim jogurtem naturalnym lub kefirem czy mlekiem kokosowym, albo innym mlekiem roślinnym
- Pancakes bez mleka - zamiast nabiału można wykorzystać mleko roślinne
- Pancakes bez jajek - jajko można zastąpić 1 łyżką drobno zmielonego siemienia lnianego, zalanego wcześniej 2-3 łyżkami wody i odstawionego na kilka minut do nasiąknięcia i zgęstnienia
- Pancakes wegańskie - można przygotować tak jak pancakes bez jajek, zastępując mleko krowie mlekiem roślinnym, np. kokosowym lub sojowym i smażąc całość na oleju roślinnym.
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mokre rozkłócamy w misce za pomocą trzepaczki lub widelca, wtłaczając do środka jak najwięcej powietrza, dzięki któremu naleśniki będą jeszcze bardziej puszyste.
- Dodajemy składniki suche i mieszamy całość do ich połączenia (nie za mocno i nie za długo!).
- Rozgrzewamy patelnię, smarując jej powierzchnię równomiernie tłuszczem, np. za pomocą papierowego ręcznika lub papieru do pieczenia.
- Smażymy po 1-2 minuty z obu stron naleśniki (po 2-3 łyżki ciasta na 1 naleśnik). Naleśnik jest gotowy do obrócenia, kiedy góra ciasta jest delikatnie ścięta, a na powierzchni widać bąbelki.
- Najwygodniej obracać naleśniki bardzo cienką łopatką.
- Usmażone naleśniki przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 50 st. C lub miski z przykryciem.
- Gotowe naleśniki można przełożyć masłem i polać syropem klonowym: to klasyczne dodatki do amerykańskich pancakes. Świetnie smakują z bitą śmietaną i owocami lub dżemem, albo polewą czekoladową.
Wartości odżywcze
Którą wersję wybierzecie? Ciekawa jestem jak się Wam udadzą i jakie dodatki zagoszczą na Waszych naleśnikach.
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak Wasze wrażenia!
Właśnie zjedliśmy z Mężem po dwie porcje. Robiliśmy w wersji ekspresowej i nie żałowaliśmy sobie syropu klonowego. Znakomity przepis i, naszym zdaniem, w maślance jego siła – dzięki niej naleśniki nie wydają się mdłe w połączeniu ze słodkimi dodatkami.
Nie rozumiem dlaczego naleśniki bez laktozy mają być robione z maślanki lub jogurtu naturalnego, które tę laktozę zawierają??
Jak nie są zagęszczane mlekiem w proszku to laktoza jest w nich przetrawiona przez kultury bakterii.
jakie one powinny być w środku ? moje wychodzą całkowicie wilgotne mimo to
sie przypiekają ,a w środku jak by surowe
Naleśniki ame… są grube,a Twoje są cieniutkie i smaży się je na maśle,a
nie na oleju 🙂
Cudo! Proste szybkie i przepyszne . Właśnie robię i już podjadłam .. pycha bardzo dziękuje za przepis 🙂
Na tyle ile jest podane na liście składników w filmie :).
na ile porcji ci starczyło
tobie to zajeło chyba 2 godziny zanim to zrobiłaś
ooooo tak 😀
Można prosić i o ten drugi przepis? Bez ubijania białek.
Z tego przepisu wychodzą świetne, ale coś prostszego, szybszego na sobotnie śniadanie by się przydało 🙂
Zamiast samych żółtek do ciasta od razu możesz dodać całe jajka, a kiedy będzie już miało odpowiednią konsystencję, równomiernie rozsyp 2 łyżeczki proszku do pieczenia po jego powierzchni i dokładnie, szybko wymieszaj. A potem od razu na patelnię, tylko taką trzymaną w powietrzu i dopiero jak naleśnik będzie rozlany, to stawianą na ogniu :).
Dzięki 🙂 Spróbuje 🙂
Przepis wspaniały! Naleśniki są tak grube i tak pyszne…
Naleśniki to moje ulubione danie, łatwe, szybki i można je podać na tyle sposobów, że czasami sama się zaskakuję, co wymyśliłam nowego 🙂
Oczywiście najlepsze są z serkiem homogenizowanym waniliowym, albo bitą śmietaną, kawałkami owoców, polane gęstym syropem truskawkowym, malinowym, czy innym, który lubimy. Czasami nawet sam syrop i cukier puder wystarczy.
a może miód ciemny, np. gryczany, bądź spadziowy – nie są tak słodkie jak pozostałe
Mam w planie z okazji Tłustego Czwartku, obym tylko zdążyła :).
Skoro są już naleśniki amerykańskie, to czy pojawią się też donaty?
witaj!
za każdym razem na stronie z Pancakes jest filmik z ostatnim Twoim sernikiem, ?????
pozdrawiam
Już jest jak trzeba :).