Tort makowy jest jednym z wypieków świąteczno-zimowych, których przygotowania warto choć raz spróbować. Z pewnością zdarzyło się go przygotować niejednej z Waszych babć! W wielu domach jest to obowiązkowy deser na wigilijnym lub wielkanocnym stole. Jego przygotowanie jest odrobinę skomplikowane. Trzeba najpierw ubić pianę z białek. Potem pokroić upieczone ciasto na blaty i przełożyć kremem oraz polać lukrem lub polewą. Tort z maku to wilgotne ciasto, którego podstawową recepturę można wzbogacić, dodając bakalie. Spróbujcie też nasączyć blaty po upieczeniu ponczem z dodatkiem likieru pomarańczowego czy rumu albo spirytusu. Zobaczcie przepis na tort makowy – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki
Podobnie jak większość jego tortowych braci i sióstr – jest dość słodki. Dekorując go lukrem lub polewą czekoladową, warto pomyśleć o zmniejszeniu ilości cukru w kremie. Dlatego u mnie to tylko 2 łyżki cukru pudru.
Przepis na tort makowy
Można przełamać smak tortu, smarując pokrojone ciasto kwaskowatą marmoladą lub dżemem. Przed przełożeniem polecam nasączyć każdy makowy blat odrobiną kwaskowatego dżemu pomarańczowego.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa na tort makowy
- 10 jajek (oddzielone białka od żółtek)
- 500 g maku (namoczony na noc w zimnej wodzie, dokładnie odciśnięty, zmielony w maszynce o drobnych oczkach)
- 1½ szklanki cukru
- 5 łyżek kaszy manny
- 3 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia (opcjonalnie)
Krem maślany
- 200 g masła (1 kostka; o temperaturze pokojowej – wyjęte z lodówki na 1 godzinę przed przygotowaniem kremu)
- 2 żółtka
- 2 łyżki cukru pudru
- sok z ½ cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić krem do tortu
- Jak zrobić lukier z białek
- Jak zrobić polewę czekoladową
- Piana z białek – jak ubić
- Zakalec – jak go uniknąć
Jak zrobić
Ciasto
- Żółtka ucieram w dużej misce z ½ szklanki cukru na gładką, puszystą masę.
- Do masy żółtkowej dodaję kakao, ekstrakt waniliowy i bułkę tartą. Mieszam za pomocą miksera aż do połączenia wszystkich składników.
- Do masy dokładam mak i ucieram całość mikserem przez ok. 2 minuty.
- W osobnej misce ubijam pianę z białek na sztywno.
- Do ubitych białek dosypuję 1 szklankę cukru i całość znów ubijam mikserem aż do uzyskania sztywnej, ciągnącej się piany.
- Pianę z białek oraz kaszę mannę dodaję do ciasta makowego i delikatnie mieszam całość łyżką lub mikserem na bardzo niskich obrotach (nie wszystkie miksery się do tego nadają).
- Przelewam masę do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.
- Piekę tort makowy przez ok. 45 minut (pod koniec pieczenia sprawdzam drewnianym patyczkiem czy ciasto nie jest w środku surowe) w temperaturze 180 °C. Studzę w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.
Krem
- Krem maślany zaczynam przygotowywać, ucierając mikserem masło na puszystą masę.
- Do utartego masła wbijam 1 żółtko i rozmiksowuję na gładko.
- Dosypuję 1 łyżkę cukru pudru, rozmiksowuję na gładko.
- Powtarzam czynności, dodając kolejne żółtko i łyżkę cukru pudru.
- Do kremu, ucierając, stopniowo wlewam sok z cytryny i miksuję całość do gładkości.
Składanie tortu
- Wystudzony tort przekrawam na dwie równe części i przekładam kremem. Delikatnie dociskam górny placek ciasta.
- Dekoruję wierzch lukrem lub polewą czekoladową i odstawiam na 1-3 godziny do lodówki, żeby krem stężał.
Wartości odżywcze
Ze starej, PRL-owskiej książki z przepisami znalezionej na strychu w domu rodzinnym, wyłowiłam ten przepis. 12 jajek! W tamtych czasach to musiał być prawdziwy rarytas. Takie kremy jak ten, którym przekładam mój tort, przygotowywała moja mama za dawnych lat. Kiedy jeszcze byliśmy z moim bratem dziećmi i gdy piekła dla nas torty urodzinowe, zawsze przekładała je kremami na bazie masła.
Tort makowy przepis
Dziś można ten klasyczny, maślany krem zastąpić bogatszą smakowo i nieco mniej tłustą wersją kremu z mascarpone lub z bitej śmietany i mascarpone. Jest biały jak śnieg, który obficie sypie tej zimy z nieba. Czy to z okazji Wigilii, Walentynek czy Wielkanocy, warto skosztować!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam się udał! Czy ten piękny tort z maku będzie się u Was pojawiać częściej? Bardzo jestem ciekawa
Dziękuję – mój tort właśnie opuścił piekarnik i teraz czeka mnie najtrudniejsze: przeciąć na dwa blaty. Krem przygotowałem wg (+/-) Pani przepisu, podobnie jak ciasto. A czy się udało – orzekną żona i goście 😊. Wszystkiego dobrego w 2025!
Janusz
Dziękuję i wszystkiego dobrego również! Mam nadzieję, że wyszedł wyśmienity :).
Wreszcie przepis na tort mojej babci – makowy z kremem cytrynowym. Jej przepisy się utopiły w 1997r. Dziekuje
Cieszę się ogromnie, że będziesz mogła do niego powrócić po latach :). Ale że przepisy babcine straciły się podczas powodzi, to ogromnie przykro :(((.
Do 22nemen-A co wedlug Ciebie jest tu pogmatwane,czytasz i robisz lub
sluchasz i robisz,ja zrobilem,bardzo szybko i niebylo problemu,robilem
wczesniej taki makowiec tylko dawalem make zamiast kaszy,i krem robilem z
nuteli.
Witaj! Planuję dziś poeksperymentować z twoim tortem makowym 🙂 Chodzi mi głównie o ciasto, bo krem planuję zastąpić lżejszym. Jeśli możesz powiedz proszę jakiej wielkości formy powinnam użyć. Planowałam użyć „mniejszej prostokątnej” (280×230) ale trochę się obawiam, ze będzie za duża. Jak myślisz?
Pozdrawiam serdecznie i gratuluję wielu wspaniałych pomysłów 🙂
Dziękuję Agato! :). Tort w Twojej foremce może wyjść odrobinę niższy niż mój jeśli upieczesz go według proporcji podanych w przepisie. Porównując objętość obu foremek myślę, że możesz upiec go z 12 jajek (pozostałe składniki przemnóż x 1,2) – tylko nie z takich dużych o rozmiarze L ;).
taki sobie i faktycznie skomplikowany, na necie mozna znaleźć ciekawsze przepisy na tort makowy, z mniejsza iloscia jajek, z lepsza masą np z białej czekolady
Wyglada bosko! Slinka cieknie 🙂