fbpx
Czytasz właśnie
Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Racuszki drożdżowe

Rodzinne śniadanie albo podwieczorek to doskonały czas na racuchy drożdżowe. Choć u mnie w domu przygotowywało się racuchy bez dodatku drożdży to właśnie ta wersja zdecydowanie najbardziej przypadła mi do gustu, gdy w końcu miałam okazję ich spróbować. Ciasto jest mało wymagające i można nawet pokusić się, z czasem, o przygotowywanie go najlepszą pod słońcem, babciną metodą „na oko”. Konsystencja – czy to odrobinę rzadsza, czy nieco gęstsza, i tak po usmażeniu okaże się odpowiednia. Zobaczcie jak zrobić racuszki drożdżowe.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze śniadania

Lubię od czasu do czasu usmażyć trochę racuchów na zapas i zamrozić. Są idealnym pomysłem na ekspresowe śniadanie, zwłaszcza gdy poprzedniego dnia nie zdążyłam zrobić zakupów. Albo kiedy znudzą mi się kanapki i wolę sięgnąć po coś szybkiego. Rozmrażam je wtedy w kuchence mikrofalowej, a następnie podgrzewam – czy to w „mikrofali”, czy na suchej patelni ceramicznej, a nawet w tosterze. Najlepiej smakują oczywiście racuchy drożdżowe świeżo usmażone, posypane odrobiną cukru pudru lub polane syropem klonowym albo malinowym.

Dodatki do ciasta

Do ciasta, jeszcze przed usmażeniem, można dodać surowe, obrane ze skórki, pokrojone w kostkę jabłka i/lub rodzynki. Spróbujcie też wzbogacić smak innymi, świeżymi owocami położonymi na racuchach już po usmażeniu, albo posypać odrobiną gorzkiego kakao lub cynamonu. Racuchy drożdżowe to jedno z tych dań, które, podobnie jak naleśniki, pozwala na odrobinę fantazji, szaleństwa i radości podczas przygotowywania domowego posiłku.

Zobacz też
Jajko na chmurce

Racuchy drożdżowe

Racuchy drożdżowe

Puszyste i delikatne racuchy drożdżowe, do których do środka można włożyć kawałki jabłek lub innych owoców. Doskonałe racuszki drożdżowe na śniadanie lub podwieczorek.
4.60 z 5 ocen
Przygotowanie: 20 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 45 minuty
Kategoria: Deser, Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: racuchy drożdżowe, racuszki drożdżowe
Liczba porcji: 24 sztuki
Kalorie: 98kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki (przesiana; polecam mąkę orkiszową typ 630, o niskim indeksie glikemicznym; można wykorzystać też mąkę razową lub bezglutenową, albo mąkę pszenną wrocławską typu 500 lub luksusową typ 550)
  • 50 g drożdży (świeże)
  • szklanki mleka (lub 1 szklanka mleka i ½ szklanki jogurtu naturalnego; całość mleka można zastąpić 1½ szklanki maślanki lub mleka zsiadłego (kwaśnego; w wersji wegańskiej można wykorzystać mleko roślinne, np. kokosowe))
  • szczypta soli
  • 1-2 łyżki cukru waniliowego
  • 1 jajko (opcjonalnie)

Dodatkowo

  • olej do smażenia

Do dekoracji

  • cukier puder

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  3. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Z mąki przesianej z solą formujemy w dużej misce kopiec, w środku tworzymy zagłębienie i rozkruszamy drożdże, zasypując je cukrem lub cukrem waniliowym.
  • Zalewamy drożdże połową szklanki ciepłego, podgrzanego mleka lub maślanki i odstawiamy w ciepłe miejsce, pod przykryciem, do wyrośnięcia rozczynu.
  • Dodajemy jajko i pozostałe mleko (lub mleko i jogurt albo maślankę), mieszamy dokładnie drewnianą łyżką lub mikserem wyposażonym w końcówki-świderki (można też wymieszać ciasto ręcznie, ale będzie się mocno lepić do dłoni), przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce wolne od przeciągów na ok. 2 godziny, do wyrośnięcia.
  • Na rozgrzanym oleju (ok. 5 mm wysokości), najlepiej na teflonowej albo ceramicznej patelni, smażymy racuchy na średnim ogniu z obu stron (zbyt niski ogień to szansa na większą ilość pochłoniętego przez ciasto tłuszczu; zbyt duży ogień może sprawić, że racuchy szybko usmażą się z wierzchu, a w środku pozostaną surowe).Nadmiar tłuszczu można odcisnąć, kładąc usmażone racuchy drożdżowe na papierowym ręczniku lub serwetce.
  • Gotowe racuchy dekorujemy przesianym przez sitko cukrem pudrem, można też podać je z cynamonem, polewą czekoladową czy świeżymi albo suszonymi owocami lub dżemem/konfiturą/owocami w syropie, a nawet z syropem klonowym.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka (o średnicy ok. 12 cm) | Kalorie: 98kcal (5%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 1g (2%) | Cholesterol: 8mg (3%) | Sód: 58mg (3%) | Potas: 57mg (2%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 35IU (1%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 1.1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe

Są delikatne i puszyste. Nawet bez kolorowych dodatków smakują doskonale!

Racuchy drożdżowe
Racuchy drożdżowe

Z jakimi dodatkami najbardziej smakują Wam racuchy? Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak Wam wyszły te według mojego przepisu!

22 komentarze
4.60 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom