Przepis na sernik bananowy wymyśliłam w zeszłoroczną Wigilię. Zapewniam, że w czasie gdy na zewnątrz panuje mróz, a dookoła leży śnieg, jedną z lepszych rzeczy na poprawę nastroju, oprócz herbaty z konfiturą, gorącej czekolady lub grzanego wina, jest sernik z bananów, którego piękny zapach unosi się po całym domu w trakcie pieczenia. Zobaczcie jak zrobić sernik bananowy krok po kroku!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Serniki to uniwersalne ciasta dobre na każdą okazję i o każdej porze roku. Można dekorować je sezonowymi owocami, przygotowywać na spodach o różnych smakach, polewać polewami lub galaretką. Zimą, kiedy brakuje klasycznych, sernikowych dodatków takich jak maliny czy truskawki, warto pokusić się o przygotowanie sernika z łatwo dostępnymi bananami.
Zimowy sernik z bananami
Przygotowując tę recepturę, chciałam uzyskać przepis na ciasto zimowe, które można upiec ze składników łatwo dostępnych nawet w okolicznym, osiedlowym sklepie. Pomyślałam o całorocznych bananach i łatwości przygotowania zimą galaretki. Może przecież stężeć nie tylko w lodówce, ale również w chłodnym korytarzu czy nieogrzewanej spiżarni. Chciałam uzyskać przepis na ciasto na owsianym spodzie, którego smak, w połączeniu z aromatem bananów, będzie odrobinę przypominać pyszną granolę. Upiekłam pachnący sernik z bananami, który stał się jedną z „gwiazd” na wigilijnym stole. Każdy ze zgromadzonych gości chwalił jego smak, kremową konsystencję i wygląd.
Sernik z bananów najprostszy
W wersji uproszczonej, jeśli brakuje Wam czasu i cierpliwości, możecie, zamiast sernika z bananami i galaretką, upiec sernik banoffee. Wystarcz przygotować spód i masę serowo-bananową według poniższej receptury. Górną warstwę galaretki zastąpcie bitą śmietaną z dodatkiem żelatyny. Pamiętajcie, żeby jeszcze przed położeniem plastrów banana posmarować wystudzone ciasto kajmakiem. Tyle możliwości!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Spód
- 150 g herbatników (najlepiej typu digestive; zmielone w blenderze)
- ½ szklanki płatków owsianych
- 100 g masła (½ kostki; stopione)
Masa sernikowa
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; opcjonalnie można wymieszać pół na pół z mascarpone lub wykorzystać 1 kg mascarpone)
- 2 banany (zmielone w blenderze lub rozduszone widelcem)
- ¾ szklanki cukru (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy, albo 1 dodatkowym bananem)
- 3 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
Wierzch
- 2 banany (pokrojone na plasterki)
- 1 galaretka cytrynowa lub agrestowa (porcja na 500 ml wody)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić sernik idealny
Jak zrobić
- Masło mieszam dokładnie z herbatnikami i płatkami owsianymi i wylepiam powstałą mieszanką dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 10 minut (spód będzie miękki i stwardnieje dopiero po wystudzeniu).
- Twaróg miksuję z cukrem i zmielonymi bananami.
- Do masy serowej wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
- Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną i mieszam jeszcze chwilę mikserem.UWAGA: Jeśli twaróg jest suchy, można, opcjonalnie, dodać do masy serowej ½ szklanki śmietanki kremówki.
- Wylewam masę do tortownicy, na zapieczony i wystudzony spód.
- Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
- Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach.
- Galaretkę przygotowuję wg przepisu na opakowaniu.
- Kiedy sernik jest wystudzony, (nie wyjmuję go z tortownicy i nie odrywam od papieru do pieczenia!), a galaretka gotowa do wylania na ciasto (zimna, ale jeszcze nie stężała), na wierzchu ciasta układam banany.
- Stopniowo wylewam na banany galaretkę, odczekując za każdym razem po kilka minut (galaretka będzie zastygać warstwowo i dzięki temu plasterki banana nie wypłyną na wierzch).
- Sernik z galaretką wstawiam na min. 3 godziny do lodówki.UWAGA: Papier do pieczenia powinien być wysokiej jakości i nie przeciekać. Można zastąpić go folią aluminiową. Pod tortownicę warto wstawić do lodówki miskę zabezpieczającą przed ewentualnym rozlaniem galaretki.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy sernik bananowy z galaretką z bananami przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach. Napiszcie, czy może zdecydujecie się zastąpić banany z galaretki innymi owocami. Może dacie truskawki?
Sernik , któremu znajomi i rodzina allaszki biją:) Zaczarował wszystkich po pierwszej próbie.
Hehhh;)
Całusy :). Może tam pewnego dnia zawitam :D.
nie sernik 🙂
a coooxd
I love your recipes!;) pozdrowienia z Braziylii!
Ale że sernik? 😉 Wszystkie składniki muszą być przynajmniej godzinę wcześniej wyjęte z lodówki, a po upieczeniu trzeba zostawić sernik w zamkniętym, wyłączonym piekarniku do wystudzenia. Nie można zbyt mocno miksować, żeby go nie napowietrzyć, można piec w kąpieli wodnej albo dłużej, ale w jeszcze niższej temperaturze – wtedy za szybko nie wyrasta. Trochę kwestia wyczucia, bo każdy piekarnik, zwłaszcza gdy nie jest nowy, piecze inaczej.
no to weź tą niebieską pastylkę a „banan” będzie jak trzeba ;p
a mi opadł
hmmm…cała śliczna jest….
Musze to spróbować
O mój Boże!
przepis super!Super kanał! Podobny do mojego na pewno będę tu często zaglądał.Pozdrawiam
Ja tam lubię takie mocniej dojrzałe banany i mi te plamki nie przeszkadzają, ale oczywiście możesz przygotować z takich bardziej zielonych niż żółtych, wtedy plamek nie będzie :).
pomysl fajny ale te czarne plamki na bananach nie wygladaja zachecajaco….
Dzięki, wytrwale zapuszczam :).
Śliczne włosy 🙂