fbpx
Czytasz właśnie
Zupa brokułowa z krewetkami

Zupa brokułowa z krewetkami

Zupa brokułowa z krewetkami

Zaskoczy Was ten smak. Zupa brokułowa z krewetkami to łagodny brokuł połączony z aromatem krewetek, startej skórki cytrynowej i pomarańczowej. Spodoba Wam się kolorystyka: zieleń, delikatny róż i fiolet (a może raczej czerwień?) fasolki.

Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne zupy i inne pomysły na dania z brokułów

Wbrew pozorom zupa brokułowa z krewetkami nie jest trudna do przygotowania, a smak ma znakomity, zwłaszcza że jako dodatek wykorzystuje się tu aż dwa rodzaje aromatycznych skórek: cytrynową i pomarańczową, które podkreślają łagodny smak brokułów i świetnie komponują się z krewetkami.

Zobacz też
Ziemniaki Hasselback

Zupa brokułowa z krewetkami

Zupa brokułowa z krewetkami

Pyszna i pożywna zupa brokułowa, pachnąca skórką z pomarańczy i cytryny, aromatyczna, z dodatkiem fasolki i krewetek.
4.43 z 7 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 40 minuty
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Europejska
Przepis na: zupa brokułowa z krewetkami
Liczba porcji: 8 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 l wywaru z kości i warzyw (można zastąpić wywarem warzywnym)
  • 500 g brokułów (ok. 2 sztuki; bez twardych trzonków)
  • 12 cebulek dymek (drobno pokrojone, zeszklone na oliwie)
  • 1-2 łyżki mąki
  • 4 łyżki miękkiego masła
  • 250 g krewetek (mogą być koktajlowe, kilka razy przelane wrzątkiem)
  • 400 g czerwonej fasolki (ugotowana, może być z puszki - odcedzona z zalewy)
  • 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • ½ szklanki śmietanki do zup i sosów
  • ½ łyżeczki octu
  • 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
  • 1 duża szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Brokuły oczyszczam i płuczę w wodzie z octem.
  • Dzielę na mniejsze różyczki, wrzucam do garnka z wywarem i gotuję do miękkości (ale nie rozgotowuję!). W połowie gotowania dodaję cebulki dymki.
  • Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i zasmażam, nie rumieniąc.
  • Tak uzyskaną zasmażkę, razem z krewetkami, fasolką, śmietanką i skórkami cytrusowymi dodaję do gotujących się brokułów.
  • Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, intensywnie mieszam i ugniatam brokuł widelcem (albo delikatnie miksuję ręcznym blenderem - wtedy trzeba to zrobić przed dodaniem krewetek), doprawiam i podaję.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Takiej zupy mogłabym zjeść cały garnek!

3 komentarze
4.43 from 7 votes (7 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom