fbpx
Czytasz właśnie
Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Uwielbiam czekoladę w każdej postaci i nawet teraz, późnym wieczorem, chętnie schrupałabym choćby jedną kostkę lub zjadła pyszny budyń czekoladowy. Kiedy przychodzi jesień, a później, zupełnie nagle i znienacka, w ciągu jednej nocy do moich drzwi puka zima, najchętniej zawinęłabym się gruby koc. I przez cały sezon przeleżała na kanapie! Mogłabym popijać ulubioną kawę z mlekiem kokosowym lub migdałowym i zajadać czekoladowe smakołyki.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na szybki deser

Dobrze, to nie do końca prawda ;). Z pewnością istnieje co najmniej dziesięć powodów, dla których warto polubić zimę i ja ją lubię! Nie mam tu na myśli dziesięciu rodzajów ciast czekoladowych lub kremów z czekoladą, zapachu pieczonych jabłek i cynamonu, cudownie korzennych aromatów pierniczków świątecznych i grzanego wina. Zimą uwielbiam jeździć na łyżwach i snowboardzie. Wychodzę na spacer w sobotni poranek, wdychając rześkie, mroźne powietrze. Potem mrużę oczy od promieni słońca odbijających się od śnieżnego puchu…

Łatwy budyń z czekoladą

W zimowe wieczory, te długie i leniwe, można przygotować prosty deser: czekoladowy budyń. Na mleku lub maślance, z dodatkiem łyżki masła lub żółtka, mąki ziemniaczanej i gorzkiego kakao. Można też pokruszyć lub grubo posiekać gorzką czekoladę, której kawałki, jedzone łyżką razem z budyniem, rozpłyną się cudownie w ustach. Przypominam, że pochłanianie dużych ilości słodyczy wieczorem nie jest polecane ze względów zdrowotnych i dietetycznych. Jednak jedna, niewielka porcja budyniu czekoladowego, posłodzonego syropem z agawy lub cukrem brzozowym, jest o wiele mniej inwazyjnym deserem niż kawałek sernika lub innego ciasta zjedzony „na dobranoc”, tuż przed snem.

Zobacz też
Falafel

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy

Budyń czekoladowy na mleku, z dodatkiem kakao oraz, opcjonalnie, gorzkiej czekolady lub żółtka jajka. Pyszny budyń czekoladowy domowy na deser.
4.39 z 13 ocen
Przygotowanie: 2 minuty
Gotowanie: 5 minuty
Razem: 7 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: budyń czekoladowy, budyń z czekoladą
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 132kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Budyń kakaowy

  • 500 ml mleka lub mleka sojowego, migdałowego, kokosowego, orzechowego albo słodkiej śmietanki 12%
  • 1-2 łyżki cukru lub cukru waniliowego (polecam zastąpić ksylitolem, syropem z agawy lub masłem daktylowym)
  • 2 łyżki gorzkiego kakao
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z ½ laski wanilii (opcjonalnie)
  • 1 żółtko (opcjonalnie; lub 30 g gorzkiej czekolady pokrojonej w niewielkie kostki)

Dodatki (do wyboru)

  • świeże owoce
  • owoce w syropie lub konfitura, albo dżem
  • polewa czekoladowa, adwokat lub syrop owocowy
  • karmel
  • bita śmietana
  • bakalie
  • czekolada (starta na tarce)
  • listki świeżej mięty

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Jak zrobić krem budyniowy czekoladowy
  3. Jak zrobić budyń na krem
  4. Polewa czekoladowa – przepis
  5. Bita śmietana – przepis
  6. Karmel - przepis
Budyń czekoladowy wegański przygotowujemy z mleka roślinnego i nie zagęszczamy go żółtkiem.

Jak zrobić

  • Z całości mleka odlewam 1 szklankę i dodaję do niej cukier, wanilię oraz mąkę, kakao/żółtko i bardzo dokładnie mieszam, rozcierając ewentualne grudki.
  • Pozostałe mleko zagotowuję.
  • Kiedy tylko mleko w rondelku zacznie bulgotać, dolewam mieszankę ze szklanki, cały czas dokładnie i intensywnie mieszając i znów zagotowuję.
  • Zmniejszamy ogień i nadal, powoli, cały czas mieszając, gotuję budyń aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  • Do gorącego budyniu, przed przelaniem do pucharków, można dodać czekoladę i delikatnie zamieszać tak, żeby częściowo się rozpuściła.UWAGA: Gotowanie w zbyt wysokiej temperaturze może doprowadzić do przypalenia i powstania grudek, a dodatkowo – po wystudzeniu – do rozrzedzenia i rozwarstwienia budyniu.
  • Przelewam budyń do pucharków i serwuję z ulubionymi dodatkami.

Wartości odżywcze

Serving: 135g (budyń zagęszczony żółtkiem, bez czekolady i innych dodatków) | Kalorie: 132kcal (7%) | Carbohydrates: 14g (5%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 61mg (20%) | Sód: 59mg (3%) | Potas: 246mg (7%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 265IU (5%) | Wapń: 153mg (15%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Udekorowałam swój budyń kawałkami czekolady. Gdybym tylko miała kolorowe owoce, z pewnością przyozdobiłabym nimi pucharek. Może wiosną lub latem, najlepiej z truskawkami lub malinami…

Budyń czekoladowy
Budyń czekoladowy

Bardzo jestem ciekawa, czy budyń czekoladowy przypadnie Wam do gustu. A może biały, klasyczny, lepszy? Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami go przygotowaliście!

14 komentarzy
4.39 from 13 votes (12 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom