fbpx
Czytasz właśnie
Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy to ciasto, które już zawsze będę pamiętać jako wypiek, który towarzyszył moim przygotowaniom do podróży do Paryża. Ze spakowaną walizką i biletem na samolot czekającym na stoliku w przedpokoju, stałam w kuchni i piekłam ostatnie przed wyjazdem do Francji ciasto. Była piękna pogoda i świeciło słońce, a w kwietniowym powietrzu powoli czuło się prawdziwą wiosnę, której nadejście tak długo opóźniała nam tegoroczna, okropnie długa zima.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta

Sernik kokosowy to ciasto, przez które niemal spóźniłam się na samolot. Spakowałam kilka kawałków do pudełka, wybiegłam z domu i w ogromnym, zupełnie niespodziewanym dla tej pory dnia, roku i wszystkiego innego korku, pojechałam do mojej przyjaciółki. Po drodze prawie zabrakło mi benzyny, a kiedy po zatankowaniu i pozostawieniu auta na parkingu pod jej domem wreszcie wsiadłyśmy do spóźnionej taksówki, wiedziałyśmy, że to będzie jeden z podróżniczych rekordów w dodarciu na lotnisko, o ile w ogóle nam się to uda.

„Oby to twoje cholerne ciasto było tego warte”.

Zobacz też
Sernik cappuccino na zimno

Sernik kokosowy zjadany w sunącej przez miasto jak żółw taksówce smakował wyśmienicie. Delikatny, biszkoptowy, puszysty spód i równie puszysta, za sprawą wiórków kokosowych, masa oraz słodka polewa uprzyjemniły nam czas spędzony na próbach skrócenia drogi dojazdu na wrocławskie lotnisko. „Panie, teraz to już gaz do dechy!” – kiedy tylko udało się wyjechać z korków, poczułyśmy przypływ energii i wiary, że może jednak się uda. Wyrzuciłyśmy walizki z taksówki pod wejściem na terminal. Ewa pobiegła do stanowiska odprawy, a ja krzycząc „proszę zatrzymać resztę!”, z bagażami w ręku i okruchami sernika na ubraniu, ruszyłam za nią.

„Dzień dobry! Dobrze, że panie zdążyły, bo właśnie zamykamy odprawę”.

Sernik z kokosem

Sernik kokosowy

Sernik kokosowy na delikatnym biszkopcie z dodatkiem wiórków kokosowych, o kremowej konsystencji masy, polany polewą z białej czekolady i posypany kokosem. Pyszny sernik kokosowy na biszkoptowym spodzie.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 1 godzina 40 minuty
Chłodzenie: 3 godziny
Razem: 4 godziny 55 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: sernik kokosowy, sernik z kokosem
Liczba porcji: 16 tortownica 21-24 cm
Kalorie: 315kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Biszkopt

  • 2 jajka (białka oddzielone od żółtek)
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 4 łyżki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej (typ 400-450; można zastąpić mąką bezglutenową uniwersalną)

Masa serowa

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony; można wymieszać pół na pół twaróg i mascarpone)
  • 4 jajka
  • ¾ szklanki cukru (polecam wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 100 g wiórków kokosowych (zmielone na proszek w blenderze)
  • 1-2 łyżki ekstraktu z wanilii
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

Wierzch

  • 100 g białej czekolady
  • 25 g masła (lub 25 ml śmietanki kremówki)
  • 50 g wiórków kokosowych

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić sernik idealny
  2. Piana z białek – jak ubić
  3. Polewa z białej czekolady - przepis
  4. Mąka bezglutenowa - przepis

Jak zrobić

Spód

  • Zaczynam od przygotowania spodu. Białka ubijam na sztywną pianę.
  • Dodaję do białek cukier i znów ubijam, aż do jego rozpuszczenia.
  • Do piany dodaję pozostałe składniki i delikatnie mieszam za pomocą łyżki.
  • Masę przekładam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do lekko podgrzanego piekarnika.
  • Piekę przez ok. 30-40 minut w temperaturze 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) do tzw. suchego patyczka.
  • Po upieczeniu od razu wyjmuję z piekarnika, upuszczam z wysokości ok. 40 cm tortownicę na ziemię, żeby zablokować bąbelki powietrza w cieście i odstawiam do wystudzenia na kratce.

Masa serowa

  • Twaróg miksuję z cukrem.
  • Kiedy cukier się rozpuści, wbijam do masy po 1 jajku, za każdym razem rozmiksowując do połączenia wszystkich składników przed dodaniem kolejnego.
  • Dosypuję zmielone wiórki kokosowe, dodaję wanilię i, opcjonalnie, jeśli twaróg jest suchy i gęsty, dolewam śmietankę kremówkę. Miksuję do połączenia składników.
  • Przelewam masę na wystudzony spód i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 160 ⁰C (góra+dół) lub 140 ⁰C (termoobieg) na 30 minut.
  • Następnie obniżam temperaturę o 20 ⁰C i piekę ciasto jeszcze przez pół godziny.
  • Studzę w otwartym piekarniku, potem chłodzę przez ok. 2-3 godziny w lodówce.

Wierzch

  • Czekoladę rozpuszczam z masłem lub śmietanką w kąpieli wodnej.
  • Dekoruję polewą wierzch ciasta, posypuję wiórkami kokosowymi i odstawiam do lodówki do stężenia na ok. 30 minut.

Wartości odżywcze

Serving: 125g | Kalorie: 315kcal (16%) | Carbohydrates: 23g (8%) | Białko: 10g (20%) | Fat: 20g (31%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 86mg (29%) | Sód: 276mg (12%) | Potas: 196mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 325IU (7%) | Witamina C: 0.2mg | Wapń: 82mg (8%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik z kokosem
Sernik z kokosem
2 komentarze
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom