W sezonie na szparagi te smaczne warzywa choć raz powinny zagościć na każdym stole, nie tylko ze względu na walory zdrowotne i smakowe, ale również dekoracyjne. Zielone szparagi cytrynowe mogą stanowić piękny dodatek do grillowanego, białego mięsa lub ryby albo szybki do przygotowania, apetyczny starter. Pięknie pachną startą skórką z cytryny, a ich doskonały smak jest mocno uzależniony od wykorzystania naprawdę dobrych składników wysokiej jakości: świeżych, młodych szparagów, które nie będą gorzkie, dokładnie wyszorowanej, sparzonej skórki z cytryny, oliwy z oliwej extra vergine z najwyższej półki, bez goryczki, świeżo startego pieprzu i parmezanu.
Zobacz też: Więcej przepisów na potrawy wegetariańskie
To bardzo prosty przepis i tylko parę składników, a zaskoczy Was efekt końcowy. Szparagi cytrynowe są lekko chrupiące dzięki krótkiemu gotowaniu, a oliwa, w połączeniu z parmezanem, cytryną i przyprawami, doskonale podkreśla ich smak. Można podać je jako dodatek do ugotowanego makaronu lub mięsa czy ryby, a smakować będą dobrze zarówno na ciepło jak i na zimno. W najmniej skomplikowanej wersji cytrynowe szparagi to po prostu zdrowa, niskokaloryczna przekąska fit.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg zielonych szparagów (oczyszczone, pokrojone ukośnie na kawałki o długości ok. 2 cm)
- sól i świeżo zmielony pieprz
- 2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine)
- 2 łyżki parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
- 1 łyżeczka skórki startej z cytryny
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wkładamy szparagi do wrzątku i na średnim ogniu gotujemy przez ok. 2 minuty.
- Odcedzamy szparagi i przekładamy do miski lub na talerz.
- Dodajemy startą skórkę z cytryny, oliwę z oliwek, starty parmezan oraz sól i pieprz.
- Mieszamy delikatnie całość.
Wartości odżywcze
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przypadły Wam do gustu. Lepsze na ciepło czy na zimno?
Nie trzeba mieć takiej wtyczki, wystarczy w FF najechać i się pokazuje na dole link 🙂 Ja po prostu nie najeżdżam, bo jestem przyzwyczajona do tego, że to jest automatyczna reklama prowadząca na manowce 😉 Cieszę się, że nie tak popularna, jak by się mogło wydawać 😉
Zainstaluj sobie Olga w przeglądarce wtyczkę, bodajże nazywała się Cool Preview. Wtedy przed kliknięciem w link można podejrzeć do czego on będzie prowadził.
Akurat takich reklam na Pozytywnej Kuchni nie ma i nie będzie :).
A, to jest link… Dzięki 🙂 Myślałam, że to reklama – na niektórych blogach się automatycznie podkreślają niektóre słowa.
A tam jest link na liście składników do instrukcji oczyszczania szparagów. Umyte, osuszone, odłamane zdrewniałe końce, obrane końcówki łodygi. Filmik będzie za jakieś 25 minut wg tego co sugeruje YT.
Co to znaczy „oczyszczone”? Trzeba obrać czy wystarczy umyć? (Być może odpowiedź na to pytanie jest w filmie, ale on się jeszcze nie wczytuje :-))