Burgery z ciecierzycy to kolejna pyszna propozycja dla wegetarian, a także wegan, gdy przygotują wersję ze składników pochodzenia roślinnego. Każdy jest dobrze doprawiony i smaczny, a do tego proponuję je podane trochę w greckim stylu. Bardzo jestem ciekawa, czy spróbujecie razem ze mną nauczyć się jak zrobić burger z ciecierzycą krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Ciecierzyca doskonale komponuje się z imbirem i innymi, korzennymi przyprawami. Moje burgery z ciecierzycy doprawiłam cynamonem, kurkumą, kuminem, suszoną kolendrą i chili oraz czosnkiem. Można upiec je w piekarniku lub usmażyć na patelni o nieprzywierającej powłoce. Jako dodatki proponuję oliwki, plasterki pomidora, cebulę i bazylię oraz sos tzatziki i czarne oliwki. To dość nietypowa mieszanka, ale uwierzcie mi, że smaczna! Jogurtowy sos świetnie łagodzi całość! Oczywiście nie muszę chyba dodawać, że takie danie świetnie smakuje również tym, którzy na co dzień jedzą mięso. Ba! Niektórzy nawet się nie zorientują, że to burgery z ciecierzycowe wegetariańskie!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Burgery ciecierzycowe
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
- 300 g ugotowanej ciecierzycy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
- 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
- ½ szklanki sezamu (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
- ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki imbiru (lub 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (lub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
- sól, pieprz
Sos tzatziki
- 2 ogórki (świeże, obrane ze skórki, pokrojone w kosteczkę)
- 2-4 ząbki czosnku (pokrojony w bardzo drobną kosteczkę)
- 2 szklanki jogurtu naturalnego (grecki)
- 4 łyżki oliwy
- 1 pęczek koperku (umyty, osuszony, drobno posiekany)
- sól, biały pieprz
Dodatki
- 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
- 8 łyżek sera feta (można zastąpić innym serem solankowym)
- 32 sztuki czarnych oliwek bez pestek (pokrojone w talarki)
- 40 g świeżej bazylii
- 8-16 plastrów pomidora
- 8 sztuk talarków czerwonej cebuli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować kaszę jaglaną
- Jak ugotować ciecierzycę
- Jogurt naturalny - przepis
- Tzatziki - przepis
Jak zrobić
Sos tzatziki
- Ogórki podsypuję solą i delikatnie mieszam. Odstawiam na ok. 15 minut (w tym czasie mogę mieszać masę na burgery i ją uformować, a całość wstawić do piekarnika).
- Oliwę z oliwek mieszam w miseczce ze szczyptą soli i białego pieprzu.
- Do oliwy dodaję jogurt, dokładnie mieszam.
- Ogórki odciskam w serwetce papierowej, w dłoniach lub na durszlaku i dodaję do jogurtu. Mieszam całość w miseczce razem z koperkiem, w razie potrzeby doprawiam.
Burgery
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
- Piekę przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
Składanie
- Na podpieczonym spodzie bułki rozsmarowuję ser.
- Na serze kładę burger z ciecierzycy.
- Na burgerze układam oliwki i przykrywam pomidorem.
- Pomidor smaruję sosem tzatziki i przykrywam cebulą.
- Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.
Wartości odżywcze
Trochę w greckim stylu, ale z domieszką orientu. W końcu kuchnie różnych krajów czy regionów kształtowały się i kształtują pod różnymi wpływami :). Lubię poeksperymentować czasem z takimi nietypowymi połączeniami. A taki burger z ciecierzycą jeszcze z pewnością jeszcze niejeden raz zagości w moim menu!
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i czy smakowały moje burgery ciecierzycowe. Bardzo jestem ciekawa!
Ale super burgerki, koniecznie muszę wypróbować !
😀