Burgery z soczewicy wegetariańskie to kolejna roślinna propozycja. Przepis na burgery z soczewicą i kolorowymi dodatkami dla tych z Was, którzy uwielbiają wszelkie bułki i kanapki na ciepło, ale nie przepadają za mięsem. A może po prostu chcecie przemycić do swoich jadłospisów trochę więcej warzyw strączkowych? Dobrze doprawione, z podpieczoną na chrupko bułką i dwoma pysznymi sosami, których smaki doskonale się uzupełniają. Coś wspaniałego i zapewniam, że nawet mięsożercom będzie smakować! Zobaczcie jak zrobić burger z soczewicą krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegetariańskie
Burgery z soczewicy, jeśli zrobicie je z tej czerwonej, będą miały piękny, pomarańczowy kolor, dodatkowo podbity przez cudowną barwę batata. Nie za suche, do upieczenia w piekarniku lub usmażenia na patelni, jak kto woli.
Przepis na burgery z soczewicy
Koniecznie z aromatycznymi przyprawami, bo nic nie uzupełnia soczewicy lepiej niż kolendra i kumin z imbirem oraz sokiem z cytryny lub limonki. Kremowe awokado, ser pleśniowy i sos jogurtowy oraz cebula z pomidorem jako dodatki to świetna kompozycja smakowa. Gwarantuję, że zaskoczycie nawet tych, którzy nie przepadają za bezmięsnymi potrawami.

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Burgery z soczewicy
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej lub gryczanej białej niepalonej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
- 300 g ugotowanej soczewicy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
- ½ szklanki słonecznika (można zastąpić sezamem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
- ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kuminu
- łyżeczki suszonej kolendry
- sól, pieprz
Dodatki
- 8 sztuk bułek na burgery (duże, okrągłe bułki pszenne z sezamem)
- 100 g sera pleśniowego (np. rokpol)
- 8 łyżek pasty tahini
- 8 plastrów awokado (duże)
- 8 plastrów pomidora (dojrzały, o słodkim smaku)
- 8-16 talarków czerwonej cebuli
- 80 g sałaty lollo biondo
Sos jogurtowo-cytrynowy
- 2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 cytryna (wyszorowana, sparzona; starta skórka + wyciśnięte z tej 1 cytryny 2 łyżki soku)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak ugotować soczewicę
- Jak ugotować kaszę jaglaną
- Pasta tahini – przepis
- Jogurt naturalny – przepis
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
Sos jogurtowo-cytrynowy
- Wszystkie składniki mieszam widelcem w miseczce i doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Burgery
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 12 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
- Piekę kotlety z soczewicy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
- Na ostatnich 5-10 minut do piekarnika wkładam też przekrojone na połówki bułki, żeby podpiekły się od środka.Jeśli kotlety są smażone na patelni, można po nich podpiec na patelni połówki bułek.
Składanie
- Na podpieczonym spodzie bułki układam ser.
- Na serze kładę burger z soczewicy.
- Smaruję wierzch pastą tahini.
- Na sosie układam plasterki awokado. Przykrywam pomidorem i układam krążki cebuli.
- Przykrywam całość sałatą i smaruję sosem jogurtowo-cytrynowym.
- Na wierzchu układam górną połówkę bułki. W razie potrzeby spinam całość wykałaczką.
Wartości odżywcze
Za sprawą gorącego kotleta i podpieczonej bułki również ser pleśniowy powinien się ogrzać i lekko rozpuścić. Pamiętajcie, że najlepiej wyjąć go wcześniej z lodówki, żeby przed przyrządzaniem całości zdążył uzyskać temperaturę pokojową.
Burgery z soczewicy przepis
Jeśli nie przepadacie za tahini lub jej nie macie, możecie wykorzystać masło orzechowe. Również będzie pasować.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy burger z soczewicą podbił Wasze serce. Bardzo jestem ciekawa! Napiszcie też, jakie dodatki wykorzystaliście!
Co robimy z cebulą w burgerach? Kroimy w kostkę i dodajemy surową, czy przesmażoną?
Dziękuję za zwrócenie na to uwagi, zaraz dopiszę do przepisu, bo mi umknęło :). Można na oba sposoby: albo najpierw zeszklić drobno posiekaną, albo dodać surową. Ja dodaję surową.
Ciekawy pomysł na przemycenie strączków do jadłospisu 🙂 Myślę, że to cenne urozmaicenie dla mięsnych burgerów!