Dip brokułowy do gotowanych i pieczonych ziemniaków, chipsów, frytek, do naleśników z warzywami, do dań z grilla, do czego dusza zapragnie. Nawet do kanapek :). Prosty i smaczny, w zielonym kolorze i niskokaloryczny, a przy tym bogaty w witaminy i białko.
Zobacz też: Więcej przepisów na dipy
Bardzo lubię takie proste dodatki, które z łatwością uatrakcyjniają standardowe posiłki. Do ich przygotowania nie trzeba dużo czasu, można zrobić trochę więcej, na zapas, a idealną okazją do zaserwowania jest spotkanie w mniejszym lub większym gronie, kiedy na stole można postawić pokrojone w słupki warzywa, grzanki lub małe kanapki i miskę z dipem, który nada się zarówno do smarowania jak i maczania i zjadania ze smakiem :). Dip brokułowy polecam jako alternatywę dla klasycznego hummusu. Spróbujcie wykorzystać go jako dodatek do zimnych przekąsek lub potraw z grilla czy piekarnika.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 300 g brokułów (podzielone na różyczki, z odciętymi grubymi trzonkami, ugotowane do miękkości w ½ szklanki lekko osolonej wody, rozduszone widelcem lub zmiksowane w blenderze)
- 400 g chudego twarożku
- 3 łyżki soku z cytryny
- ½ pęczka natki pietruszki (drobno posiekana)
- 2 łyżki migdałów (bez skórki, drobno posiekane, prażone na suchej patelni)
- sól i pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Wszystko dokładnie mieszam w miseczce i podaję jako dodatek, np. do chipsów albo młodych, gotowanych ziemniaków.
fajny i na pewno smaczny