Pełnia szczęścia w zimowym sezonie i bezskuteczna walka z przygnębiającym nastrojem? Znikają jak za sprawą magicznej różdżki, natychmiast, gdy tylko w moim domu pojawiają się gofry czekoladowe. Przygotowane w gofrownicy z podstawką w kształcie serduszek, cieszą nie tylko podniebienie, ale, przede wszystkim, oko. Są cudownie brązowe i delikatnie chrupiące. Zobaczcie jak zrobić gofry z czekoladą.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na desery
Nie mogę odmówić sobie podania ich z pierwszymi w tym roku truskawkami. W lutym, zupełnie niespodziewanie, w moim osiedlowym sklepie, można dostać sprzedawane luzem. Szok! Co więcej, mają dobry smak. Pewnie są z importu. Wrzuciłam do woreczka 4 sztuki. Tyle wystarczy! Wiedziałam, że potem, razem z kiwi, bananem i winogronami, w towarzystwie bitej śmietany, wywołają uśmiech na twarzach moich koleżanek z dawnych lat, które przychodzą do mnie z wizytą. To będzie dla nich miła, ciążowa niespodzianka.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 3 jajka (białka oddzielone od żółtek)
- 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
- 1½ szklanki mąki (200 g; przesiana; można zastąpić moją uniwersalną mieszanką bezglutenową)
- 1½ szklanki maślanki
- 3 łyżki cukru waniliowego
- ½ szklanki gorzkiego kakao
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1 łyżka ekstraktu waniliowego (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Gofry czekoladowe bez mleka - a właściwie bez nabiału; maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, a masło - olejem kokosowym.
Gofry czekoladowe bez jajek - 3 jajka zastąp 6 łyżkami zmielonego siemienia lnianego, zalanego 12 łyżkami gorącej wody, odstawionego do wystudzenia. Użyj więcej proszku do pieczenia - łącznie 2 łyżeczki.
Gofry czekoladowe wegańskie - maślankę zastąp mlekiem kokosowym z puszki, masło - olejem kokosowym, a jajka - siemieniem lnianym wg powyższych proporcji. Do takich gofrów świetnie sprawdzi się bita śmietana kokosowa. UWAGA: Do przygotowania chrupiących gofrów najlepsza jest gofrownica o mocy min. 1000 W. Przydatne poradniki:
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Piana z białek – jak ubić
Jak zrobić
- Czekoladę i masło rozpuszczam w kąpieli wodnej. Delikatnie studzę.
- Żółtka, cukier, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i maślankę oraz kakao dodaję do masy czekoladowej i dokładnie mieszam łyżką, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
- Białka, w osobnej misce, ubijam ze szczyptą soli na sztywną pianę.
- Do masy czekoladowej dodaję białka, całość delikatnie mieszam łyżką.
- Wykładam masę partiami na rozgrzanej gofrownicy (można co jakiś czas spryskiwać ją olejem) i przygotowuję gofry.
- Czas ich pieczenia w gofrownicy może być odrobinę dłuższy niż w przypadku standardowych, jasnych gofrów. Bezpośrednio po wyjęciu z gofrownicy mogą być delikatnie miękkie, ale po chwili skruszeją na powierzchni i będą chrupiące.
Wartości odżywcze
To receptura, która dość długo chodziła mi po głowie. Chciałam przygotować gofry czekoladowe bez dodatku zwykłego mleka i udało mi się zastąpić je maślanką. Oprócz sypkiego kakao do ciasta na gofry dodałam roztopioną, gorzką czekoladę. Dzięki temu po wyjęciu z gofrownicy i delikatnym przestudzeniu uzyskałam chrupiące z wierzchu i delikatnie wilgotne w środku gofry. W smaku trochę przypominały brownies. Z pewnością powtórzę ich przygotowanie niejeden raz!
Ciekawa jestem bardzo, czy gofry kakaowe również i Wam przypadną do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, z jakimi dodatkami je podaliście. Lepsze czekoladowe czy klasyczne?
Można usmażyć grube, czekoladowe naleśniki na patelni :).
Hmm, a w przypadku braku gofrwnicy można wykorzystać masę na ciasto?
super mniam, wcale Dorota nie mowi za duzo. Wszystko dokladnie tlumaczy, super
dodislow13 – to chyba największa zaleta filmów Doroty. Przeszkadza ci – przewijaj:)
filmiki i przepisy masz dobre…ale za dużo mówisz..trzeba przewijac polowe filmiku..taka mala sugestia 🙂
a nie lepiej do masy dodać połowę białek wymieszac i potem dodać reszte? 🙂 będą bardziej puszyste :p
Mmmmm wyglądają smakowicie pewnie też tak smakują :))
Mniaam 😀
Pozdrawiam :d
na pewno pyszne ale szkoda że nie ma jakiego filmiku 😀
Będzie filmik :).
Mniam.. to wszystk pieknie wyglada! 🙂
Mniam… Mniam… Aż ślinka cieknie !
uroczy deser walentynkowy