Kotlety z ciecierzycy
- z kaszą jaglaną lub gryczaną
- pięknie pachną korzennymi przyprawami
- dobrze doprawione
- do pieczenia w piekarniku
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Kotlety z ciecierzycy to prosty sposób na więcej warzyw strączkowych w codziennych posiłkach. Za mało, za mało jadamy w Polsce „strączków” i czas to zmienić. Moja propozycja to zastąpienie w ciągu tygodnia mięsnych kotletów ich roślinnymi wersjami, które doskonale smakują i stanowią bogate źródło roślinnego białka. Np. kotlety z cieciorki doprawione na „lekko ostro”. Pięknie pachną kuminem, cynamonem, kolendrą i czosnkiem. Można podać je z sosem pomidorowym – rewelacja! Zobaczcie jak zrobić kotlety z ciecierzycy krok po kroku.
Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wegetariańskie
Choć z reguły nie pochwalam podążania za modą na określony sposób odżywiania, podoba mi się wzrost popularności kuchni roślinnej. To powrót do korzeni, kiedy mięso jadaliśmy nie codziennie, a sporadycznie i gdy nie marnowało się żywności. Oczywiście ścisły weganizm wymaga gruntownej wiedzy i dobrego przygotowania + suplementacji witaminy B12 w zastrzykach, ale kuchnia roślinna trzy razy w tygodniu to doskonały sposób na urozmaicenie jadłospisu. Bo białka roślinnego powinnyśmy codziennie zjadać dwa razy więcej niż zwierzęcego.
Przepis na kotlety z ciecierzycy
Kotlety z ciecierzycy możecie zrobić na bazie kaszy jaglanej lub gryczanej. Lekko rozgotowana, z dodatkiem oliwy, będzie się dobrze kleić i sprawi, że kotlety po upieczeniu nie będą suche. Można zaszaleć z chili, żeby uzyskać konkretny, ostry smak. Miłośnikom łagodniejszych aromatów polecam bardziej skupić się na pozostałych przyprawach.
Kotlety z ciecierzycy
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ½ szklanki suchej kaszy; można zastąpić kaszą gryczaną białą niepaloną)
- 300 g ugotowanej ciecierzycy (połowa rozgnieciona widelcem lub praską do ziemniaków (mogą zostać grudki, nie musi to być gładka masa))
- 1 cebula (starta na tarce o grubych oczkach)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- ½ batata (lub 2 sypkie ziemniaki; ugotowane, obrane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
- ½ szklanki sezamu (można zastąpić słonecznikiem, pestkami z dyni, grubo siekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałów; opcjonalnie można uprażyć na suchej patelni)
- ½ łyżeczki miodu (można zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
- ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
- ½ łyżeczki chili
- ½ łyżeczki imbiru (lub 1 łyżka świeżego imbiru startego na tarce o drobnych oczkach)
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kurkumy
- ½ łyżeczki kuminu
- 1 łyżeczka suszonej kolendry (lub 4 łyżki świeżej, posiekanej; można zastąpić świeżą miętą lub natką pietruszki)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
- Wszystkie składniki mieszam w dużej misce i ugniatam na lepką masę (można wykorzystać do mieszania robot planetarny). Sprawdzam, czy całość jest dobrze doprawiona, w razie potrzeby dodaję więcej przypraw.
- Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po wierzchu można posmarować je delikatnie oliwą.
- Piekę kotlety z ciecierzycy przez ok. 25 minut, następnie obracam, w razie potrzeby smaruję oliwą i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
- Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.
Wartości odżywcze
Kotlety z ciecierzycy przepis
Moje kotlety z ciecierzycą odrobinę pachną Indiami. Ciekawa jestem, czy przypadną Wam do gustu :).
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowały i czy częściej będą się pojawiać na Waszych stołach :). Bardzo jestem ciekawa!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie
Jestem mamą karmiącą małego alergika .u mnie w wersji z marchewka i cukinia, mimo że mało przyprawiam to i tak Pyszne 😉 Smażyłam je na prawie suchej patelni ale pomysł z piekarnikiem jeszcze bardziej mi się podoba. Pozdrawiam
Marchewka z cukinią to też doskonałe dodatki <3.
Super, że pieczone a nie smażone 🙂 Koniecznie muszę wypróbować.
Mam nadzieję, że przypadną Ci do gustu. W wersji na ostro są ekstra, jeśli lubisz takie mocniejsze smaki to poeksperymentuj z dodatkiem chili :D.