fbpx
Czytasz właśnie
Kotlety z dyni – wegańskie kotlety z dynią

Kotlety z dyni – wegańskie kotlety z dynią

Kotlety z dyni

Kotlety z dyni to kolejna propozycja pysznego obiadu bez mięsa. I można wykorzystać je na kilka sposobów! Pasują nie tylko na obiad, ułożone na talerzu razem z kolorowymi dodatkami. Możecie również zrobić z nimi pyszne burgery. Pycha! Zobaczcie jak zrobić krok po kroku.

Najlepsze kotlety dyniowe zrobicie, wykorzystując do przyrządzenia masy miąższ z dyni piżmowej lub hokkaido. To odmiany o konsystencji zbliżonej do batatów czy mączystych ziemniaków, które łatwiej okiełznać w zestawie z innymi składnikami.

Przepis na kotlety z dyni

Masa na kotlety będzie wystarczająco lepka i nie za mocno wilgotna. A to bardzo ważne, żeby można je było łatwo formować, piec w piekarniku lub smażyć na patelni i potem serwować. W środku nie wyjdą zbyt suche za sprawą dodatku oliwy i amarantusa. Choć u mnie propozycja wykorzystania kaszy jaglanej, możecie spróbować z gryczaną niepaloną i też będą smaczne!

Kotlety z dyni przepis

Kotlety z dyni

Kotlety z dyni z dodatkiem czosnku, imbiru, papryki, kaszy gryczanej i amarantusa oraz korzennych, aromatycznych przypraw. Bez jajek i nabiału, wegańskie kotlety dyniowe.
4.80 z 5 ocen
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 35 minuty
Razem: 50 minuty
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: kotlety z dyni
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 133kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg dyni
  • 2 ziemniaki (sypkie; ugotowane; można zastąpić ¼ szklanki mąki ziemniaczanej)
  • ½ szklanki ciecierzycy (ugotowana, odcedzona; grubo rozduszona widelcem lub grubo zmiksowana w blenderze)
  • 1 cebula
  • 1-2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • ½ szklanki orzechów nerkowców
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. ½ szklanki suchej kaszy)
  • ½ szklanki ugotowanego amarantusa (ok. ¼ szklanki suchych nasion)
  • 2 łyżki świeżego imbiru (starty na tarce o drobnych oczkach; można zastąpić skórką z wyszorowanej i wyparzonej cytryny)
  • ¼ szklanki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym)
  • 1 łyżeczka zielonej pasty curry (można zastąpić mieszanką przypraw curry z dodatkiem szczypty chili)
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kuminu (zmielony)
  • 1 łyżeczka kolendry (zmielona)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Krem z jarmużu

Film wideo

Jak zrobić

  • Rozgrzewam piekarnik do 180 °C.
  • Dynię i cebulę ścieram w robocie lub na tarce o grubych oczkach. Przekładam do dużej misy, posypuję solą.
  • Dodaję pozostałe składniki i doprawiam. Mieszam do uzyskania lepkiej masy.
  • Zwilżam dłonie zimną wodą i formuję z masy kotlety o grubości ok. 1-1,5 cm i średnicy ok. 5-8 cm. Układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  • Piekę kotlety z dyni przez ok. 25 minut, następnie obracam i dopiekam jeszcze przez 5-10 minut (można włączyć przypiekanie od góry i/lub termoobieg).
  • Serwuję kotlety na ciepło lub na zimno, z dodatkiem surówki lub gotowanych/pieczonych warzyw, albo jako składnik wegetariańskich lub wegańskich burgerów. Można je zamrozić lub wystudzić i przechowywać przez 3-5 dni w lodówce.

Wartości odżywcze

Serving: 80g | Kalorie: 133kcal (7%) | Carbohydrates: 15g (5%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 7g (11%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 780mg (34%) | Potas: 301mg (9%) | Fiber: 2g (8%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina A: 3618IU (72%) | Vitamin B1: 1mg (67%) | Vitamin B2: 1mg (59%) | Vitamin B3: 1mg (5%) | Vitamin B5: 1mg (10%) | Vitamin B6: 1mg (50%) | Witamina C: 8mg (10%) | Vitamin E: 1mg (7%) | Vitamin K: 6µg (6%) | Wapń: 29mg (3%) | Copper: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Manganese: 1mg (50%) | Magnesium: 37mg (9%) | Phosphorus: 94mg (9%) | Selenium: 2µg (3%) | Zinc: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A jeśli nie z ziemniakami lub surówką, to może w burgerach? Koniecznie spróbujcie, bo są świetną bazą do łączenia z pomidorem, serem czy kiszonkami i sałatą. 

Przepis na kotlety z dyni
Przepis na kotlety z dyni

Bardzo polubiłam bezmięsne wersje klasycznych dań i o każdej porze roku szukam sezonowych warzyw, które mogę wymieszać z ugotowaną kaszą. Te dyniowe kotleciki są pyszne, aromatyczne, dobrze doprawione. Wegańskie, bez jajek czy dodatku innych produktów pochodzenia zwierzęcego. Podałam je z moim ulubionym sosem na bazie soku z pomarańczy i oliwy, a jako dodatek przyrządziłam surówkę z czerwonej kapusty i pieczone ziemniaki.

Kotlety dyniowe przepis na jesień i zimę

Kiedy rozpoczyna się sezon na dynię, warto spróbować, jak smakują te pyszne kotleciki. Bardzo lubię doprawiać je na sposób azjatycki. Wykorzystuję imbir i zieloną pastę curry, a do tego kumin, cynamon i kolendrę. Razem z dyniowym miąższem te przyprawy tworzą niesamowicie aromatyczną mieszankę. Pięknie pachnące kotlety można podać z lekko kwaskowatym sosem i kawałkami pieczonych ziemniaków. To pyszny, rozgrzewający i pożywny obiad na jesień i zimę. Do zjedzenia od razu lub przygotowania na zapas. W lodówce możecie trzymać je do 5 dni. Nadają się też do zamrożenia. 

Kotlety dyniowe
Kotlety dyniowe

Zobacz też: Najlepsze przepisy na obiad bez mięsa

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam wyszły i smakowały oraz z czym Wy je podaliście. Bardzo jestem ciekawa Waszych pomysłów i wrażeń :).

Zobacz komentarze (0)
4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom