Najpierw było ciasto naleśnikowe. Potem, podczas gdy na patelni prażyły się jabłka i rabarbar, na talerzach powstawały pierwsze poranne naleśniki z dżemem. Dżem jagodowy i rozpuszczona z niewielką ilością masła czekolada. A do tego bita śmietana. Po prostu jagodowa poezja.
Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze śniadania
Pierwsza wersja to polewa rozlana na talerzu, położony na wierzch naleśnik, warstwa dżemu, chmurka bitej śmietany i świeżutkie, słodkie truskawki. A na szczycie tej słodkiej piramidy pachnące listki mięty.
Druga wersja, nieco skromniejsza, dla tego, komu bardziej burczało w brzuchu i nie poczekał na pokrojone truskawki :). Naleśniki z dżemem, bitą śmietaną i polewą czekoladową. O wiele szybsze do zrobienia, kiedy w kuchni mamy zapas smacznego, najlepiej wykonanego samodzielnie, w domu, dżemu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1,5-2 szklanki mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżka oleju
- olej lub masło klarowane (do smażenia)
Dodatki (do wyboru)
- 1 słoiczek dżemu (ok. 150 g; do naleśników najlepiej pasuje dżem truskawkowy, rabarbarowy, malinowy, jabłkowy, morelowy lub ananasowy)
- polewa czekoladowa (opcjonalnie)
- bita śmietana (opcjonalnie)
- świeże owoce (opcjonalnie; np. truskawki, maliny, winogrona, borówka amerykańska, jagody, kiwi, mango, ananas)
- bakalie (opcjonalnie; np. płatki migdałów, orzechy włoskie, rodzynki lub żurawina, wiórki kokosowe)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić masło klarowane
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Jak zrobić naleśniki razowe
- Polewa czekoladowa - przepis
- Bita śmietana - przepis
Jak zrobić
- Składniki na ciasto mieszamy dokładnie w misce za pomocą trzepaczki lub miksujemy krótko w blenderze, do połączenia.
- Na rozgrzanej patelni wysmarowanej równomiernie tłuszczem smażymy z obu stron naleśniki. Co drugi naleśnik warto posmarować patelnię kolejną warstwą tłuszczu.
- Każdy naleśnik smarujemy dżemem. Można zawinąć naleśniki z dżemem w rulon lub składać w trójkąty, albo zostawić naleśnik rozłożony na talerzu, dokładając na warstwę dżemu dodatki tj. świeże owoce lub bakalie, polewę i bitą śmietanę.
Właściwie to druga wersja była pierwsza. Ale to nieistotne – obydwie zniknęły z talerzy w tempie światła, ustępując miejsca kolejnym dziełom :).
Naleśniki zostały przygotowane z myślą o akcjach kulinarnych „Naleśnikowy tydzień” i „Majowe śniadanie”.