O ile dania wigilijne mogą znacząco różnić się w poszczególnych regionach Polski, na Wielkanoc w większości domów serwujemy podobne potrawy, a obfite, jedzone powoli śniadanie wielkanocne często przeradza się w świąteczny obiad. W moim domu rodzinnym i u mojej babci od lat trzymamy się tradycji, przygotowując co roku te same potrawy na wielkanoc. Na eksperymenty pozwalamy sobie jedynie przy ciastach, choć pascha wielkanocna to już mój numer popisowy, którego przygotowania nie potrafię sobie odmówić od kilku lat i który stał się naszym tradycyjnym, wielkanocnym deserem.
Zobacz też: Wszystkie przepisy na Wielkanoc
Oto potrawy, które goszczą u nas na Wielkanoc. Ciekawa jestem, czy Wasze menu będzie podobne – a może podajecie jakiś nietypowy „punkt wielkanocnego programu”?
Śniadanie wielkanocne
- Żurek na zakwasie
- Wielkanocne pisanki ze święconki
- Biała kiełbasa z cebulą
- Pasztet z kurczaka
- Rolada z boczku
- Szynka wielkanocna
- Ćwikła
- Jako dekoracja i dodatek do chleba: baranek z masła
Obiad wielkanocny
- Pieczony kurczak lub pieczona kaczka z jabłkami
- Bigos
- Purèe ziemniaczane
- Buraczki
- Surówka coleslaw z sosem winegret
- Sałatka jarzynowa