Moja miłość do serników jest odwzajemniona i sernik z musem malinowym także jest obiektem moich westchnień. Tak bardzo uwielbiam je piec, a one tak uwielbiają mi się udawać! Mam sprawdzony, klasyczny sposób przygotowania sernika waniliowego, który odpowiednio modyfikuję, dodając różne składniki i wymyślając w ten sposób nowe receptury. I dlatego właśnie tym razem mam dla Was sernik z musem malinowym. Jest cudownie kremowy i delikatny za sprawą dobrze zmielonego twarogu, delikatnie „dotłuszczonego” masłem. To bardzo proste do przygotowania ciasto na spodzie z czekoladowych herbatników przekładanych waniliową masą, udekorowane malinami rozgniecionymi widelcem. Zobaczcie jak zrobić sernik z musem z malinami.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze ciasta
W sezonie na jagody możecie zastąpić nimi maliny potrzebne do przygotowania wzorku. Dokładnie w ten sam sposób sernik można też udekorować, wykorzystując kajmak, pastę tahini lub mocno rozmiksowane masło orzechowe. Dodajcie na każdą jaśniejszą kropkę kolejną, z roztopionej, gorzkiej czekolady, a wzorek będzie jeszcze piękniejszy! Po prostu sernik z efektem WOW :). A jeśli nie sernik z musem malinowym, to może ze zmiksowaną dynią lub mango? Z jasną masą i ciemnym, czekoladowym spodem każdy dowolny kolor będzie prezentować się świetnie! Możecie nawet pokusić się o zmiksowanie szpinaku z cukrem i powstanie w ten sposób zielony wzór, nie żartuję! Jeśli kiedykolwiek widzieliście jak wygląda ciasto leśny mech i próbowaliście jak smakuje, na pewno dacie się namówić na taki eksperyment. Sami wybierzcie swój ulubiony kolor i smak :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
- 5 jajek
- 100 g serka homogenizowanego
- 100 g masła (½ kostki; stopione)
- ½ szklanki cukru (warto zastąpić cukrem brzozowym (ksylitolem lub syropem z agawy))
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii
- 50-100 g malin (ugniecione widelcem lub zmiksowane w blenderze)
- 200 g herbatników czekoladowych z nadzieniem (pokruszone)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Twaróg domowy - jak zrobić
- Sernik idealny - nie pęka i nie opada - porady
Jak zrobić
- Twaróg ucieram z cukrem za pomocą miksera.
- Kiedy cukier się rozpuści, dodaję stopione masło i znów ucieram na gładko.
- Dodaję do masy serek homogenizowany i ekstrakt z wanilii i rozmiksowuję całość.
- Do gładkiej masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie je ucierając z masą, przed dodaniem kolejnego.
- Dosypuję do masy mąkę ziemniaczaną i miksuję całość na gładko.
- Na dno tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia wykładam pokruszone ciastka i ugniatam je, żeby utworzyły równą warstwę.
- Na warstwę z ciastek wylewam masę serową i wyrównuję wierzch.
- Masę serową dekoruję kleksami z musu malinowego, zanurzając w każdym drewniany patyczek lub wykałaczkę i robiąc kilka „ósemek”, ciasno i wewnątrz plamki lub daleko poza nią - w obu przypadkach uzyskuje się nieco inny wzorek.
- Sernik wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 °C i piekę przez ok. 75 minut (gdyby sernik zbyt mocno podpiekał się od góry, można przykryć go folią aluminiową lub papierem do pieczenia). Studzę w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, następnie chłodzę przez kilka godzin w lodówce.
Wartości odżywcze
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udał się Wam sernik z musem z malinami. Bardzo jestem ciekawa i liczę na to, że wypróbujecie też dekoracje z innych składników!
Pani Doroto- czy mogę użyć kwadratowej blachy do upieczenia tego cuda? Czy wtedy należy jakoś zwiększyć ilość składników ?
Kwadratowa o boku 23 cm może być i wtedy nie trzeba więcej poszczególnych składników, chyba że kilka dodatkowych ciastek na spód. Sernik wyjdzie odrobinę niższy i jest szansa, że upiecze się o 10-15 minut szybciej.
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/08/sernik z musem malinowym-1.jpg[/img]
Oto zdjęcie 🙂
Ilość malin faktycznie „na wypasie” i jakie kolory cudne!
Robiłam ten sernik tydzień temu , wyszedł cuuuuudowny 🙂
Wzorek na nim byle jaki bo lubimy maliny i dałam ich nieco więcej 🙂
Jutro robię powtórkę:)
Dziękuje za przepis i pozdrawiam
Sernik jest właśnie w piekarniku..ok.60minut..jeszcze 15 zostało..ciekawe jak wyjdzie? 🙂 naprawde sie starałem bo robiłem go dla narzeczonej która jest w ciąży 🙂
Pokaż foto jeśli możesz, bo jestem ciekawa jak wzorek się udał :).
2 duże albo 3 małe. Ale w serniku nie ma to aż tak dużego znaczenia – najwyżej dasz więcej/mniej śmietanki, o ile dodajesz. Jak gęstszy i twardszy ser: 3 jajka. Jak rzadki, wiaderkowy: 2 jajka.
Robiąc połowę porcji, zastanawiam się ile dać jajek 2 czy 3?
Upiekłam sernik, wyszedł pyszny! Delikatny i ciasteczka na spodzie to wspaniałe połączenie! Jedynie wzorek malinowy trochę mi nie wyszedł… Ogólnie prawie zawsze , gdy chcę coś zrobić sięgam po przepisy z Pozytywnej kuchni i robię wg. przepisu a wszystko zawsze się udaje i jest
pyszne!!!
Nie pamiętam co to były za ciastka. Prawdopodobnie takie na wagę, kupowane w osiedlowym sklepie spożywczym. Serek o smaku waniliowym.
Jakie sa te ciastka na spodzie i jaki smak ma ten serek homogenizowany?:)
Sernik pyszna rzecz. Mogę jesc bez końca. Tak myślę, że moze zrobię na swięta? Może na wierzch galaretka z owocami. Najlepsza galaretka mojej mamy, która robi ją sama z syropu owocowego i żelatyny. Zupełnie inaczej smakuje.
Dziś zrobiłam sernik, pierwszy raz w życiu i się udał 🙂
choć nie był mocno zbity, robiłam z twarogu z wiaderka… może to przez to, jak sądzisz? 🙂
Z twarogu z wiaderka wychodzi z reguły bardziej kremowy, bo taki twaróg ma już dodatek często śmietany, a czasem też jest mniej tłusty.
*.*
Ja taki mielony wiaderkowy kupuję. Zrobię ten na święta, bo wygląda cudnie i wydaje się dość prosty. Będę musiała tylko maliny kupić mrożone. Zamiast musu z malin można użyć zwykłego syropu malinowego, takiego gęstego?
Nie próbowałam z syropem, ale obstawiam, że niestety się nie uda, bo jest za rzadki. Możesz za to stopić w kąpieli wodnej gorzką czekoladę nią zastąpić mus malinowy :).
Doroto czy mogę go zrobić 3 dni przed imprezą? czy nie będzie „za stary”?:P
O ile tyle czasu wytrwa w lodówce i będzie szczelnie zabezpieczony przed innymi zapachami, nic mu nie będzie :).
a powiedz mi jeszcze jaki twaróg kupiłaś? (pierwszy raz bede piekla sernik)
Zwykle kupuję taki zwykły, grudkowaty, który potem mielę w elektrycznej maszynce. Ale możesz też kupić taki wiaderkowy, wtedy możesz dać trochę mniej serka homogenizowanego.
Zatęskniło mi się za latem… Kiedy owoce można było kupić bez problemu w dodatku świeże 🙂
Cześć! Mieszkam we Włoszech, więc dostępu do twarogu nie mam 🙁 Może podpowiesz, co można wykorzystać zamiast twarogu (ricottę, mascarpone, Philadephię)? Dziękuję.
Spróbowałabym na Twoim miejscu zmieszać mascarpone pół na pół z ricottą i już nawet nie dawać serka homogenizowanego. Albo zrobić masę serową wg przepisu na sernik nowojorski, i udekorować malinami. Z samej ricotty piekłam niedawno sernik cynamonowy. To wszystko jest po prostu kwestia pokombinowania z gęstością masy, a ser może być dowolny, byle się rozmiksował :).
Kochana Doroto uwielbiam Twoja kuchnie. Jest fantastyczna. Od dluzszego czasu przygotowuje u nas wdomu jedzonko. Chetnie slucham i czytam rozne przepisy. Wychodzi mi coraz lepiej. Moje dania sa fajne i smaczne. Chcialbym sie podzielic moim sernikiem ktory czesto pieke. Jest bardzo , dobry, tani i prosty. Mozna go zrobic na cienkim spodzie, lub bez.Skladniki: ! kg. sera,1/2 kostki masla. 5 jajek /calych/,1 1/2 szklanki cukru, 1/2 szklqanki kaszy manny, 1 cukier waniliowy, 1lyzeczka proszku do pieczenia. Wszystko razem wrzucam do robota.Mieszam okolo 10-12 minut, Tak przygotowane ciasto wlewam do wysmarowanej i wysypana bulka blachy lub wylozona papierem do pieczenia. Pieke 60 minut.Smacznego.
Jurku, pięknie dziękuję, przesyłam całusy i życzenia miłego dnia :).
Po co rozcierac wogole maliny?Lepiej je włożyć całe.
Pycha:D
właśnie szykuję składniki, by zrobić to cudo 😉
Mój wyszedł cudownie!! to nowy ulubiony przepis:) Możesz napisać jakich herbatników użyłaś? z tym miałam lekki problem, użyłam zwykłych herbatników oblanych mleczną czekoladą, ale Twój spód wygląda lepiej, bardziej czekoladowo. Pozdrawiam:)
Moje to były takie na wagę, bez konkretnej marki, ale możesz kupić Oreo :).
Patrząc na same zdjęcia ślinka już cieknie… Sernik + mus malinowy – te dwie rzeczy aż się proszą, aby je połączyć 😀 Muszę znaleźć czas, żeby to zrobić…
W moim domu sernik jest najchętniej pochłanianym ciastem przez wszystkich. Ostatnie maliny, które jeszcze w dość licznej grupie czekają na ogródku, zostaną przeznaczone na bardzo szczytny cel.
P.S.
Nie znalazłam lepszego bloga kulinarnego! Świetne przepisy, śliczne zdjęcia i cudowna oprawa. Pozdrawiam!
Dziękuję Ci pięknie Patrycjo! Mam nadzieję, że sernik wyszedł obłędnie dobry :).
W sam raz na pożegnanie lata !
Dziękuję ! 🙂
Na drugiej od dołu, bez termoobiegu, grzanie góra+dół. Powodzenia w odchudzaniu :).
Pyszne . Kolegom z klubu „Piast Leszczyny” bardzo smakowało . Dzięki ;]
Na której półce piec najlepiej ? Grzanie góra/dół, czy termoobieg ?
Jak zrzucę te swoje upragnione 10 kg, to zrobię sobie w nagrodę :_)
Bomba
🙂
Dziekuje bardzo:)
Myślę, że mieszanka „pół na pół” będzie odpowiednia :).
Czy twarog mozna zastapic ricotta?Albo pol na pol ricotta i mascarpone?
wygląda obłędnie!
Może piekarnik Ci za mocno przypieka od góry albo za wysoko wstawiłaś ciasto? Przy kolejnym serniku poobserwuj czy znów się nie będzie przypiekał i w razie czego przestaw na niższą półkę lub przykryj wierzch folią aluminiową albo papierem do pieczenia.
To prawda :).
Bardzo się cieszę Joanno :))). Smacznego :).
Wyszedł bardzo dobry! 🙂
wygląda kusząco…
wow , super !
sernik już w piekarniku! 🙂
Zamieść tutaj!
oo ja też chcę przepis 🙂
Jak mi się podoba ta Twoja kuchnia, pewnie od razu masz lepszy humor od rana, jak wejdziesz do takiej pogodnej kuchni 😉
Zrobiłam dziś ten sernik i wyszedł rzeczywiście pyszny, jednak u mnie strasznie się przybrązowił 🙂 i nie był taki ładny jak Twój. No ale smak jest najważniejszy
No teraz to musi być podany ten przepis TUTAJ.Strasznie jestem ciekawa tego przepisu.
super:) tak się sklada ze właśnie przyniosłam do domu maliny:) uwielbiam serniki:D
Oczywiście, tutaj albo na priv, gdzie Ci wygodniej 🙂 :*
Jak najbardziej na ciepło 🙂 Poza tym zawsze wychodzi, można manipulować proporcjami ile się chce 😉 Przepis?
Ooo, a jaki to? Na zimno?
Kapitalny sposób na spód! 😀 U mnie w domu ostatnio króluje sernik… bez sera 😉
O mój Ty Boże Dorota!!!! oszaleję z Tobą! Ja próbuję się trochę chociaż odchudzić a Ty co robisz? Okropna, przebrzydle zdolna, niesamowita kobieto!!!! Zlituj się!!!! 🙂 Pozdrawiam!
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2012/09/minawetpdebaty.jpg[/img]
Co zrobić, przecież nie mogę tyć samotnie w domowym zaciszu ;).
Jak to samotna???? A gdzie Twój królewicz? Bohater? Podwładny :-)?Masażer itp. itd????? No nie żartuj że samotnie siedzisz i raczysz się tymi pysznościami…
Ja bym chętnie zrobiła, ale nie mogę jeść takich rzeczy, więc to się mija z celem… 🙁
W takim razie do sklepu po składniki marsz ;).
Aż ślinka cieknie!!!!
Dorotko! Co się stało z dźwiękiem na początku?:)
no cud malina po prostu 😉 🙂
Maliny, ach!