Zaskoczy Was ten smak. Zupa brokułowa z krewetkami to łagodny brokuł połączony z aromatem krewetek, startej skórki cytrynowej i pomarańczowej. Spodoba Wam się kolorystyka: zieleń, delikatny róż i fiolet (a może raczej czerwień?) fasolki.
Zobacz też: Więcej przepisów na pyszne zupy i inne pomysły na dania z brokułów
Wbrew pozorom zupa brokułowa z krewetkami nie jest trudna do przygotowania, a smak ma znakomity, zwłaszcza że jako dodatek wykorzystuje się tu aż dwa rodzaje aromatycznych skórek: cytrynową i pomarańczową, które podkreślają łagodny smak brokułów i świetnie komponują się z krewetkami.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 l wywaru z kości i warzyw (można zastąpić wywarem warzywnym)
- 500 g brokułów (ok. 2 sztuki; bez twardych trzonków)
- 12 cebulek dymek (drobno pokrojone, zeszklone na oliwie)
- 1-2 łyżki mąki
- 4 łyżki miękkiego masła
- 250 g krewetek (mogą być koktajlowe, kilka razy przelane wrzątkiem)
- 400 g czerwonej fasolki (ugotowana, może być z puszki - odcedzona z zalewy)
- 1 łyżka otartej skórki z pomarańczy
- 1 łyżka otartej skórki z cytryny
- ½ szklanki śmietanki do zup i sosów
- ½ łyżeczki octu
- 1 duża szczypta gałki muszkatołowej
- 1 duża szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak ugotować brokuły
Jak zrobić
- Brokuły oczyszczam i płuczę w wodzie z octem.
- Dzielę na mniejsze różyczki, wrzucam do garnka z wywarem i gotuję do miękkości (ale nie rozgotowuję!). W połowie gotowania dodaję cebulki dymki.
- Na patelni rozgrzewam masło, dodaję mąkę i zasmażam, nie rumieniąc.
- Tak uzyskaną zasmażkę, razem z krewetkami, fasolką, śmietanką i skórkami cytrusowymi dodaję do gotujących się brokułów.
- Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, intensywnie mieszam i ugniatam brokuł widelcem (albo delikatnie miksuję ręcznym blenderem - wtedy trzeba to zrobić przed dodaniem krewetek), doprawiam i podaję.
Takiej zupy mogłabym zjeść cały garnek!
bardzo smaczna zupa:) oryginalny smak, świetny przepis
PS zamiast cytrynowej dodałam skórkę z grejpfruta, jeśli zmniejszy się ilość bulionu można pominąć zasmażkę
Brawo za pomysłowość! Cieszę się, że zupa przypadła Ci do gustu. Ja również mile ją wspominam, chociaż bardzo dawno nie robiłam :).
trzeba sprawdzic:)