Co prawda na fotografii nie widać na pierwszy rzut oka, że to zupa z ciecierzycy (główna bohaterka uciekła na dno talerza) i musicie mi uwierzyć na słowo, za to przez przypadek coś ciekawego 😉 odbiło się w łyżce. Odwróciłam zdjęcie, żeby lepiej było widać :).
Zobacz też: Więcej przepisów na zupy
Prezentowana zupa z ciecierzycy jest cudownie aromatyczna i bardzo, bardzo dobra. Urzeknie Was zapachem rozmarynu i bazylii, a smak ciecierzycy – kto by go nie lubił?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Zupa
- 1,5 l wywaru warzywnego (może być też warzywno-drobiowy lub drobiowy; można zmniejszyć o 250 ml i w to miejsce wlać do zupy białe, wytrawne wino)
- 400 g ugotowanej ciecierzycy (odcedzona)
- 400 g pomidorów z puszki (ok. 400 g, rozdrobnione)
- 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 gałązka świeżego rozmarynu
- 2 listki świeżej bazylii
- 1 pęczek natki pietruszki (opłukana, osuszona, drobno pokrojona)
- 4 łyżki oliwy
- sól, pieprz
Dodatkowo
- makaron tagliatelle (ugotowany)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zamiast serwowania z dodatkiem makaronu, zupę można zmiksować blenderem na gładki i gęsty krem z ciecierzycy.
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak ugotować ciecierzycę
- Jak ugotować fasolę
Jak zrobić
- Szklę czosnek w garnku, na oliwie.
- Dokładam pomidory z sosem, rozmaryn (całą gałązkę) i całe listki bazylii.
- Po 15 minutach zalewam wywarem, dodaję ciecierzycę i natkę pietruszki. Gotuję jeszcze przez 5 minut.
- Zupę podaję gorącą, najlepiej z makaronem tagliatelle.
Zupa najlepiej zaprezentuje się zmiksowana na krem, podawana w małych miseczkach. Moja wersja to standardowa, rzadsza konsystencja, z dodaną niewielką ilością bazylii.
Jak szybko i smacznie! Rewelacja!
Pomidory w sosie pomidorowym???
Chodziło mi o takie w puszce 🙂
Ta zupa jest niesamowita!!!
Kilkanaście razy ją przyrządzałam, mama zachwycona, rodzinka zachwycona!
Dziękuję!!!
Pychota – dzięki bogom to nie zupa-krem. Uważam że powinno się oddzielić raz na zawsze nazwy zupa i krem. Kremy to straszny shit – a jedyny który jest warty posmakowania to gazpacho, choć i tak lepsze jest z kawałkami warzyw 🙂 Zupka cieciorkowa 10/10 !!! Polecam dorzucić selera naciowego posiekanego w kostkę (zamiast pietruchy) i jeśli ktoś lubi to szczyptę startego parmezanu.
Oj, ja się co do kremów nie zgodzę, bo je uwielbiam (w tym gazpacho oczywiście też). Ale zwykłe zupy też chętnie zjadam :).
Chcę tę zupę zrobić. Ratunku! Gdzie kupić ciecierzycę i czy jest to cieciorka?
Dzięk iza odpowiedź
Kasia: w markecie, na dziale z puszkami, powinna stać w okolicy kukurydzy i groszku. Ciecierzycę/cieciorkę (na mój gust to to samo 🙂 ) można też kupić w woreczku, z przeznaczeniem do ugotowania. Wtedy powinnaś szukać gdzieś w okolicach worków z fasolą :).
ta w woreczku jest na moj gust duzo lepsza od puszki 🙂
Tak samo jak lepsza jest fasolka z woreczka :).
Dzień dobry. Ciecierzyca to nie jest to samo co cieciorka – jest to o tyle ważne, że jeśli uważamy na indeks glikemiczny, to cieciorka ma za wysoki. Jemy ciecierzycę.
ciecierzyca odbiła się w łyżce 😉
bardzo ciekawa rzecz w tej łyżeczce 😉
dziękuje za udział w zabawie :*