Wir pracy, w który przyszło mi się niedawno rzucić sprawił, że na obiad wybieram mało skomplikowane dania i gotuję większe ilości, które mają wystarczyć na 2 dni. Na moim stole często pojawiają się zupy, które przyrządzam nad ranem, dzięki czemu po południu, w porze obiadowej, nabierają smaku i aromatu ziół i przypraw. Na szczęście udaje mi się od czasu do czasu zrobić mały „wypad” do lasu. Podgrzybków, prawdziwków i kozaków nie ma już zbyt wiele i cała nadzieja we wrześniowym wysypie, za to ignorowane przeze mnie dotychczas gołąbki znalazły swoje miejsce w przygotowanej ostatnio zupie. Oto zupa z gołąbków winnych z serem pleśniowym.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne i pożywne zupy
W Pozytywnej Kuchni zagości regularnie, przez najbliższe tygodnie, marka President, której mam przyjemność być ambasadorką. Ktoś nie zna serków pleśniowych President? Używacie? Które smaki najlepsze?
Przez najbliższych 6 tygodni poznacie różne sposoby zastosowania serów pleśniowych President w moich daniach, a kampanii będzie oczywiście towarzyszył konkurs z nagrodami, o którym więcej wkrótce. Tymczasem zapraszam na zupę!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 500 g grzybów gołąbków (np. gołąbki winne, ale jest też sporo innych, jadalnych przedstawicieli tego grzyba)
- 2 pomidory (dojrzałe; pokrojone w kostkę)
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- ½ szklanki gęstej śmietany 18% (można zastąpić słodką wersją śmietanki do zup i sosów, z kartonika)
- 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 jajko (ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki)
- 1 serek pleśniowy President Camembert (orzech lub naturalny)
- natka pietruszki
- kilka pasków czerwonej papryki (cienko pokrojone)
- masło lub oliwa do smażenia
- kilka listków suszonego rozmarynu
- sól, pieprz, sok z cytryny do smaku
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić wywar warzywny
Jak zrobić
- Cebulę szklimy na maśle, dodajemy umyte, obrane ze skórki, pokrojone w paski grzyby. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
- Całość dodajemy do garnka z wywarem, w zamykanym sitku dokładamy suszony rozmaryn, zagotowujemy. Gdy grzyby zmiękną, wyjmujemy sitko, dodajemy pomidory, następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku.
- Wlewamy gorącą zupę do miseczek, dodajemy po ćwiartce jajka. Kroimy w trójkąty lub paski ser pleśniowy President Camembert orzech, wkładamy do miseczek z zupą. Ozdabiamy natką pietruszki i papryką.
A ja się zastanawiałem co to te gołąbki…. kompletnie się na grzybach nie znam – umiem rozpoznać tylko pieczarki (poznaję je po niebieskich tackach plastikowych na jakich są pakowane)….
Dobre! :). Ja rozpoznaję podgrzybki, prawdziwki, maślaki i zajączki. I jeszcze kurki, a od niedawna również gołąbki. Pieczarki wolę kupować w sklepie, za bardzo boję się, że pomylę ze sromotnikiem.
Dorotko, świetny pomysł na zupę:) A wygląd uroczy:) Dorotko, gdzieś przeczytałam jakich lamp używaż do robienia zdjęć, zapisałam i… zagubiłam. Mogłabyś jeszcze raz powiedzieć, bardzo proszę…:) Właśnie słucham audycji u Kuby – juz druga część… Fajnie było jeszcze usłyszeć Ciebie:) Pozdrawaim ciepło:)
Dzięki Ewelajna :). Pokrótce o moim sprzęcie piszę w dziale O mnie, zapraszam :).
ależ cudowna! rewelacja. och!
🙂