fbpx
Czytasz właśnie
Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych z jajkiem i serkiem pleśniowym
5/5 (1)

Wir pracy, w który przyszło mi się niedawno rzucić sprawił, że na obiad wybieram mało skomplikowane dania i gotuję większe ilości, które mają wystarczyć na 2 dni. Na moim stole często pojawiają się zupy, które przyrządzam nad ranem, dzięki czemu po południu, w porze obiadowej, nabierają smaku i aromatu ziół i przypraw. Na szczęście udaje mi się od czasu do czasu zrobić mały „wypad” do lasu. Podgrzybków, prawdziwków i kozaków nie ma już zbyt wiele i cała nadzieja we wrześniowym wysypie, za to ignorowane przeze mnie dotychczas gołąbki znalazły swoje miejsce w przygotowanej ostatnio zupie. Oto zupa z gołąbków winnych z serem pleśniowym.

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne i pożywne zupy

W Pozytywnej Kuchni zagości regularnie, przez najbliższe tygodnie, marka President, której mam przyjemność być ambasadorką. Ktoś nie zna serków pleśniowych President? Używacie? Które smaki najlepsze?

Zobacz też
Pieczeń rzymska przepis

Przez najbliższych 6 tygodni poznacie różne sposoby zastosowania serów pleśniowych President w moich daniach, a kampanii będzie oczywiście towarzyszył konkurs z nagrodami, o którym więcej wkrótce. Tymczasem zapraszam na zupę!

Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych

Zupa z gołąbków winnych czyli grzybów, które są jadalne, a rzadko ktoś je zbiera. Smaczna i pożywna zupa z dodatkiem sera pleśniowego i śmietanki.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: zupa z gołąbków winnych
Liczba porcji: 6 osób
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 500 g grzybów gołąbków (np. gołąbki winne, ale jest też sporo innych, jadalnych przedstawicieli tego grzyba)
  • 2 pomidory (dojrzałe; pokrojone w kostkę)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • ½ szklanki gęstej śmietany 18% (można zastąpić słodką wersją śmietanki do zup i sosów, z kartonika)
  • 1-2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 jajko (ugotowane na twardo, pokrojone w ćwiartki)
  • 1 serek pleśniowy President Camembert (orzech lub naturalny)
  • natka pietruszki
  • kilka pasków czerwonej papryki (cienko pokrojone)
  • masło lub oliwa do smażenia
  • kilka listków suszonego rozmarynu
  • sól, pieprz, sok z cytryny do smaku

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Cebulę szklimy na maśle, dodajemy umyte, obrane ze skórki, pokrojone w paski grzyby. Smażymy na małym ogniu przez 15 minut.
  • Całość dodajemy do garnka z wywarem, w zamykanym sitku dokładamy suszony rozmaryn, zagotowujemy. Gdy grzyby zmiękną, wyjmujemy sitko, dodajemy pomidory, następnie zalewamy śmietaną wymieszaną z mąką. Gotujemy jeszcze chwilę i doprawiamy do smaku.
  • Wlewamy gorącą zupę do miseczek, dodajemy po ćwiartce jajka. Kroimy w trójkąty lub paski ser pleśniowy President Camembert orzech, wkładamy do miseczek z zupą. Ozdabiamy natką pietruszki i papryką.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Zupa z gołąbków winnych
Zupa z gołąbków winnych

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

6 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom