fbpx
Czytasz właśnie
Pączusie

Pączusie

Pączusie

Smażąc oponki z serem lub oponki drożdżowe, z pozostałego po wycinaniu za pomocą kieliszka dziurek ciasta można szybko przygotować pączusie, znane też jako pączuszki. Małe, urocze ciasteczka serowe lub drożdżowe, do usmażenia w kilka sekund. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smakołyk, który można wrzucić do serwowanej na śniadanie zupy mlecznej. Choć u mnie w domu w Tłusty Czwartek królowały pączki, ogromnym sentymentem darzę te małe pączki mini. Co roku wychodzą spod ręki mojej babci. Skusiłam się i ja, żeby je zrobić!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Pączusie można przygotować zarówno z ciasta serowego jak i drożdżowego. Co prawda są efektem ubocznym domowej produkcji oponek, ale może kiedyś ktoś skusi się i cierpliwie powycina je kieliszkiem w całym, rozwałkowanym cieście? Wyobrażacie sobie jak dużo by ich wyszło? Ja już wiem!

Pączuszki

Pączusie

Pączusie czyli smażone środki z oponek. Można przygotować je z ciasta serowego lub drożdżowego, są nieduże i urocze, zwłaszcza ułożone w dużej ilości na talerzu. Ekstra pączuszki czyli minipączki.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: minipączki, pączki mini, pączusie, pączuszki
Liczba porcji: 70 sztuk
Kalorie: 26kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 250 g twarogu (może być sernikowy z wiaderka lub klasyczny, zmielony w maszynce)
  • 250 g mąki (1,5 szklanki, przesiana; pszenna typ 450-550 (tortowa, poznańska lub luksusowa; można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630 lub pszenną razową))
  • ¼ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z laski waniliowej
  • ¼ szklanki śmietany (jeśli gotowy twarożek zawiera śmietanę, można pominąć; jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, można dodać nawet pół szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (opcjonalnie; dzięki dodatkowi alkoholu ciasto w trakcie smażenia „wypije” mniej tłuszczu)

Do smażenia

  • 500 g smalcu lub innego tłuszczu ((np. rafinowany olej rzepakowy odpornego na wysokie temperatury))

Polewa lub posypka (do wyboru)

  • cukier puder ((z ksylitolu albo ze zwykłego cukru))
  • lukier
  • polewa z gorzkiej czekolady

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Pączusie w tym przepisie przygotowane są z ciasta na oponki serowe. Można też wykonać je z ciasta na oponki drożdżowe.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Lukier - przepis

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w misce (sodę przed wsypaniem zalewam octem, żeby ją aktywować) i za pomocą miksera lub ręcznie zagniatam ciasto – wilgotne, lepiące się odrobinę do ręki. Gęstość ciasta można regulować, dodając, w razie potrzeby, więcej mąki.
  • Ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinam pączusie za pomocą kieliszka do wódki.
  • Rozgrzewam tłuszcz na patelni o średnicy ok. 26 cm do temperatury ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Przed włożeniem większej partii można testowo wrzucić na środek jednego pączusia i sprawdzić, jak szybko się usmaży.
  • Smażę pączusie z obu stron, przewracając za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki czy widelca. W czasie smażenia pączuszki powinny dość szybko wyrosnąć, ale tak, żeby spokojnie można było zdążyć wszystkie obrócić, bez przypalenia.
  • Usmażone pączusie odcedzam i odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Studzę.
  • Gotowe pączusie można udekorować: posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, albo polewą z czekolady.

Wartości odżywcze

Serving: 1pączuś | Kalorie: 26kcal (1%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Cholesterol: 3mg (1%) | Sód: 32mg (1%) | Potas: 9mg | Witamina A: 15IU | Wapń: 5mg (1%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Można zrobić duży zapas i zamrozić po usmażeniu. A potem porcjować sobie codziennie do porannej kawy. Jak myślicie, to dobry pomysł?

Zobacz też
Racuchy z jabłkami

Pączuszki
Pączuszki

Ciekawa jestem, czy i u Was przygotowuje się takie pączki mini. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

4 komentarze
  • Przed nami jeszcze Tłusty Piątek, Sobota, Niedziela, Poniedziałek i Wtorek
    ;). Zapraszam na pączusie 😀 #przepis #food

  • Wyglądają pysznie. U mnie niestety coś poszło nie tak i pączki się „pootwierały”. Nie wiem czy to wina „techniki” czy przepisu. Następnym razem muszę wypróbować tę Twoją recepturę 😉

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom