Smażąc oponki z serem lub oponki drożdżowe, z pozostałego po wycinaniu za pomocą kieliszka dziurek ciasta można szybko przygotować pączusie, znane też jako pączuszki. Małe, urocze ciasteczka serowe lub drożdżowe, do usmażenia w kilka sekund. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smakołyk, który można wrzucić do serwowanej na śniadanie zupy mlecznej. Choć u mnie w domu w Tłusty Czwartek królowały pączki, ogromnym sentymentem darzę te małe pączki mini. Co roku wychodzą spod ręki mojej babci. Skusiłam się i ja, żeby je zrobić!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek
Pączusie można przygotować zarówno z ciasta serowego jak i drożdżowego. Co prawda są efektem ubocznym domowej produkcji oponek, ale może kiedyś ktoś skusi się i cierpliwie powycina je kieliszkiem w całym, rozwałkowanym cieście? Wyobrażacie sobie jak dużo by ich wyszło? Ja już wiem!
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 250 g twarogu (może być sernikowy z wiaderka lub klasyczny, zmielony w maszynce)
- 250 g mąki (1,5 szklanki, przesiana; pszenna typ 450-550 (tortowa, poznańska lub luksusowa; można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630 lub pszenną razową))
- ¼ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z laski waniliowej
- ¼ szklanki śmietany (jeśli gotowy twarożek zawiera śmietanę, można pominąć; jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, można dodać nawet pół szklanki)
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka octu
- 1 jajko (opcjonalnie)
- 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (opcjonalnie; dzięki dodatkowi alkoholu ciasto w trakcie smażenia „wypije” mniej tłuszczu)
Do smażenia
- 500 g smalcu lub innego tłuszczu ((np. rafinowany olej rzepakowy odpornego na wysokie temperatury))
Polewa lub posypka (do wyboru)
- cukier puder ((z ksylitolu albo ze zwykłego cukru))
- lukier
- polewa z gorzkiej czekolady
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Polewa czekoladowa – przepis
- Lukier - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki umieszczam w misce (sodę przed wsypaniem zalewam octem, żeby ją aktywować) i za pomocą miksera lub ręcznie zagniatam ciasto – wilgotne, lepiące się odrobinę do ręki. Gęstość ciasta można regulować, dodając, w razie potrzeby, więcej mąki.
- Ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinam pączusie za pomocą kieliszka do wódki.
- Rozgrzewam tłuszcz na patelni o średnicy ok. 26 cm do temperatury ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Przed włożeniem większej partii można testowo wrzucić na środek jednego pączusia i sprawdzić, jak szybko się usmaży.
- Smażę pączusie z obu stron, przewracając za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki czy widelca. W czasie smażenia pączuszki powinny dość szybko wyrosnąć, ale tak, żeby spokojnie można było zdążyć wszystkie obrócić, bez przypalenia.
- Usmażone pączusie odcedzam i odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Studzę.
- Gotowe pączusie można udekorować: posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, albo polewą z czekolady.
Wartości odżywcze
Można zrobić duży zapas i zamrozić po usmażeniu. A potem porcjować sobie codziennie do porannej kawy. Jak myślicie, to dobry pomysł?
Ciekawa jestem, czy i u Was przygotowuje się takie pączki mini. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
super! ja osobiście wolę pączki w mini wersji – jakoś przyjemniej się je je, a i człowiek się tak nie uciapra xd
myślałem, że Ci ząb wypadł 😉
Przed nami jeszcze Tłusty Piątek, Sobota, Niedziela, Poniedziałek i Wtorek
;). Zapraszam na pączusie 😀 #przepis #food
Wyglądają pysznie. U mnie niestety coś poszło nie tak i pączki się „pootwierały”. Nie wiem czy to wina „techniki” czy przepisu. Następnym razem muszę wypróbować tę Twoją recepturę 😉