Na Wielkanoc od kilku lat piekę mazurek królewski, ale uwielbiam też mazurek migdałowy. Bardzo lubię kruche ciasto i wariacje warstw i ozdób. Choć sama zawsze skłaniam się ku subtelnym zdobieniom, marzę o tym, żeby przygotować kiedyś mazurek udekorowany wzorkami w bazie, pisanki i baranki, z dużym napisem „Wesołego Alleluja”. W tym roku mój mazurek świąteczny pachnie migdałami, które, choć zmielone, wzmagają efekt chrupkości ciasta. Zobaczcie jak zrobić mazurek z migdałami.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc
Mazurek migdałowy z różą to idealna kompozycja smakowa! Wymaga cierpliwości przy ucieraniu jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Czas i energię włożone w ręczne ubijanie za pomocą trzepaczki wynagradza spróbowanie ciepłego, smacznego kogla-mogla, jeszcze przed dosypaniem mąki. Mój mazurek migdałowy przekładam prawdziwą konfiturą z róży damasceńskiej, uprawianej w Bułgarii. Pięknie pachnie, łącząc aromaty róży i migdałów. Posmaruję go lukrem pomadkowym, który utworzy na nim gładką i elegancką, białą powierzchnię. Można ją potem udekorować na nieskończenie wiele sposobów.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mazurek z migdałami
- 2 szklanki mąki pszennej
- 100 g migdałów (blanszowane, siekane lub drobno zmielone)
- 5 jajek
- sok z 1 cytryny
- 8 łyżek wrzątku
- 2 szklanki cukru-pudru
- 350 g masła (stopione)
Do przełożenia
- 300 g konfitury z róży
Do dekoracji (do wyboru)
- polewa czekoladowa
- polewa z białej czekolady
- lukier lub cukier puder
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Lukier - przepis
- Lukier pomadkowy - przepis
- Polewa czekoladowa - przepis
- Polewa z białej czekolady - przepis
Jak zrobić
- Garnek, w którym będzie ubijany kogel-mogel, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem.
- Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała. Ubijamy jajka z cukrem pudrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu.
- Pod koniec ubijania dodajemy wrzątek wymieszany z sokiem z cytryny.
- Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy mikserem lub trzepaczką aż do całkowitego ostygnięcia.
- Mieszamy masę z mąką i migdałami za pomocą łyżki, stopniowo dolewając stopione masło.
- Przelewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
- Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie równe połowy i przekładamy konfiturą z róży.
- Po wierzchu smarujemy lukrem pomadkowym, klasycznym lukrem lub polewą z czekolady i opcjonalnie dekorujemy według uznania.
Wartości odżywcze
Skromnie, bo z miętą i dużymi kawałkami orzechów włoskich. A jednak wciąż elegancko! Tak właśnie prezentuje się mój mazurek, który pokroiłam w trójkątne kawałki.
Ciekawa jestem, jak udał się Wasz mazurek z migdałami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował :).
Mam pytanie czy konieczne jest ubijanie jajek na parze? Czy wyjdzie jak je
normalnie ubije z cukrem?
Polecam Ci wygospodarować sobie sporo czasu, bo to ubijanie jajek w cieple trwa całe wieki ;). Ale potem zapach i smak ciasta wynagradza ten trud :).
[..YouTube..] Polecam Ci wygospodarować sobie sporo czasu, bo to ubijanie jajek w cieple trwa całe wieki ;). Ale potem zapach i smak ciasta wynagradza ten trud :).
[..YouTube..] @kucibaba2 Polecam Ci wygospodarować sobie sporo czasu, bo to ubijanie jajek w cieple trwa całe wieki ;). Ale potem zapach i smak ciasta wynagradza ten trud :).
Smaczny. WYpróbuję na Wielkanoc jeśli tylko uda mi się zdobyć różę.
[..YouTube..] Smaczny. WYpróbuję na Wielkanoc jeśli tylko uda mi się zdobyć różę.
Łoo, to faktycznie 🙂 Na bilet grupowy w zbiorkomie 😉 My spędzamy święta w kameralnym gronie, rekordem było 10 osób 🙂
@Olga moja mama ma 4 siostry i brata, większość ma mężów (brat żonę), wszyscy mają dzieci, te dzieci mają dzieci. Moja babcia dorobiła się już 22-letniego prawnuka i czwórki młodszych. Na każde Święta mamy małe przyjęcie weselne ;).
„Duża” to pojęcie względne 😉
Wesołych Świąt oraz wciąż wspaniałych przepisów:)
Z kremem jest trochę zabawy, zwłaszcza że budyń musi być absolutnie zimny i gęsty, a w lodówkach pewnie dziś u nikogo nie ma już miejsca ;).
teraz już będzie z górki 🙂
@Olga mam dużą rodzinę :). @Donata to połowa sukcesu już za Tobą :).
ja zrobiłam karpatkę, sama karpatka wyszła super, przede mną jeszcze krem 🙂
Spokojnych, wspanialych i sytych Swiat!
Radosnych Świąt Wielkanocnych Dorota!:)
pięknie wygląda!
Zastanawiam się, kto zje te wszystkie pyszności świąteczne, które przygotowujesz 😉