fbpx
Czytasz właśnie
Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy

Na Wielkanoc od kilku lat piekę mazurek królewski, ale uwielbiam też mazurek migdałowy. Bardzo lubię kruche ciasto i wariacje warstw i ozdób. Choć sama zawsze skłaniam się ku subtelnym zdobieniom, marzę o tym, żeby przygotować kiedyś mazurek udekorowany wzorkami w bazie, pisanki i baranki, z dużym napisem „Wesołego Alleluja”. W tym roku mój mazurek świąteczny pachnie migdałami, które, choć zmielone, wzmagają efekt chrupkości ciasta. Zobaczcie jak zrobić mazurek z migdałami.

Zobacz teżNajlepsze przepisy na Wielkanoc

Mazurek migdałowy z różą to idealna kompozycja smakowa! Wymaga cierpliwości przy ucieraniu jajek z cukrem w kąpieli wodnej. Czas i energię włożone w ręczne ubijanie za pomocą trzepaczki wynagradza spróbowanie ciepłego, smacznego kogla-mogla, jeszcze przed dosypaniem mąki. Mój mazurek migdałowy przekładam prawdziwą konfiturą z róży damasceńskiej, uprawianej w Bułgarii. Pięknie pachnie, łącząc aromaty róży i migdałów. Posmaruję go lukrem pomadkowym, który utworzy na nim gładką i elegancką, białą powierzchnię. Można ją potem udekorować na nieskończenie wiele sposobów.

Mazurek migdałowy z różą

Mazurek migdałowy

Mazurek migdałowy czyli pachnące różą ciasto mazurek z migdałami mielonymi, wyrastające na pianie z białek ubijanej na parze. Najlepszy mazurek migdałowy na Wielkanoc.
5 z 1 oceny
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 30 minuty
Razem: 1 godzina
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 1 blacha z wyposażenia piekarnika
Kalorie: 195kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mazurek z migdałami

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 100 g migdałów (blanszowane, siekane lub drobno zmielone)
  • 5 jajek
  • sok z 1 cytryny
  • 8 łyżek wrzątku
  • 2 szklanki cukru-pudru
  • 350 g masła (stopione)

Do przełożenia

  • 300 g konfitury z róży

Do dekoracji (do wyboru)

  • polewa czekoladowa
  • polewa z białej czekolady
  • lukier lub cukier puder

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Lukier - przepis
  2. Lukier pomadkowy - przepis
  3. Polewa czekoladowa - przepis
  4. Polewa z białej czekolady - przepis

Jak zrobić

  • Garnek, w którym będzie ubijany kogel-mogel, umieszczamy w drugim, większym garnku, wypełnionym do połowy wrzątkiem.
  • Kąpiel wodną trzymamy na średnim ogniu, żeby woda cały czas delikatnie bulgotała. Ubijamy jajka z cukrem pudrem mikserem lub trzepaczką w kąpieli wodnej, aż do uzyskania gęstego kremu.
  • Pod koniec ubijania dodajemy wrzątek wymieszany z sokiem z cytryny.
  • Gdy krem zgęstnieje, zdejmujemy z ognia i nadal ubijamy mikserem lub trzepaczką aż do całkowitego ostygnięcia.
  • Mieszamy masę z mąką i migdałami za pomocą łyżki, stopniowo dolewając stopione masło.
  • Przelewamy masę na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy przez ok. 30 minut w temperaturze 180 °C.
  • Po wystudzeniu ciasto przekrawamy na dwie równe połowy i przekładamy konfiturą z róży.
  • Po wierzchu smarujemy lukrem pomadkowym, klasycznym lukrem lub polewą z czekolady i opcjonalnie dekorujemy według uznania.

Wartości odżywcze

Serving: 70g | Kalorie: 195kcal (10%) | Carbohydrates: 18g (6%) | Białko: 2g (4%) | Fat: 12g (18%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 65mg (22%) | Sód: 117mg (5%) | Potas: 31mg (1%) | Cukier: 9g (10%) | Witamina A: 415IU (8%) | Witamina C: 1.7mg (2%) | Wapń: 10mg (1%) | Żelazo: 0.6mg (3%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Skromnie, bo z miętą i dużymi kawałkami orzechów włoskich. A jednak wciąż elegancko! Tak właśnie prezentuje się mój mazurek, który pokroiłam w trójkątne kawałki.

Zobacz też
Suflet rabarbarowy na białej czekoladzie

Mazurek migdałowy z różą
Mazurek migdałowy z różą

Ciekawa jestem, jak udał się Wasz mazurek z migdałami. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakował :).

18 komentarzy
5 from 1 vote (1 rating without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom