Ciasto dyniowe wymyśliłam, bo lubię eksperymentować z ulubionymi, sprawdzonymi przepisami. Przepis na ciasto z dynią przygotowałam w ten sam sposób co wielokrotnie odwiedzane na blogu i lubiane ciacho marchewkowe. Wystarczyło zastąpić marchewkę dynią, surową i startą na tarce o drobnych oczkach. Potem do przełożenia wykorzystałam krem z bitej śmietany i mascarpone. Żeby upiec pyszne, nieskomplikowane ciasto, które można zrobić nawet bez miksera, mieszałam wszystkie składniki w misce za pomocą widelca.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze wypieki
Spróbujcie wykorzystać mniejszą porcję cukru, bo dyniowe ciasto, podobnie jak marchewkowe, może wyjść dość słodkie.
Przepis na ciasto dyniowe
Nie bójcie się dodatku innych bakalii: rodzynek czy żurawiny, choć u mnie są to akurat tylko migdały i kandyzowana skórka z pomarańczy. Możecie dodać odrobinę soku pomarańczowego do kremu, żeby nieco „podrasować” jego łagodny smak.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto dyniowe
- 2 szklanki miąższu dyni (piżmowa lub hokkaido, o mało wodnistym miąższu; surowa, starta na tarce o drobnych oczkach)
- 4 jajka
- ⅓-¾ szklanki cukru (polecam cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 1 szklanka oleju (np. rzepakowy)
- 2 szklanki mąki (orkiszowa, typ 500-600 dla niższego indeksu glikemicznego lub tortowa, typ 400-450 dla delikatniejszego ciasta; przesiana)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżka skórki z pomarańczy (kandyzowana)
- ½ szklanki blanszowanych migdałów (siekane lub w słupkach)
- ¼ łyżeczki imbiru (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki goździków (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)
- ¼ łyżeczki suszonej kolendry lub anyżu (opcjonalnie; nasiona rozgniecione w moździerzu)
Do dekoracji
- krem z bitej śmietany i mascarpone (330 ml śmietanki kremówki 30-36% ubitej, a następnie delikatnie zmiksowanej z 250 g mascarpone, opcjonalnie z dodatkiem 1 łyżki cukru i 1 łyżeczki soku z cytryny)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Ciasto można też przygotować bez miksera, mieszając wszystkie składniki widelcem w misce, tak jak masę na muffiny.
- Jak zrobić krem z bitej śmietany i mascarpone, krem budyniowy lub krem z mascarpone
- Jak napełnić rękaw cukierniczy kremem
- Jak zrobić lukier lub polewę czekoladową
- Zakalec – jak go uniknąć?
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 160 °C (góra+dół) lub 150 °C (termoobieg) (czas mieszania składników to czas potrzebny do lekkiego podgrzania piekarnika).
- Jajka rozmiksowuję z cukrem na najwyższych obrotach miksera na puszystą masę.
- Powoli, cienką strużką, dolewam olej, cały czas ucierając.
- Dosypuję mąkę, proszek i sodę oraz bakalie i dodaję startą dynię. Miksuję na najniższych obrotach miksera, do połączenia składników.
- Masę przelewam do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
- Piekę ciasto dyniowe przez ok. 60 minut, nie otwierając piekarnika w trakcie pieczenia. Pod koniec pieczenia, kiedy ciasto jest dobrze wyrośnięte i lekko rumiane z wierzchu, sprawdzam drewnianym patyczkiem wbitym w środek, czy nie jest surowe. Wyjęty patyczek powinien być suchy. Jeśli nie jest, kolejną próbę przeprowadzam po 5 minutach.
- Ciasto wyjmuję z piekarnika od razu po upieczeniu i studzę w formie, na kratce.
- Gdy ciasto wystygnie, przecinam na 2 równe części, przekładam połową kremu i dekoruję wierzch pozostałym.
- Odstawiam do stężenia na 2-3 godziny do lodówki.
Wartości odżywcze
Jeśli nie z kremem, to może z kwaskowatą konfiturą?
Ciasto dyniowe przepis
Wierzch można ozdobić polewą z gorzkiej czekolady, dołożyć ulubione owoce lub… po prostu pokroić upieczone i wystudzone ciasto na kawałki, bez dodatkowych ozdób. Zaserwowane z kawą, w miłym towarzystwie, będzie równie pyszne.
Ciekawa jestem, czy przypadnie Wam do gustu. Koniecznie dajcie znać w komentarzach, który wariant wybraliście :).
Czy do ciast których przepisy Pani podaje mogę zastępować mąkę pszenną mąką bezglutenową najlepszą wg Pani przepisu albo których ciast nie powinno się z tej mieszanki robić wg grup:
biszkoptowe
z owocami
kruche
….(proszę ew uzupełnić)
albo jaką mąkę nie pszenną (nie wiem kokosowa, ciecierzyca, migdałowa …) można wskazać żeby użyć zamiast mieszanki
pozdrawiam
Świątecznie