fbpx
Czytasz właśnie
Zrób to sam(a) w kuchni

Zrób to sam(a) w kuchni

Domowy jogurt naturalny
5/5 (1)

W kuchni, oprócz gotowania, można własnoręcznie przygotować wiele półproduktów, które często kupujemy w sklepie. Jeśli dysponujemy odrobiną lub większą ilością czasu, możemy zrobić domowy majonez, cukier waniliowy, własnoręcznie przygotować marcepan albo przetwory z warzyw i owoców. Oto lista rzeczy, które warto zrobić własnoręcznie: można zaoszczędzić, nie przepłacając za nie w sklepach, a dzięki domowemu procesowi produkcji wiemy dokładnie, co się w nich znajduje i możemy całkowicie zrezygnować z niepotrzebnych dodatków, np. środków konserwujących. Zrób to sam(a) w kuchni!

Zobacz też: Poradniki o tym, jak samodzielnie zrobić różne półprodukty kulinarne w domu

  1. Cukier puder – w sklepach dwukrotnie droższy od zwykłego cukru kryształu. Mając w domu dobry blender lub elektryczny młynek do kawy, można samodzielnie przygotować cukier puder. Najlepiej mielić niewielkie porcje w małym młynku i wykorzystywać na bieżące potrzeby.
  2. Cukier waniliowy – z ziarenkami wanilii, aromatyzowany skórką z waniliowych lasek. Robi się go błyskawicznie, a jego koszt, w porównaniu z 1 kg cukru wanilinowego z małych torebek, jest kilkukrotnie niższy.
  3. Marcepan – masa z białek jajek, cukru i zmielonych na proszek, blanszowanych migdałów, zrobiona w domu jest o wiele tańsza niż marcepan kupowany w sklepie dla cukierników.
  4. Lukier plastyczny – z glukozy, którą można łatwo nabyć w aptece, cukru pudru i żelatyny można przygotować biały lukier plastyczny, który łatwo zabarwić naturalnymi lub syntetycznymi barwnikami i stworzyć piękną dekorację tortu.
  5. Majonez – żółtka utarte z musztardą, odrobiną przypraw, olejem i sokiem z cytryny. Mając w domu olej o dobrym smaku, bez goryczki, warto spróbować przygotować domowy majonez bez konserwantów
  6. Musztarda – przyprawy, olej, ocet, miód i domowa musztarda gotowa
  7. Jogurt i kefir – kultury bakterii zaszczepione w mleku trzymanym w cieple zamienią je w pyszny jogurt naturalny lub kefir
  8. Masło – choć pracochłonne, domowe masło przygotowane ze śmietanki pochodzącej z mleka krowiego to pewność, że jemy klasyczne masło wysokiej jakości i cena dużo niższa od sklepowej
  9. Masło klarowane – z masła sklepowego lub domowego można przygotować jego klarowaną wersję, idealną do smażenia nawet w wysokich temperaturach.
  10. Masło orzechowe i domowa nutella – bez szkodliwego oleju palmowego, bez soli, a nawet bez cukru. Można i bez mleka, jeśli ktoś nie może lub nie chce. Sprawdzony skład i lepsza cena w porównaniu ze sklepową.
  11. Mleko roślinne (np. kokosowe, migdałowe, ryżowe, owsiane) – w sklepach w cenie od 7 do ok. 15 zł za 1 litr. W domu o wiele taniej, ok. 3-4 zł i znów gwarancja sprawdzonego składu, bez cukru.
  12. Budyń i kisiel – w torebkach sprzedawanych w sklepie znajduje się skrobia, trochę barwników, cukier i aromaty oraz barwniki. Całość kosztuje ok. 2 zł, a za 4 zł można kupić 500 g mąki ziemniaczanej, posłodzić i samodzielnie ugotować na mleku lub soku owocowym w kilka minut.
  13. Krem do tortu – zamiast wersji z torebki, która zawiera mleko w proszku, substancje słodzące i żelujące, można przygotować krem samodzielnie. Najłatwiej zacząć, przygotowując krem z mascarpone, do którego nie potrzeba nawet miksera.
  14. Pesto – domowe smaczniejsze i bogatsze w składniki odżywcze, bo bez pasteryzowania.
  15. Pieczywo – domowy chleb na zakwasie lub drożdżach, bułki albo bagietki, pięknie pachnące, z chrupiącą skórką smakują zupełnie inaczej niż pieczywo sprzedawane w sklepach i piekarniach.
  16. Zakwas – na chleb, barszcz i żurek.
  17. Sery domowy twaróg, oscypek czy bundz albo ser koryciński, czasochłonne, ale za to smak – znakomity.
  18. Pomidorowa pulpa – w sezonie na pomidory można przygotować ją z wypestkowanych, sparzonych i obranych ze skórki pomidorów. Zmiksowane pomidory z dodatkiem soli i cukru, zagotowane i zamknięte w słoikach lub butelkach, są świetną bazą do przygotowywania zup i sosów pomidorowych.
  19. Keczup – w sezonie na pomidory można przygotować zapas domowego keczupu bez konserwantów, o smaku zupełnie innym i lepszym od sklepowego.
  20. Wywar warzywny, rybny lub mięsny – zamiast niezdrowych i monosmakowych kostek rosołowych, na których przyzwyczailiśmy się gotować zupy, warto raz na jakiś czas ugotować garnek wywaru, wystudzić i rozlać do plastikowych pudełeczek odpornych na niskie temperatury. Zamrożony w takich niedużych porcjach, można dość łatwo i szybko rozmrozić, podgrzewając i wykorzystywać jako bazę do zup i sosów.
  21. Przetwory z owoców – domowe dżemy, konfitury, marmolady, galaretki to smak naszego dzieciństwa. Można zamknąć lato w słoiczkach i przygotować przetwory o różnych smakach, niekoniecznie w dużych ilościach, bez dodatku cukru żelującego, a niektóre nawet bez dodatku zwykłego, białego cukru.
  22. Przetwory z warzyw – warzywne sałatki, ogórki kiszone, kiszona kapusta oraz warzywa sezonowe, które, zamknięte w słoikach, można wykorzystać zimą do zup i sałatek zamiast warzyw z puszki kupowanych w sklepie.
  23. Słoiczki dla dzieci – podobnie jak przetwory z owoców czy warzyw, można przygotować jedzenie w słoiczkach, np. miksując w blenderze ugotowane zupki i pasteryzując je. To ogromna oszczędność, bo jednorazowo można przygotować np. 500 ml zupy, zamknąć w słoiczkach i trzymać w lodówce. Koszt takiej dużej porcji to ok. 5-8 zł, czyli tyle, co 1-2 malutkie słoiczki sklepowe. I samodzielny wybór tego, co znajduje się w środku, bez niepotrzebnego dosładzania.

Które z tych rzeczy przygotowujecie samodzielnie, a które wolicie kupić w sklepie?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

2 komentarze
  • Bardzo przydatna lista. Większość z tych rzeczy już robiłam w domu. Jednak z niektórych zrezygnowałam.
    Cukier puder domowy okazał się za gruby do wykonania lukru. A mikser mam bardzo mocny, kruszący kostki lodu i miksujący ziarna zbóż na mąkę razową.
    Masło w moim mikserze robi się w kilka minut, wciskając odpowiedni program, ale… doszłam do wniosku, ze jeśli nie mam dostępu do śmietany wiejskiej, prosto od krowy, to nie ma sensu bawić się w robienie masła ze sklepowej śmietany. Jeśli już robić ze sklepowej, to polecam taką w woreczku, z krótkim terminem ważności.
    Majonez chętnie bym sama zrobiła, ale ciągle obawiam się surowych jajek. Jednak wiem, że w końcu się złamię i zrobię własny, bo przeczuwam, że smak ma bez porównania lepszy od sklepowego 🙂

    • Mój mikser też nie daje sobie rady z cukrem pudrem, ale faktycznie mam za słaby. W Thermo u mojej mamy cukier puder wychodził świetnie, ale najlepszy robił się w takim PRL-owskim elektrycznym młynku do kawy. A sklepowego majonezu nie obawiasz się? On raczej też na surowych żółtkach. Trzeba wyparzyć jajko i po kłopocie :).

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom