Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
To był dobry rok kulinarny, w którym królowały zdrowsze i odchudzone wersje wypieków, na stole pojawiły się kolorowe koktajle z owoców lub warzyw i zagościła masa warzyw, strączków, ryżu i smakowitych kasz. Zmienił się wygląd DOROTA.iN i dużo pracy włożyłam w uporządkowanie archiwalnych przepisów i poradników, przeformatowanie ich i udostępnienie Wam wersji do wydruku, które na pewno wielu z Was przydają się podczas gotowania i pieczenia. Oto moje kulinarne hity 2015 roku.
Zobacz też: Najnowsze przepisy na blogu
Ciasto leśny mech
Wasz ulubiony wypiek i moja duma, bo opracowałam zdrowszą wersję tegorocznego hitu, która podbiła polskie stoły (i żołądki 🙂 ). Świetne ciasto na imprezy domowe oraz na Święta, o pięknych kolorach i fantastycznym smaku.
Przepis: Ciasto leśny mech
Łosoś ze szpinakiem
Smak przywieziony z Paryża, najlepsza wersja łososia jaką można sobie wyobrazić, zwłaszcza gdy do kompletu zaserwujecie słodkie ziemniaki lub puree z dyni. Prosty do zrobienia łosoś, piękne kolory i wykwintny smak. Mariusz nazwał to danie potrawą, którą chciałby zjeść jako ostatni posiłek w życiu.
Przepis: Łosoś ze szpinakiem
Sernik orzechowy
Piekliście go tuż przed tegorocznym Bożym Narodzeniem. Jest elegancki i bardzo smaczny, a orzechowy i chrupiący spód, skarmelizowany, może posłużyć jako inspiracja do przygotowywania na nim innych ciast i deserów.
Przepis: Sernik orzechowy
Kanapka z kurczakiem
Gwarantuję, że będziecie zachwyceni. To królowa wśród kanapek z kurczakiem, na bułce graham, nawilżona delikatnym twarożkiem, z chrupiącymi migdałami, kiełkami i czerwoną cebulą, delikatnie słodkawa dzięki suszonym pomidorom i leciutko kwaskowata za sprawą cytrynowego posmaku marynaty do mięsa.
Przepis: Kanapka z kurczakiem
Domowa nutella
Ta sklepowa zawiera mnóstwo cukru, olej palmowy, syrop glukozowo-fruktozowy i inne „cuda”. Moja jest zdrowsza, bo na odpowiednich tłuszczach (których można dodać o wiele mniej) i wystarczy nieduży blender, żeby przygotować ją w 10 minut.
Przepis: Domowa nutella
Jajecznica z pomidorami
Zwykła jajecznica odmieniona. Pięknie kolorowa i apetyczna, z dodatkiem kaparów lub oliwek, cebulą, pomidorami i rukolą. Koniecznie spróbujcie, to fantastyczne i proste śniadanie.
Przepis: Jajecznica z pomidorami
Koktajl z malin
Koktajli było w tym roku sporo, zwłaszcza że przez kilka tygodni przeprowadzaliśmy post warzywno-owocowy dr Ewy Dąbrowskiej. Warzywne i owocowe, do dziś pijemy je kilka razy w tygodniu. Ten jest moim ulubieńcem :).
Przepis: Koktajl z malin
Kurczak ze szpinakiem
Prosty i smaczny obiad, a jednocześnie całkiem elegancki. Szpinak, tym razem z kurczakiem, a do tego ryż lub kasza: jaglana albo gryczana. W dodatku całość niedroga :).
Przepis: Kurczak ze szpinakiem
Sałatka ze szpinakiem i serem kozim
Polecam spróbować połączenia szpinaku, gruszek, pomarańcz i pleśniowego sera. Jako dodatek sos winegret oraz balsamico, do tego pomidorki koktajlowe i mamy wspaniałą, a jednocześnie prostą sałatkę.
Przepis: Sałatka ze szpinakiem i serem kozim
Rolada śląska
Klasyczne danie kuchni śląskiej, za to sos trochę przeze mnie zmodyfikowany, bo jako dodatek znajdziecie tutaj czerwone wino i suszone śliwki. Jeden z Waszych ulubionych przepisów na Święta, a jako dodatek – kluski śląskie czarne lub tradycyjne, białe.
Przepis: Rolada śląska
To moja subiektywna lista, jestem najbardziej zadowolona ze smaku tych potraw i jakości fotografii i będzie mi bardzo miło, jeśli wypróbujecie je w Nowym Roku :). A może już je znacie? Ciekawa jestem, kto z Was je przygotował i jak się udały.
A oto Wasze najczęstsze wybory kulinarne z 2015 roku czyli najczęściej czytane wpisy na blogu:
Krem z bitej śmietany i mascarpone
Ulubiony krem do tortów, po który przychodzicie do mnie najczęściej. W postanowieniach noworocznych dopiszcie sobie do listy wypróbowanie lżejszego kremu jogurtowego :).
Przepis: Krem z bitej śmietany i mascarpone
Ciasto zebra
Lubicie klasykę :). To ciasto jest proste do zrobienia, niedrogie i efektowne jednocześnie.
Przepis: Ciasto zebra
Kasztany jadalne
Nie wiem jak to możliwe, ale ten przepis cieszy się popularnością niemal przez cały rok. A może to nawet i dobrze, bo kasztany są smaczne i zdrowe :).
Przepis: Kasztany jadalne
Wątróbka z cebulą
Tani obiad, ale trochę mnie martwi, że przygotowujecie ją tak często. Pamiętajcie, że wątróbki sprzedawane w marketach są kiepskiej jakości, bo nie ma w Polsce odpowiedniego systemu kontroli uboju i często jest tak, że taka drobiowa wątróbka zawiera toksyny, antybiotyki i inne, niekorzystne dla naszego zdrowia, substancje. Dlatego wątróbce mówimy tak, ale tylko jeśli pochodzi od kurczaka zagrodowego, który sobie biegał gdzie chciał, skubał trawę i spał w kurniku, u babci na wsi.
Przepis: Wątróbka z cebulą
Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Typowo imprezowa, z dodatkiem majonezu, pożywna i smaczna. Ale polecam sprawdzić przepisy na inne, pyszne sałatki, żeby w kuchni było różnorodnie :).
Przepis: Sałatka z tuńczykiem i ryżem
Modra kapusta
Kolejna klasyka gatunku, idealny dodatek do rolad i klusek.
Przepis: Modra kapusta
Surówka z czerwonej kapusty
Czerwona kapusta górą! Jak nie robicie jej w wersji zasmażanej, to przygotowujecie surówkę. Polecam spróbować zastąpić majonez sosem winegret :).
Przepis: Surówka z czerwonej kapusty
Dżem truskawkowy
I dobrze, że robicie go samodzielnie, bo sklepowe zawierają syrop glukozowo-fruktozowy, który jest dla organizmu jeszcze gorszy od cukru. A ja obiecuję wziąć się wreszcie za aktualizację przepisów na przetwory, żeby cukru można było całkowicie uniknąć lub maksymalnie ograniczyć.
Przepis: Dżem truskawkowy
Pierogi ruskie
Bardzo cieszy mnie fakt, że najlepsze pierogi ruskie w Galaktyce goszczą na Waszych stołach :).
Przepis: Pierogi ruskie
Leczo z kiełbasą
Tłusto, po węgiersku. Obiecajcie, że ten styl gotowania będzie stosowany okazjonalnie, a nie na co dzień. A że smaczne, to wiadomo ;).
Przepis: Leczo z kiełbasą
W nadchodzącym, 2016 roku, planuję nadal zachęcać Was do zdrowszego odżywiania. Mam nadzieję, że uda mi się przekazać Wam sporo tego, czego sama nauczyłam się w tym roku w Akademii Dietetyki, którą udało mi się ukończyć z wynikiem bardzo dobrym. Będzie też dalsza część podróży i poznawanie kolejnych, nowych smaków.
Tyle nas było w grudniu :). Dziękuję!
Dziękuję, że ze mną jesteście i życzę wspaniałej zabawy sylwestrowej oraz pomyślności i… do siego roku!
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie