fbpx
Czytasz właśnie
Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem czyli poezji naleśnikowej ciąg dalszy. Dzisiejszy poranek pod znakiem naleśnikowego szaleństwa to prawdziwa rozpusta smaków, pomimo tego, że składniki nie należą do szczególnie wyszukanych i wykwintnych. Czasem po prostu nie potrafię sobie odmówić w weekend moich ulubionych naleśników. Ich przygotowanie daje pole do popisu wyobraźni i tyle możliwości przygotowania nadzienia na słodko lub wytrawnie!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania

Rabarbar świetnie komponuje się z jabłkami i truskawkami, a wzbogacony aromatem cytryny i wanilii pozwala w pełni wydobyć swój charakterystyczny smak. Kwaskowatość zrównoważona słodyczą. Chrupkość połączona z miękkością. Magia zapachu prażonych jabłek i cynamonu, które kojarzą mi się z zimowymi aromatami, zaczarowana wiosennym, cytrusowym aromatem i smakiem rabarbaru, który niebawem zagości też w dżemach i ciastach. Wiosenne naleśniki z rabarbarem, które zwiastują nadejście długo wyczekiwanego lata.

Zobacz też
Ogórki małosolne

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem

Naleśniki z rabarbarem z dodatkiem jabłka, pachnące wanilią i cynamonem oraz skórką z cytryny, udekorowane bitą śmietaną. Pyszne, do przygotowania w różnych wersjach ciasta naleśnikowego, naleśniki z rabarbarem na śniadanie lub deser.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: naleśniki z rabarbarem
Liczba porcji: 9 naleśników o średnicy ok. 24-26 cm
Kalorie: 249kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 szklanka mleka (można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką)
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • 1 łyżka oleju
  • 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
  • 1½-2 szklanki mąki (pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; można zastąpić mąką orkiszową typ 630 o niższym indeksie glikemicznym lub mieszanką bezglutenową)
  • 1 jajko

Do smażenia

  • masło klarowane lub olej

Nadzienie

  • 4 jabłka (umyte, pokrojone w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
  • 8 łodyg dojrzałego rabarbaru (umyte, pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm)
  • 2-5 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
  • starta skórka cytrynowa (z ½ sparzonej, osuszonej cytryny)
  • cynamon

Do dekoracji (do wyboru)

  • 8 listków mięty (drobno pokrojone)
  • truskawki
  • polewa czekoladowa
  • bita śmietana

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Klasyczne ciasto naleśnikowe można zastąpić ciastem razowym, czekoladowym lub bezglutenowym.
  1. Jak zrobić naleśniki
  2. Jak zrobić naleśniki razowe
  3. Jak zrobić naleśniki czekoladowe
  4. Jak zrobić cukier waniliowy
  5. Polewa czekoladowa – przepis
  6. Bita śmietana – przepis
  7. Bita śmietana – przepis
 

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na ciasto rozkłócam trzepaczką w misce i smażę na patelni wysmarowanej od czasu do czasu klarowanym masłem naleśniki - cienkie.
  • Na suchej, teflonowej patelni prażę jabłka i rabarbar lekko zasypane cukrem, aż do uzyskania miękkości.
  • Dodaję dużą szczyptę cynamonu, skórkę cytrynową i miętę, mieszam jeszcze przez chwilę i zdejmuję patelnię z ognia.
  • Nakładam nadzienie na usmażone naleśniki i zawijam ciasto w rulony lub składam w trójkąty.
  • Dekoruję naleśniki z rabarbarem polewą czekoladową, bitą śmietaną i miętą.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka | Kalorie: 249kcal (12%) | Carbohydrates: 39g (13%) | Białko: 5g (10%) | Fat: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 48mg (16%) | Sód: 31mg (1%) | Potas: 493mg (14%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 365IU (7%) | Witamina C: 27.6mg (33%) | Wapń: 158mg (16%) | Żelazo: 1.7mg (9%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Naleśniki zostały przygotowane z myślą o akcjach kulinarnych „Naleśnikowy tydzień” i „Majowe śniadanie”.

Zobacz komentarze (0)
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom