Naleśniki z rabarbarem czyli poezji naleśnikowej ciąg dalszy. Dzisiejszy poranek pod znakiem naleśnikowego szaleństwa to prawdziwa rozpusta smaków, pomimo tego, że składniki nie należą do szczególnie wyszukanych i wykwintnych. Czasem po prostu nie potrafię sobie odmówić w weekend moich ulubionych naleśników. Ich przygotowanie daje pole do popisu wyobraźni i tyle możliwości przygotowania nadzienia na słodko lub wytrawnie!
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze śniadania
Rabarbar świetnie komponuje się z jabłkami i truskawkami, a wzbogacony aromatem cytryny i wanilii pozwala w pełni wydobyć swój charakterystyczny smak. Kwaskowatość zrównoważona słodyczą. Chrupkość połączona z miękkością. Magia zapachu prażonych jabłek i cynamonu, które kojarzą mi się z zimowymi aromatami, zaczarowana wiosennym, cytrusowym aromatem i smakiem rabarbaru, który niebawem zagości też w dżemach i ciastach. Wiosenne naleśniki z rabarbarem, które zwiastują nadejście długo wyczekiwanego lata.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mleka (można zastąpić jogurtem naturalnym lub maślanką)
- 1 łyżeczka cukru waniliowego (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- 1 łyżka oleju
- 1 szklanka wody mineralnej gazowanej
- 1½-2 szklanki mąki (pszenna wrocławska typ 500 lub luksusowa typ 550; można zastąpić mąką orkiszową typ 630 o niższym indeksie glikemicznym lub mieszanką bezglutenową)
- 1 jajko
Do smażenia
- masło klarowane lub olej
Nadzienie
- 4 jabłka (umyte, pokrojone w kostkę o boku ok. 1,5 cm)
- 8 łodyg dojrzałego rabarbaru (umyte, pokrojone na plasterki o szerokości ok. 1 cm)
- 2-5 łyżek cukru (można zastąpić ksylitolem czyli cukrem brzozowym o mniejszej liczbie kalorii i niższym indeksie glikemicznym)
- starta skórka cytrynowa (z ½ sparzonej, osuszonej cytryny)
- cynamon
Do dekoracji (do wyboru)
- 8 listków mięty (drobno pokrojone)
- truskawki
- polewa czekoladowa
- bita śmietana
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić naleśniki
- Jak zrobić naleśniki razowe
- Jak zrobić naleśniki czekoladowe
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa – przepis
- Bita śmietana – przepis
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki na ciasto rozkłócam trzepaczką w misce i smażę na patelni wysmarowanej od czasu do czasu klarowanym masłem naleśniki - cienkie.
- Na suchej, teflonowej patelni prażę jabłka i rabarbar lekko zasypane cukrem, aż do uzyskania miękkości.
- Dodaję dużą szczyptę cynamonu, skórkę cytrynową i miętę, mieszam jeszcze przez chwilę i zdejmuję patelnię z ognia.
- Nakładam nadzienie na usmażone naleśniki i zawijam ciasto w rulony lub składam w trójkąty.
- Dekoruję naleśniki z rabarbarem polewą czekoladową, bitą śmietaną i miętą.
Wartości odżywcze
Naleśniki zostały przygotowane z myślą o akcjach kulinarnych „Naleśnikowy tydzień” i „Majowe śniadanie”.