Jest chyba tyle samo zwolenników co przeciwników podawania mięsa w słodkich zalewach. Muszę przyznać, że ktokolwiek nie spróbowałby tych skrzydełek, zawsze słyszę pochwały na ich temat. Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro powstają po marynowaniu mięsa w zalewie miodowej, a można je przygotować w piekarniku lub na grillu.
Zobacz też: Inna pomysły na obiad
To bardzo prosta potrawa, w której smak słodki równoważy się z kwaśnym za sprawą dodatku soku z limonki lub pomarańczy, który z kolei, razem z wódką lub tequilą, nadaje mięsu charakterystycznego aromatu. Meksykańskie skrzydełka z kurczaka na ostro będą świetnie komponować się z łagodnymi dodatkami, np. lekką sałatką, grillowanym pieczywem czosnkowym lub podgrzanymi pszennymi plackami tortillas, służącymi jako dodatkowa zakąska.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1 kg skrzydełek z kurczaka
- 100 ml wódki lub tequili
- 4 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 szklanka wywaru warzywnego lub drobiowego
- 2 łyżki oleju
- 5 łyżek soku z limonki lub pomarańczy
- 5 łyżek miodu (o łagodnym smaku, np. rzepakowy)
- 1 łyżeczka imbiru (świeżo utarty)
- 1 łyżeczka chili
- ½ łyżeczki soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić naleśniki
- Jak zrobić naleśniki razowe
- Jak zrobić naleśniki czekoladowe
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Polewa czekoladowa – przepis
- Bita śmietana – przepis
- Bita śmietana – przepis
Jak zrobić
- Olej i miód podgrzewam w małym rondelku, dodaję wywar, dosypuję przyprawy.
- Zalewam ułożone w naczyniu żaroodpornym skrzydełka, odstawiam na 20 minut w chłodne miejsce.
- Przykrywam i wstawiam do piekarnika na ok. 1 godz., temperatura 180 °C.
- Aby nie wyschły na powierzchni, można parę razy obrócić każde skrzydełko w trakcie pieczenia.
to na pewno jest przepyszne (mniam, mniam) 😛
Magda, a jaki sos sojowy dodałaś? Bo jeśli jasny, to nie powinna wyjść niedobra.
i moja mama czasem robi takie miodowe skrzydełka
słodkie, a jednocześnie ostre
przyjemne w smaku
zazwyczaj pieczemy je na grillu